بازگشت

ذات عرق


«ذات عرق» به كسر عين وسكون راء: منزلي است كه حاجيان عراق در آنجا محرم مي شوند وحد فاصل بين «تهامه» و«نجد» است. (مراصد الاطلاع 932 /2).

روز دوشنبه چهاردهم ذيحجه امام حسين عليه السلام وارد «ذات عرق» شدند و با مردي از قبيله ي بني اسد به نام بشر بن غالب ملاقات فرمود و از مردم كوفه سئوال نمود و او پاسخ داد: دلها با شما و شمشيرها با بني اميه است! امام عليه السلام فرمود: راست گفتي اي برادر اسدي [1] .

رياشي از راوي اين حديث نقل مي كند: من حج بجاي آوردم، پس همراهان خود را رها كرده و به تنهايي به راه خود ادامه دادم، در بين راه ناگهان چشمم به چادرها و خيمه هايي افتاد، به طرف آنها رفتم و چون نزديك شدم سئوال كردم: اين خيمه ها از كيست؟

گفتند: از حسين عليه السلام.

گفتم: فرزند علي و زهرا عليها السلام؟!


گفتند: آري.

از خيمه ي آن حضرت سئوال كردم، آن را به من نشان دادند و من به جانب آن خيمه رفتم، امام حسين عليه السلام را مشاهده كردم كه بر درب خيمه تكيه نموده در حالي كه نوشته اي قرائت مي كرد، سالم كردم، امام پاسخ داد، گفتم: يابن رسول الله! پدر و مادرم بفدايت، چه امري باعث شده كه در اين سرزمين خشك فرود آمدي؟

فرمود: من از بيم اين جماعت (بني اميه) در اين مكان منزل نمودم، و اينها نامه هاي مردم كوفه است، ولي همين صاحبان نامه ها مرا خواهند كشت، و چون چنين كنند هر فعل حرام و نكوهيده اي را بدون بيم از عذاب الهي انجام دهند و در اين حال خدا كسي را بسوي آنها خواهد فرستاد و آنها را از دم تيغ خواهد گذرانيد و به خاك مذلت خواهد نشاند بطوري كه ذليلتر از قوم امه [2] شوند [3] .


پاورقي

[1] مثيرالاحزان 42.

[2] مراد از «قوم امه» همانا قوم سبا است. و احتمال دارد که قوم امه، تصحيف فرام الامه باشد و آن خرقه‏اي است که زن در ايام عادت از آن استفاره مي‏کند.

[3] البداية و النهاية 183 /8؛ بحارالانوار 368 /44.