بازگشت

حماسه حسيني


رخداد حماسه و نهضت عاشوراي حسيني آينه عزت و افتخار و واقعه اي است بي نظير كه تاريخ اسلام و تاريخ بشريّت بدلي براي آن سراغ ندارد. جايگاه بلند امر به معروف و نهي از منكر، در قالب عاشورا، كه نقطه آغاز هزاران حماسه و نهضت مشابه حسيني در تاريخ و فرهنگ بشري ، آن را به صورت رويدادهاي جاودانه درآورده است كه همچون نگين درخشاني بر تارك تاريخ هاي جهان مي درخشد. با وجود دستان تحريف گري كه در طول چهارده قرن در صدد تحريف حقيقت ارزش هاي نهضت حسيني (ع) برآمده اند آنچه از عاشورا و در پس آن هزاران عاشوراي ديگر براي ما به يادگار مانده از چنان عمق و غنايي برخودار است كه فرجام تاريخ ، پيام آور ارزش هاي والاي انساني و الهام بخش انسان هاي آزاده و خداجو خواهد بود.

فلسفه و جايگاه امر به معروف و نهي از منكر ديرباز مظهر عشق به خداوند و تسليم محض در برابر او و سمبل قيام در راه دين و برچيدن شرك و تمامي خواهان ستمگر و جنايت پيشه گان فاسدي است كه به جز ترويج هوا و هوس و ابتذال به چيزديگري نمي انديشند. در مقابل آنان ، شاهدان شهادت طلبي كه از هيچ نيزه و كماني نمي هراسند، زيبنده ورق به ورق تاريختند؛ بزرگ مرداني كه به حماسه و نهضت حسيني اقتدا كرده اند و دل به عاشورا باخته اند. بدانيم كه از واقعه معطر كربلا تا امروز و فرداها سينه هاي جوان مرداني در حراست دين خدا و اسلام و قرآن آماده جان فشاني بوده و خواهد بود، تا اسلام محمّدي (ص) و حسيني (ع) بر تارك آسمان جهان زنده و جاودانه بماند.

همه ما مسلمانان از شيعه و سني به رسالت ارزشمند امر به معروف و نهي از منكر كاملاً آگاهيم . جدا سازي حق از باطل و عدل از ظلم به منظور پايداري حق و عدل و نابودي باطل و ظلم ، همواره رسالتي عظيم است و عاشوراي عظيم تجّلي تام ّ اين رسالت است : عاشورا دست بلندِ همّت آمران به معروف و ناهيان از منكر است ، كه از افق شهادت كربلا برآمد و تا قله خورشيد فرا رفت ، تا همواره برفراز تاريخ بماند و سياهي هاي جاهليت ِ از نو جان يافته را در همه ابعاد الحاد و فجور و ضلالت و بي خبري از چهره خورشيد اسلام و قرآن فرو شويد.

عاشوراي حسيني فريادي از تمامي مظلوميت اباعبدالله الحسين (ع) است كه براي اجراي فرمان هاي حضرت رسول (ص) در بنيان نهادن امر به معروف و نهي از منكر،به آسمان برخواست و براي هميشه خواب غفلت را از سرهاي شور گستران آبادي ها و افق ها بيرون كرد. فلسفه امر به معروف و نهي از منكر هجاي بلندي بود كه در روز عاشورا و در نهضت كربلاي حسيني براي هميشه حق را از باطل جدا ساخت تا ديگر يزيديان عصرها، نتوانند با اسلام ، جاهليت را زنده كنند.

اگر صداي رساي مظلوميت امر به معروف و نهي از منكر امام حسين (ع) نبود،عاشورا نبود، و اگر عاشورا نبود، اسلام نمي ماند، و اگر اسلام نمانده بود تمدن اسلامي پديد نمي آمد.

نهضت حسيني و حماسه عاشورا، نشان افتخار است كه تاريخ آن را به سينه اسلام آويخته است و مشعل جاويد هدايت گشته ، كه تاريخ آن را بر سر راه فرزندان اسلام قرار داده است و اين فرزندان اسلامند كه بايد آن را زنده بدارند و مراسم عاشورا را با ياد كرد اهداف والاي آن برگزار كنند و از مكتب انسان ساز و مجاهدپرور عاشورا پيوسته بهره مند گردند.

حركت نهضت حسيني و حماسه عاشورا پايه هاي مستحكم آمران به معروف و ناهيان از منكر است كه با آيه آيه قرآن عزيز، عجين گشته است ؛ حركتي كه فرزند متقي و رشيد و آگاه پيامبر (ص) در راه احياي امر به معروف ها و زدودن چهره اسلام از منكرات حتي از جان عزيز و والايش دريغ نورزيد، همان زنده كردن قرآن و فعال ساختن ارزش هاي فراموش شده اسلام بود كه با شهادتش و با قطرات خون عزيزانش گويا دوباره اسلام روح و جان تازه اي به خود گرفت و از نو پديدار گشت .

يزيد مظهر همه منكرات و ضد ارزش ها بود و حماسه امام حسين (ع) و يارانش مظهر همه معروف ها و ارزش ها و در كارزاري عجيب ، پرچم دار بزرگ ارزش ها با خون خود و اهل بيت معظمش ، همه ضد ارزش ها را محكوم كرد. هر قطره اي از اقيانوس نهضت حسيني در عاشورا يك شعور ناب قوي و يك محتواي ژرف غني و يك مكتب آموزنده انساني و يك ترتيل خون بار آيات قرآني و يك سجده مترنم نوراني و يك سيال حيات آفرين اخلاقي و يك حماسه پويا در مسير صيرورت هاي بلند آهنگ بشري است .

