بازگشت

ارزيابي احاديث كتب اربعه


پيروان مكتب اهل بيت، تمامي احاديثي را كه در كتابهاي چهارگانه (كافي، من لا يحضر، استبصار و تهذيب) آمده، همانند برخورد پيروان مكتب خلفا با صحيح بخاري و صحيح مسلم، آنها را دربست، صحيح به حساب نمي آورند. و با اينكه قديميترين آنها از نظر زمان و بلندآوازگي و شهرت، كتاب كافي شيخ كليني مي باشد، محدثين مكتب اهل بيت گفته اند كه از مجموع 16199 حديث آن، تعداد 9485 حديث آن ضعيف است. و چنانچه به كتاب شرح كافي به نام مرآة العقول مرحوم مجلسي مراجعه شود، معلوم مي گردد كه او در ارزيابي احاديث كتاب مزبور، در مورد احاديث ضعيف و صحيح و موثق، يا به اصطلاح اهل حديث قوي آن، كه مورد ايراد محدثين بوده، اظهارنظري ديگر كرده است.

در عصر ما نيز يكي از پژوهشگران كتابي زير عنوان صحيح كافي تأليف كرده، [1] و از مجموع 16121 حديث آن، 4428 حديث را صحيح دانسته و 11693 حديث ديگر را به موجب اجتهاد خود صحيح ندانسته است.

از آنچه گفتيم چنين بر مي آيد كه مكتب اهل بيت هيچ كتاب حديثي را صحيح نمي داند؛ خواه كتاب كافي باشد يا غير آن، چه از لحاظ شهرت و معروفيت، و يا قدمت و ديرپايي.

اين مكتب ايمان دارد كه تنها كتاب خدا قرآن، از ابتدا تا انتهايش، صحيح است، و در اين صحت چيزي را همتاي آن نمي شناسد.


پاورقي

[1] صحيح کافي، تأليف محمدباقر بهبودي، چاپ بيروت، 1401.

و از آنجا که مؤلف به سخنان منقول از کتاب رجال منسوب به اين غضائري، ابوالحسن احمد بن حسين (معاصر طوسي و نجاشي) اعتماد کرده، و علماي درايه و رجال وجود چنان کتابي را از ابن غضائري منکرند، از اينرو کارش مورد پسند و پذيرش حوزه هاي علميه قرار نگرفته است.

در مورد رجال ابن غضائري به حرف (راء) ذريعه، ج 10، ص 87 - 89، و حرف تاء کتاب تفسير العسکري، ج 4، ص 288 - 291، و نيز به فصل (التشکيک في نسبة الرجال الي ابن غضائري) و ساختگي بودن آن در مقدمه ششم معجم رجال الحديث، ج 1، ص 102 مراجعه شود.