بازگشت

نتيجه گيري


همان طور كه در فصل هاي مختلف مقاله بارها به جايگاه رفيع امر به معروف و نهي از منكر در قيام عاشورا پرداخته شد. و امروز همه ما مسلمانان جهان و به خصوص شيعيان واقفيم كه در نهضت حسيني پشتوانه مستحكم جايگاه بلند امر به معروف و نهي از منكر بوده و خواهد ماند.

همين عنصر عظيم حمايت از آمران و ناهيان ، پيشواي شهيدان حسين بن علي (ع) براي به كرسي نشاندن نام عزيز امر به معروف و نهي از منكر بود؛ تا جايي كه از خون خويش و بهترين ياران و فرزندانش گذشت .

اگر حسين بن علي (ع) انجام هر عمل و وظايف و تكاليف ديني را پياده كردن امر به معروف و نهي از منكر در آن جوامع مي داند. اين است كه ، همين امر به معروف ها و نهي از منكرهاي ديني بود كه منجر به حادثه مظلومانه عاشورا و سپس به شهادت امام حسين (ع) و يارانش در يك نيمه روز رخ نمود و سپس به ظاهر غروب نمود، اما غروبي كه صدها و هزاران ميليون خورشيد تابنده عاشورايي ديگر را به منصه ظهور رساند تا هرنهضت و انقلابي با همين عنصر امر به معروف و نهي از منكر نضج گيرد و فيروزي آن راحتمي سازد.

حسين بن علي (ع) آن چنان عزت و افتخاري در كربلا به نمايش گذاشت كه در اوّلين قدم با بدعت ها و مشخصه هاي بارز علماي نامتعهد و زدودن آفات خطرناك ارتباط با حكام جور و سلاطين نه تنها هشدار داده بود بلكه با 2 تن از ياران وفادارش در كربلا جنگيد و واقعه زيباي عاشورا را مجسم تمام اديان الهي ساخت .

حسين بن علي (ع) در خطبه پرشور خود در كتاب تاريخ عاشورا و در صفحات 62،61، 60 - 5 از عالمان نامتعهد و وابسته به دستگاه هاي جور و از ارتباط با آنان انتقاد كردو به نصايح پرداخت و حتي اين گونه عالمان توجيه گر ستمگران را پله هاي مستحكم وقابل اطمينان و بي خطر ستم گران مي نامد و به جهان اسلام هشدار بلندي با نداي رسايش داد كه از نقش اين گونه علما در طول حيات عبرت گيريد تا به دامان ستم جباران و حكام جور و سلاطين وارد نشويد.

اباعبدالله الحسين (ع) با علماي دستگاه هاي ستم از جايگاه رفيع امر به معروف ها و نهي از منكرها با ادله و بيّنه سخن گفت و تصاوير روشن آمران به معروف و ناهيان ازمنكر را چنان نشان داد كه امروز در جاي جاي كشورهاي مسلمان و متعهدي چون ايران اسلامي نشان تابناكي از عزّت و افتخار قيام عاشورا و نهضت حسيني اش (ع) موّاج است .و ما نه تنها ايرانيان مسلمان بلكه جهان مسلمان ، در اين قرن وام دار عاشورا و عزت و افتخار نهضت حسين (ع) هستيم .

پيشواي بزرگ شهيدان (ع) از حماسه عاشورا و نهضت حسيني اش از جايگاه بلند امر به معروف و نهي از منكر، روضه و رضوان هايي از ارزش ها را بر روي بشر گشود و سرداران بزرگي چون عباس بن علي (ع) در آن عظمتي جاودانه يافتند. عاشورا و نهضت حسيني در صحراي تف دانشگاهي شد كه بعد از هزار و اندي سال با همّت بزرگ مردي از سلاله رسول خدا (ص) ملت بزرگ ايران را در نهضت بي نظير بر كفر و شرك و استكبارجهاني پيروز كرد و صدها هزار جوان پرشور را راهي جبهه هاي نور، شرف معرفت و كمال كرد تا يك شبه ره هزار ساله حسين (ع) و ياران با وفايش را بپيمايد و امروز تعميق معرفت و شناخت نسبت به عاشورا و الگوهاي بزرگ آن ، نياز حياتي ملتي است كه مصمم شده مردانه در كربلاي زمان با حضوري بي وقفه ادامه دهنده راه و مرام حسين (ع) كه خود بزرگ ترين مدافع جايگاه امر به معروف و نهي از منكر است ، باشند.

پيروزي مردان خدا از همان زمان كه سر بر آستان تعبد الهي از جمله به جايگاه رفيع و ارزشمند امر به معروف و نهي از منكر مي سايند، آغاز مي شود، كسب رضاي الهي اوّلين و آخرين ظاهر و باطن فتح الفتوح است ، و امروز هم در قرن 2002 در اوج شكوفايي تكنولوژي براي مردان خدا چيزي مهم تر از تحصيل رضايت خداوند عالم وجود ندارد، و بالاترين روش براي قرب خدا ارزش نهادن به جايگاه رفيع امر به معروف و نهي از منكراست .

