بازگشت

مصباح هدايت و سفينه ي نجات


عن محمد بن علي بن موسي، عن أبيه علي بن موسي، عن أبيه موسي بن جعفر، عن أبيه جعفربن محمد، عن أبيه محمد بن علي، عن أبيه علي بن الحسين، عن أبيه الحسين بن علي بن أبي طالب عليه السلام قال: دخلت علي رسول الله صلي الله عليه و آله و عنده ابي بن كعب. فقال لي رسول الله صلي الله عليه و آله: مرحبا بك يا ابا عبدالله، يا زين السماوات و الأرض.

قال له أبي: و كيف يكون يا رسول الله صلي الله عليه و آله زين السماوات و الأرض أحد


غيرك؟

قال: يا ابي، والذي بعثني بالحق نبيا، أن الحسين بن علي في السماء اكبر منه في الأرض، و إنه لمكتوب عن يمين عرض الله عزوجل: مصباح هدي، و سفينة نجاة، و إمام خير، و يمن [1] ، و عز، و فخر، و بحر علم، و ذخر ]فلم لا يكون كذلك؟[ [2] و أن الله عزوجل ركب في صلبه نطفة طيبة مباركة زكية ]خلقت من قبل أن يكون مخلوق في الأرحام أو يجري ماء في الأصلاب أو يكون ليل و نهار.[ [3]

و لقد لقن دعوات ما يدعوا بهن مخلوق إلا حشره الله عزوجل معه و كان شفيعه في آخرته، و فرج الله عنه كربه، و قضي بها دينه، و يسر أمره، و أوضع سبيله، و قواه علي عدوه، و لم يهتك ستره.

فقال له ابي بن كعب: و ما هذا الدعوات يا رسول الله؟

قال: تقول إذا فرغت من صلاتك و أنت قاعد:

اللهم إني أسالك بكلماتك، و معاقد عرشك، و سكان سماواتك و أرضك، و أنبيائك و رسلك، أن تستجيب لي، فقد رهقني من أمري عسرا، فأسألك أن تصلي علي محمد و آل محمد، و أن تجعل لي من أمري يسرا.

فان الله عزوجل يسهل أمرك، و يشرح صدرك، و يلقنك شهادة أن لا اله إلا الله عند خروج نفسك.

فقال له ابي: يا رسول الله فما هذه النطفة التي في صلب حبيبي الحسين؟


قال: مثل هذه النطفة كمثل القمر، و هي نطفة تبيين و بيان، يكون من اتبعه رشيدا و من ضل عنه هويا ]غويا[.

فقال: فما اسمه و ما دعاؤه؟

قال: اسمه علي و دعاؤه: يا دائم يا ديموم، يا حي يا قيوم، يا كاشف الغم، يا فارج الهم، يا باعث الرسل، يا صادق الوعد.

من دعا بهذا الدعاء حشره الله عزوجل مع علي بن الحسين و كان قائده الي الجنة.... [4] .

امام جواد عليه السلام از پدرش امام رضا عليه السلام و او از پدرش موسي بن جعفر عليه السلام، و او از پدرش امام صادق عليه السلام، و او از پدرش امام باقر عليه السلام، و او از پدرش امام سجاد عليه السلام، و او از پدرش امام حسين عليه السلام نقل مي كند كه آن حضرت گفت: «ابي بن كعب پيش پيامبر خدا صلي الله عليه و آله بود كه من وارد شدم، رسول خدا صلي الله عليه و آله به من گفت: آفرين بر تو يا اباعبدالله! اي زينت آسمان ها و زمين!

ابي بن كعب به او گفت: يا رسول الله! چگونه جز تو، زينت آسمان ها و زمين، تواند بود؟

پيامبر صلي الله عليه و آله گفت: اي ابي! سوگند به آن كه مرا به حق پيامبري برانگيخته، به راستي كه حسين بن علي، در آسمان بزرگ تر از آن كه در زمين شناخته مي شود. هر آينه بر سمت راست عرش خداي عزوجل نوشته شده است: حسين، چراغ هدايت و كشتي نجات، پيشواي نيكي و بركت و عزت و افتخار، و درياي دانش و گنجي است كه براي آينده اندوخته شده است. چرا چنين نباشد كه خداي


عزيز و جليل، در پشت او، نسل پاك و پاكيزه و با بركتي را قرار داده است كه پيش از آن كه آفريده اي در رحم هاي زنان و پشت مردان بوده باشد، يا شب و روزي آفريده شده باشد؛ اين نسل آفريده شده بود. به او (امام حسين عليه السلام)، دعاهايي الهام شده است كه هرگز آفريده اي، خدا را با آن ها نخواند، مگر اين كه خداي عزوجل وي را با او محشور سازد و در سراي ديگر شفيعش باشد و خدا گره از كارش بگشايد و اندوهش برطرف سازد، قرضش را ادا نمايد، مشكلش را آسان گرداند، راهش را هويدا سازد، او را بر خصمش، نيرو دهد و پرده اش را ندرد.

