بازگشت

سليمان بن رزين


از غلامان حضرت امام حسين عليه السلام بوده و در بصره به شهادت رسيد.

هنگامي كه امام عليه السلام در مكه بودند نامه هايي توسط سليمان براي بزرگان بصره كه عبارتند از: مالك بن مسمع بكري - احنف بن قيس تميمي - منذر بن جارود عبدي - مسعود بن عمرو ازدي - قيس بن هيثم - عمرو بن عبدالله بن معمر، فرستاد.

ابن زياد در آن زمان حاكم بصره و نيز داماد منذر بن جارود بوده، همه سران غير از منذر موضوع نامه امام عليه السلام را كتمان كردند، ولي منذر از ترس اين كه شايد موضوع نامه، دسيسه ابن زياد باشد، سليمان را همراه نامه امام عليه السلام تحويل ابن زياد داد، و او يك روز بعد از تحويل سليمان عازم كوفه بود. چون يزيد حكومت كوفه را هم به ابن زياد سپرده بود و شب قبل از حركت،دستور قتل سليمان را صادر كرده و او را به شهادت رسانيدند.

بحريه همسر ابن زياد و دختر منذر بن جارود بوده است. و بنا به روايت لهوف ابن زياد سليمان را به دار زد.

متن نامه امام حسين عليه السلام كه به وسيله سليمان به مردم بصره فرستاده شد به شرح ذيل مي باشد:

«اما بعد، بدرستي كه خداي تعالي، محمد صلي الله عليه و آله و سلم را از ميان مردم برگزيد و او را به نبوت برتري داد و براي رسالت اختيار كرد. آن گاه كه او پيام خدا را به مردم رسانيد. و در مقام خيرخواهي آنها آنچه شايسته بود گفت و كرد، خدايش به سوي رحمت خود برد، ما اهل بيت و


اوليا و اوصيا و وارثان او بوديم و جانشين او در ميان مردم، حق ما بود. قوم ما (مسلمانان) اين حق را به استبداد از ما گرفتند. و ما هم از ترس پراكندگي مسلمين و به منظور آن كه كار به سلامت بگذرد تن داديم و خود مي دانيم كه ما از مردمي كه اين كار را به عهده گرفته اند به آن شايسته تريم.

... اكنون فرستاده ام را با اين نامه نزد شما مي فرستم و شما را به كتاب خدا و سنت پيامبرش دعوت مي كنم چه اين سنت رسول صلي الله عليه و آله و سلم از بين رفته و بدعت زنده گشته است. اكنون اگر سخنم را بشنويد و فرمانم را اطاعت كنيد شما را به راه راست خواهم برد، سلام و رحمت خدا بر شما باد».

در زيارت ناحيه مقدسه نام سليمان بدين گونه وارد شده است:

«السلام علي سليمان مولي الحسين ابن اميرالمؤمنين و لعن الله قاتله سليمان به عوف الحضرمي».