بازگشت

نينوا


شهادتگاه امام حسين «ع ».نام منطقه اي در كوفه و شرق دجله و شرق كربلا، از روستاهاي منطقه طف. «نينوا يك سري تپه هاي باستاني است كه كشيده شده و تا مصب نهر علقمه امتداد مي يابد.قريه «يونس بن متي » است و آن حضرت از ميان مردم اين منطقه بيرون آمده است [1] نينوا امروز به «باب طويرج » معروف است كه در شرق كربلا قرار گرفته است.» [2] «ناحيه اي در سواد كوفه كه كربلا از آن ناحيه است.نام قصبه موصل و نام شهري كه يونس عليه السلام به آنجا جهت دعوت كردن مردم آن شهر رفته بود.» [3] وقتي حسين بن علي «ع » به اين منطقه رسيد به سواري برخورد كه نامه ابن زياد را براي حر آورده بود. مضمون نامه اين بود: حسين را محاصره كن و در سرزمين بي آب و علفي فرود آر.كمي پيشتر رفتند تا به زمين كربلا رسيدند و فرود آمدند. [4] .

همچنانكه در واژه «ني» اشاره شد، در ادبيات عاشورا، نسبت به ني و نينوا نيز تعابير عاطفي و عرفاني فراواني ساخته و به كار برده اند و صحراي كربلا را پر از نواي حقجويي و حقگويي دانسته اند.



از آن آتش كه نمرود زمان در جان ابراهيميان افكند

به دشت «نينوا»، ناي حقيقت از «نوا» افتاد



ولي... مرغ شباهنگ حقيقت،

از نواي ناله «حق، حق » نمي افتد. [5] .



قداست محتوايي ني تا آنجا پيش مي رود كه در ديد شاعرانه، به صورت بوريا و حصيري درمي آيد كه لياقت در بر گرفتن جسم مطهر اباعبدالله عليه السلام را پيدا مي كند و اين مضمون در فرهنگ ادبي راه مي يابد.


پاورقي

[1] آثار البلاد و اخبار العباد، قزويني، ص 55 (چاپ امير کبير).

[2] الحسين في طريقه الي الشهاده، ص 136.

[3] لغت‏نامه، دهخدا.

[4] مقتل الحسين، مقرم، ص 227.

[5] قبله اين قبيله، ص 73.