حماسه و نهضت حسيني و عاشوراي اباعبدالله (ع) ضربان قلب خورشيد است در سينه خاك .

حماسه روز عاشورا، بعثت را زنده كرد، نهضت حسيني براي هميشه ، محتواي غدير را در معبر اعصار بشر، به فرياد خواند. واژه هاي عاشورا، فقط تشنگي ، شهادت و اسارت نيست ، نماز و عدالت و عزت و افتخارِ تمام تاريخ نيز هست ، بلكه واژه هاي اصلي همين چهارتاست . نماز، واژه شب عاشورا و عدالت ، واژه روز عاشورا است ، و عزت ، پيام نهضت هاي مكرر جهان اسلام بعد از عاشورا و افتخار يعني داشتن رهبران ديني درانقلاب ها و به خصوص در نظام مقدس اسلامي كه ناب ترين رهبران ؛ هم چون خميني و خامنه اي عزيز ـ كه از طرف خدا بر ما منّت نهاده شد، تا تشنگي ، شهادت و اسارت را سكوي پرتاب جايگاه امر به معروف و نهي از منكر بدانيم و در اجراي آن از هيچ كوششي دريغ نورزيم .

تاريخ گواهي مي دهد كه ، اي حسين (ع)! تو، به اجراي قسط و عدل فرمان دادي و جامعه اسلامي را به ناب ترين معروف ها به فرمان عدالت علوي فراخواندي و تو راست گويي و صديقي و به هر چه فرا خواندي صادقانه با خون خود و ياران عزيزت به مهر تأييد رساندي .

عاشورا، شهادت پسر پيامبر، اسارت دختران پيامبر و آواره گرداندن آنان در شهرها و بيابان ها و حاضر نمودن آنان با غل و زنجير در دربار ابن زياد و كاخ سبز دمشق در حضور حاضران مجلس يزيد، به همراه اظهار شادماني از فتح و پيروزي و غلبه بر فرزندان پيامبر، چرا و براي چه ؟ اين سؤالي بود كه افكار را به خود مشغول مي داشت و سينه ها را مي جوشاند. تا خطبه هاي علي وار بانوي قهرمان كربلا و سخن راني ولي خدا كه : «ماييم ،فرزندان مكه و منا، زمزم و صفا و مروه ماييم فرياد گران راستين اذان و حاملان جاويد قرآن و اهل بيت رسول خداييم .»

بدين گونه بود كه افعال و فلسفه بنيادين امر به معروف و نهي از منكر در عاشورا از مرز شهادت و اسارت گذشته بود و بر فراز قله جاودان رسالت جاي گرفت ؛ رسالت ِ احياي قرآن و نجات انسان ، سنت نبوي ، و پيام رسول خدا (ص). حماسه نهضت حسيني و قيام عاشورا دوباره حق ّ نزول و قرآن را باز سازي كرد و سياهي هاي متراكم منكر جاهليت را زدود. و نجات معروف ها را از همه تمهيدهاي الحادي و حذف هاي تعبيه شده اموي تضمين نمود. قرآن يك بار ديگر با حنجره آمران به معروف ها در عاشورا تلاوت شد تاهيچ گاه فراموش نگردد، و فراموش نمي گردد، تا وارث كبير عاشورا، بار ديگر آن را تلاوت كند و احكام فراموش شده آن را عملي گرداند، زندگي ها را تطهير كند و زندگي قرآني را نمودار سازد و معناي حكومت اسلامي را نشان دهد.

حماسه و نهضت حسيني نه حادثه اي مانده در مقطعي از زمان و محدوده اي ازمكان است و نه حركتي در اندازه و معيارهاي حركت هاي مادي كه هم ماندگاري آنان محدود است و هم تأثير گذاري آن ها، بلكه پايداري معروف است كه در فرهنگ اسلامي و در دل تاريخ به يادگار مانده است و خود داراي فصل ها و عناصر متعددي است كه ماندگاري آن و تأثير نامحدود و انكارناپذيرش در طول زمان ها و مكان ها را موجب شده است .

لذا ائمه هدي (ع) و مصلحان و علما و بزرگواران و مناديان ديني نام و ياد واقعه و رخ داد جوشان و خروشان نهضت حسيني را در بيزاري از دشمن ، به معروف هاي جاودانه اي مبدل نمودند كه بر اثر آن بيداري ملت هاي مسلمان ، معرفت ديني ، عشق به ولايت ، شجاعت و فداكاري و هزاران شعله فروزان و گرمابخش و نوراني ديگر را در دل ها ساطع كردند و سعادت انساني را در زنده نگه داشتن ياد اين نهضت ، به چه تلاش هاي طاقت فرسايي تا سرحدّ شهادت خود به جاي گذاشتند و اگر امروز درخشندگي ها و كمالات و كرامات در ميان انسان ها مانده است و تاريخ را، ارزش نگريستن و نگاه داشتن مي دهد، از بركت واقعه عاشورا و حماسه نهضت حسيني و سرزمين كربلاست . و زنده نگه داشتن ياد و خاطره عاشورا و فداكاري مردان اندك كربلا، زنده نگه داشتن اسلام ناب محمّدي (ص) است .

در اين عصر بر هر مسلمان فرهيخته است كه اگر خواهان بيمه نمودن اسلام و قرآن است ، با تمام اخلاص جايگاه امر به معروف و نهي از منكر را در قيام عاشورا و نهضت حسيني فراموش نكند كه رفتن ارزش ها همانا در غفلت از امر به معروف و نهي ازمنكر در تمامي وجوه زندگي است .

نكند مكر بني ساعده تكرار شود كه علي در قفس خانه گرفتار شود.

زينبي كو تا بگريد زار بر نعش حسين يا حسين آيا كسي جز تو مكرر كشته شد؟