بازگشت

صدق و راستگويي


ألثاني: ألصدق فقد روي عن الصادق (عليه السلام) ان الله عزوجل لم يبعث نبيا الا بصدق الحديث و أداء الأمانة الي البر و الفاجر.

و عن أبي كهمش قال: قلت لأبي عبدالله عليه السلام: عبدالله بن أبي يعفور يقرءك ألسلام قال: عليك و عليه السلام اذا أتيت عبدالله فاقرأه

مني السلام و قل له ان جعفر بن محمد يقول لك أنظر ما بلغ به علي (عليه السلام) عند رسول الله صلي الله عليه و آله فالزمه فان عليا انما بلغ ما بلغ به عند رسول الله صلي الله عليه و آله بصدق الحديث و أداء الأمانة.

و قال أبوعبدالله عليه السلام لا تنظروا الي طول ركوع الرجل و سجوده فان ذلك شي ء اعتاده فلو تركه استوحش لذلك و لكن أنظروا صدق حديثه و أداء امانته فيجتنبوا الكذب و الافتراء علي الله و علي حججه و علي العلماء و لا يخلط الحديث و لا يدلس و لا ينقل الكذب بعنوان لسان الحال فعن أبي جعفر عليه السلام قال: ان الله عزوجل جعل للشر أقفالا و جعل مفاتيح تلك الأقفال الشراب و الكذب شر من الشراب و عنه عليه السلام قال: «ان الكذب هو خراب الايمان» و قال أميرالمؤمنين عليه السلام لا يجد عبد حقيقة الايمان حتي يدع الكذب جده و هزله و قال علي بن الحسين عليه السلام اتقوا الكذب الصغير منه و الكبير في كل جد و هزل فان الرجل اذا كذب في الصغير اجترء علي الكبير الي غير ذلك.

دومين نصيحت و اندرز، راستگوئي و صدق در گفتار مي باشد از امام صادق عليه السلام روايت شده است كه خداوند متعال پيامبري را برنيانگيخته است مگر با صدق حديث و اداء امانت طرف آن خواه نيكوكار باشد خواه فاجر و گنهكار.

و از ابي كهمش نقل شده است كه به امام صادق (ع) عرض كردم كه عبدالله بن يعفور به شما سلام مي رساند حضرت فرمود بر تو و او هر دو سلام باد! هنگامي كه به حضور او رسيدي به او از طرف من سلام برسان و به او بگو جعفر بن محمد به تو مي گويد: «نگاه كن به عواملي كه علي را پيش رسول خدا مقرب ساخت پس ملازم آنها باش علي (ع) به آن حد از مرتبت تقرب نرسد مگر با صدق حديث و اداء امانت...»

باز امام صادق عليه السلام مي فرمايد: به طول ركوع و يا طول سجود فرد منگريد چون اين طول دادن امكان دارد عادت او شده باشد اگر آن را رها سازد به وحشت مي افتد بلكه به صدق حديث، و اداء امانت او، بنگريد.

پس وعاظ و گويندگان و مادحين اهل بيت (ع) از دروغ بستن به خدا و افتراء بر او و بر حجج الاهي و علماء اسلام اجتناب ورزند و حديث را با هم خلط نكنند و تدليس ننمايند و مطلب دروغ را تحت عنوان «زبان حال» بازگو ننمايند چون از امام باقر (ع) روايت شده است كه فرمود خداوند متعال براي شرور و بديها قفلهائي قرار داده است و كليد اين قفلها را شراب و بدمستي تعيين نموده است ولي دروغ گفتن بدتر و پرشرتر از شراب مي باشد.

باز از آن حضرت روايت شده است: «دروغ گفتن بسيار خراب كننده و ويرانگر ايمان مي باشد»

اميرالمؤمنين علي (عليه السلام) فرمود: «هرگز بنده اي حقيقت ايمان را نمي يابد مگر آن كه دروغ را رها سازد خواه جدي آن بوده باشد يا شوخي آن.»

امام علي بن الحسين (عليهماالسلام) فرمودند: از دورغ گفتن بپرهيزيد خواه صغير و كوچك آن باشد يا كبير و بزرگ آن خواه در شوخي باشد و خواه در جدي، هر فردي كه به گناه صغير مرتكب شد به معصيت كبيره و گناه بزرگ نيز جرئت پيدا مي كند و جز از روايات و احاديث كه پيرامون مذمت دروغ آمده است.