و آمران معروف ها در عمق تاريخ ، جاودانه مي مانند، همان گونه كه ناهيان از منكر بيرق سرخ حسيني (ع) را بر دوش نهادند و سر تسليم از خداي مهربان بر نتافتند. و همه آمران به معروف و ناهيان از منكر در همه دوران ها همواره پيروزند تا سجده خضوع درمقابل فرمان هاي پروردگار خويش را نشكنند و دل به غير جانان نسپارند.

سيدالشهدا (ع) در قسمتي از وصيت نامه خويش به صراحت مي نويسد:

«و اسير بسيرة جدّي و أبي علي بن أبي طالب ؛ مي خواهم با عمل به سيره و روش جدّم و پدرم علي بن ابي طالب (ع) به اصلاح امت بپردازم .»

از اين قسمت وصيّت نامه حضرت (ع) كه پس از اشاره به انگيزه امر به معروف ونهي از منكر مطرح مي شود، درمي يابيم كه در حقيقت ، از نتايج عملي امر به معروف و نهي از منكر كه بزرگ ترين جلوه آن مبارزه مسلحانه با يزيد و ساقط كردن دستگاه حكومتي او بوده ، به دست گرفتن قدرت و تشكيل حكومت اسلامي و امامت و خلافت بر اساس سيره و روش پيامبر (ص) است .

پيشواي شهيدان عاشورا (ع) هم چنان كه اسلام ناب محمدي (ص) را در برابر اسلام بني اميه مطرح مي كند، رهبري و خلافت خود را نيز بر اساس سيره و روش جدّ و پدرش در برابر رهبري يزيد مطرح مي نمايد و بدين وسيله تنها راه نجات جامعه خفته و منحرف و منحط آن روز را احياي اسلام ناب و رهبري الهي آن مي داند.

راه حسين (ع)، نه يك حركت مقطعي و يك تاكتيك موقت ، كه يك اصل ثابت و الگوي تمام و كامل براي همه اعصار و زمان ها است ، چرا كه همواره در طول تاريخ ، اسلام ناب محمدي (ص) در معرض تهاجم و تعرض است .

يكي از روش ها و ابزارهاي بسيار مؤثر و كارآمد براي مقابله با آيين حيات بخش ،ساختن و پروراندن و گستردن اسلام منطبق با مطامع و سياست هاي قدرت هاي ضد اسلام است . در عصر ما تقابل اسلام ناب محمّدي (ص) با اسلام آمريكايي ، دنباله همان راهي است كه در دوران زندگي و مبارزه هاي حضرت اباعبدالله (ع) به ظهور رسيد. اگر چه اوضاع دوران ما و ميزان بيداري و آگاهي و رشد ديني مسلمانان اين عصر با عصر سيدالشهدا (ع) مقايسه شدني نيست ، لكن ترديدي نيست كه نشر و تبليغ اسلام آمريكايي كه چهره نو اسلام بني اميه است ، هم چنان با قدرت و توان در جهان اسلام تداوم مي يابد و همه انرژي و امكانات دنياي استكبار براي مقابله با اسلام ناب محمدي (ص) كه حضرت امام خميني ؛ پرچم دار بزرگ آن بود، بسيج شده است .

طبيعي است كه امروزه راه سيدالشهدا (ع) در مقابله پايدار با اسلام آمريكايي خلاصه مي گردد و پيروان راستين امام حسين (ع) كساني هستند كه با بينش و آگاهي كامل و احساس مسئوليت شديد، به نشر و ترويج اسلام ناب محمدي (ص) و رهبري صحيح و منطبق با سيره و روش پيامبر و ائمه : مي پردازند و بر آن اصرار مي ورزند.

ولكن همه معتقديم كه سوختن تنها راه علاج بركندن هجمه هاي استكباري نيست ؛ چاره اي بايد انديشيد. بايد براي رهايي نسل جوان از اين فتنه ها و شبهات ، راهي يافت .

راه علاج در اين است كه اگر همه دل هاي سوخته ، با امر به معروف و نهي از منكربه هم بپيوندد، هيچ نيرنگي كارساز نيست ، و ياد سيدالشهدا (ع) هم ، همه نسل ها را از گناه مي رهاند. و اين رهايي در يك ظرف محدود، خلاصه نمي شود، و در هر زماني حسين (ع) مشكل گشاست .

پس بياييم ما هم از مكتب حسين (ع) الهام بگيريم . هم خود را بيمه كنيم و هم نسل امروز و فردا را از خطرها مصون بداريم .