ابي بن كعب گفت: يا رسول الله! اين دعاها كه گفتي چيست؟

پيامبر صلي الله عليه و آله گفت: آن گاه كه از نمازت در آمده اي و نشسته اي، مي گويي: بار پرودگارا! تو را به كلمه هاي خودت، به پايه ها و استوانه هاي تخت قدرتت، به ساكنان آسمان ها و زمينت، به پيامبران و فرستادگانت مي خوانم و از تو مي خواهم، خواسته ي مرا برآوري كه دشواري كارم، مرا به سختي گرفتار ساخته است، پس از تو مي خواهم كه بر محمد و آل محمد درود بفرستي و كار مرا آسان گرداني.

پس از آن اين دعا را خواندي، خداوند متعال، مشكلت را آسان مي سازد و سينه ات را گشاده مي دارد و هنگام درآمدن روح از بدنت، شهادت به لا اله الا الله را، به تو تلقين مي كند.

ابي بن كعب گفت: يا رسول الله! آن نسلي كه در پشت حبيبم حسين است، كيست؟

پيامبر صلي الله عليه و آله گفت: اين نسل، به ماه ماند كه نسل نوربخش و روشنگر است. هر كه از آن پيروي كند به رشد و كمال مي رسد و هر كه از آن دور افتد گمراه و


سرگردان مي گردد.

ابي پرسيد: اسمش چيست و دعايش كدام است؟

فرمود: نامش علي و دعايش چنين است: اي پايدار، اي هميشه پاينده، اي زنده ي جاويد و ابدي، اي دردسوز، اي غم گشا، اي برانگيزنده رسولان و اي راست وعده!

هر كس خدا را با اين دعا بخواند، خدا او را با علي بن حسين محشور سازد و وي را به سوي بهشت راه نمايد...». [5] .


پاورقي

[1] برخي نسخه بدل‏ها به جاي «امام خير و يمن» عبارت «امام غير وهن» ثبت کرده‏اند.

[2] اين قسمت از روايت فقط در کتاب کمال الدين وجود دارد.

[3] اين قسمت از روايت در کتاب کمال الدين آورده شده است.

[4] شيخ صدوق، عيون اخبار الرضا، ج 1، ص 59 - 60؛ همو، کمال الدين، ص 264 - 266.

[5] رسول‏خدا صلي الله عليه و آله در ادامه‏ي اين حديث، مفصل، نه پيشواي معصوم و برگزيده‏ي خدا را که از نسل امام حسينند وصف مي‏کند و از دعاي خاص هر يک از آنان سخن مي‏گويد.

و ما، در اينجا تنها قسمت نخستين آن را، که درباره‏ي پيشواي شهيد عاشورا، امام حسين عليه‏السلام و پيام‏آور معصوم عاشورا، امام زين‏العابدين عليه‏السلام، بود آورديم. بخشي از اين حديث، زبان‏زد خاص و عام و بسيار معروف است که بيش‏تر به صورت زير نقل محافل و مساجد است:

«إن الحسين مصباح الهدي و سفينة النجاة»

اين عبادت، در حقيقت، خلاصه و نقل به معنايي از بخش نخستين اين حديث بلند است که بخش‏هاي آغازين آن، در اين جا نقل شد. متن دقيق قسمت مورد بحث حديث، بنا به نقل بعضي از راوياني که آن را نقل کرده‏اند، چنين است: «إن الحسين...، مصباح هدي و سفينة نجاة.» (شيخ صدوق، عيون الخبار الرضا، ج 1، ص 60) و بنا به برخي نقل‏ها، به جاي نقل‏ها، به جاي واژه‏ي «هدي»، «هاد» ثبت شده و چنين است:

«إن الحسين...، مصباح هاد و سفينة نجاة».(شيخ صدوق، کمال الدين، ص 265؛ امين الاسلام طبرسي، اعلام الوري، ج 2، ص 186؛ شيخ حر عاملي، اثبات الهداة، ج 2 ص 329؛ مجلسي، محمد باقر، بحارالانوار، ج 2، ص 186؛ شيخ حر عاملي، اثبات الهداة، ج 2 ص 329؛ مجلسي، محمد باقر، بحارالأنوار، ج 36، ص 204، هر سه، به نقل از شيخ صدوق)

ما، با وجود سال‏ها جست‏وجو اين حديث را هرگز، به صورت متداول و مشهورش، يعني: «ان الحسين مصباح الهدي و سفينة النجاة»، نيافته‏ايم. چنين مي‏نمايد که ناقل نخستين اين حديث، شيخ صدوق است و ديگر راويان، همه از او گرفته‏اند.