بازگشت

نگاهي به زندگاني مؤلف


مؤلف اين اثر، عالم پرهيزگار مرحوم آيت الله سيد فضل الله كاشاني


مشهور به «امامت» است كه در سال هزار و سيصد و سي قمري برابر با هزار ودويست و نود شمسي، در شهر كاشان در يكي از بيوتات علم و تقوي و فضيلت ديده به جهان گشود. اجداد معظم له از سادات حسيني كرسوي كلهري هستند، كه نسب شريفشان به سيد اعظم يكي از عالمان دين عصر خود مي رسد.

پدر گرامي علامه بزرگوار آيت الله سيد فخرالدين بن سيد محمد مهدي امامت كاشاني (م حدود 1392 - 1292 ه ق) است كه در علوم مختلفه صاحب نظر و در تأليف و تصنيف كوشا بوده و آثار ارزنده اي از خود به يادگار نهاده است. [1] .

والده ي ماجد ايشان، كريمه مرحوم آيت الله ملا حبيب الله شريف كاشاني [2] (م 1340 ه) است

نويسنده در دامان پاك مادري محترمه و زير سايه پدر گرانقدرش


پرورش يافت و از همان آغاز مراحل زندگي در نزد پدر خود به تحصيل پرداخت از آنجايي كه نبوغ سرشاري داشت هنوز دوازده بهار از عمرش بيش نگذشته بود كه از فراگيري علوم عربي فارغ شد و بلافاصله با فقه و اصول و ديگر علوم اسلامي خو گرفت و در پرتو هوش سرشار و كوشش خستگي ناپذير خويش در سنين جواني به حدي رسيد كه مي توانست احكام الله و قوانين اسلامي را از منابع علمي آن يعني كتاب و سنت و فرمايشات معصومان عليهم السلام - با نظر خود استنباط نمايد و وصول به درجه رفيعه اجتهاد - كه براي بسياري از دانش پژوهان علوم اسلامي به آساني به دست نمي آيد موجب شگفتي استادان و هم درسان ايشان شده بود.

مؤلف غير از پدر، نزد ديگر اساتيد و شخصيت هاي علمي بزرگ آن زمان زانو زد و از محضر آنان خوشه چيني و علم اندوزي نمود و آن گاه بسان ستاره ي درخشان در زادگاه خود به نورافشاني پرداخت.

شماري از اساتيد معظم له عبارتند از:

مرحوم آيت الله العظمي ملا حبيب الله شريف (م 1340 ه ق)

مرحوم آيت الله العظمي سيد محمد علوي بروجردي (م 1362 هق) در كاشان

مرحوم آيت الله العظمي حاج شيخ عبدالكريم حائري (م 1355 ه ق)

مرحوم آيت الله سيد محمد تقي خوانساري (م - 1371 ه ق)


مرحوم آيت الله صدر الدين صدر (م 1373 ه ق)

مرحوم آيت الله سيد محمد حجت كوه كمري (م 1372 - 1310 ه ق)در قم

اجازه نامه هاي اجتهاد

معظم له از تني چند از علماي بزرگ اجازه اجتهاد داشت از جمله از:

مرحوم آيت الله سيد ابوالحسن اصفهاني (م 1365 - 1284 ه ق)

مرحوم آيت الله آقاضياء عراقي (م 1361 - 1278 ه ق)

مرحوم آيت الله سيد محمد علوي بروجردي

مرحوم آيت الله سيد ابوالقاسم كاشاني (1340 ش)

از آنجا كه محتواي اجازات مشايخ اجازه در معرفي و تبيين شخصيت علمي مترجم مؤثر است نمونه هايي از اجازات مؤلف را در پايان كتاب خواهيم آورد.

قم ناصر باقري بيدهندي



پاورقي

[1] براي دريافت اطلاع بيشتر نک: المسلسلات 278 - 276؛ جزوه سالگرد ارتحال آيت الله امامت؛ مقدمه کتاب راه نجات؛ گنجينه‏ي دانشمندان، ج 6، ص 264؛ فرهنگ رجال و مشاهير تاريخ معاصر ايران، ج 2، ص 65؛ تذکرة الشعرا، ص 10؛ کشکول امامت، 2، ص 227 و 292؛ مشاهير کاشان 21؛ عزاداري سنتي شيعيان در بيوت علماء و حوزه‏هاي علميه و کشورهاي جهان ص 793؛ ملا حبيب الله شريف کاشاني فقيه فرزانه ص 109.

[2] در باره ايشان نک: مقدمه آثار معظم له که بسياري از آنها اخيرا تحقيق شده از جمله ذريعة الاستغناء و کشکول امامت، ج 2، ص 287؛ ملا حبيب الله شريف کاشاني فقيه فرزانه از عبدالله موحد.