بازگشت

يزيد بن نبيط


در مصدر همانگونه كه در متن آمده است يزيد بن نبيط ضبط شده است، و لكن در ديگر مصادر از جمله ابصار العين 110 يزد بن ثبيط آمده است، و ابن اثير در كامل 21 /4 يزيد بن بنيط ثبت كرده است.

چون پيام فراگير و سرنوشت ساز امام به بصره رسيد، يزيد بن نبيط بصري از افراد سرشناسي بود كه به اين پيام امام پاسخ مثبت داد و براي آگاهي بيشتر از جريان امور به خانه ي ماريه بنت سعد [1] رفت، كه آن خانه مرگز شكل گيري حركتهاي شيعي و اجتماع ياران امام بود [2] [3] .


يزيد بن نبيط كه از قبيله ي عبدالقيس بود و ده پسر رشيد و دلاور داشت در خانه ي همين زن به فرزندان و ياران خود خطاب كرد و گفت كه تصميم خود را گرفته است و بزودي از بصره به طرف مكه حركت خواهد كرد تا به امام حسين عليه السلام بپيوندد، دو نفر از فرزندان او به نام عبدالله و عبيدالله آمادگي كامل خود را براي همراهي و ياري او در اين سفر پر خطر ابراز داشتند و ياران او گفتند كه از سپاه عبيدالله بن زياد- كه براي از بين بردن او و يارانش هيچ ترديدي به خود راه نخواهند داد- بيمناكند! او در پاسخ آنان گفت: بخدا سوگند با اين دو فرزند رشيد و چابك سوار از دشمن هراسي ندارم.

يزيد بن نبيط با دو فرزندش بسرعت فاصله ي بصره تا مكه را طي كرد و چون آگاه شد كه امام عليه السلام در ابطح (حوالي مكه) بسر مي برد، از مكه به طرف ابطح حركت كرد، چون به آنجا رسيد به او گفتند كه امام عليه السلام براي ديدن او به مكه رفته است، او كه از اينهمه بزرگواري و فروتني امام سر از پا نمي شناخت مصمم تر از به مكه برگشت و در منزل خود به زيارت امام نايل آمد و از اينكه امام تا رسيدن او به انتظار نشسته است شعله هاي محبت از دلش زبانه كشيد و اين آيه ي مباركه را بر زبان جاري كرد «بفضل الله و برحمته فبذلك فليفرحوا» [4] .

پس از سلام و خير مقدم، گزارشي از وضعيت عمومي بصره و همچنين هدف خود را از حركت به مكه براي امام عليه السلام بازگو كرد، و امام براي او دعاي خير نمود.

يزيد بن نبيط و دو فرزند دلاور وفادارش همراه آن حضرت به طرف كربلا حركت كرد و به اتفاق فرزندانش توفيق شهادت در ركاب امام عليه السلام را پيدا كرد [5] .



پاورقي

[1] مامقاني در رجال، نام پدرش را منقذ و يا سعيد ذکر کرد است و مي‏گويد: «ماريه بنت منقذ او سعيد العبدية»، شيعه‏ي امامي بوده و زني متقيه و پرهيزگار و خانه‏ي او مرکز اجتماعات شيعه و گفتگوهاي آنان بوده است. (تنقيح‏ المقال 83 /3).

همچنين در کتاب کامل ابن ‏اثير 21 /4 اشاره شده است که اين زن از قبيله‏ي عبدالقيس بوده و از پيروان راستين امام عليه‏ السلام بشمار مي‏رفت.

[2] کامل ابن ‏اثير 21 /4.

[3] حياة الامام الحسين 328 /2.

[4] سوره‏ي يونس: 58.

[5] نفس‏المهموم 92 به نقل از طبري.