بازگشت

پيش نوشت ويراستار


حماسه كربلا و فاجعه خونفشاني كروبيان ارض كه هم بي مانند زيستند و هم غريبانه از اين خاكدان رخت بربستند و هم يگانه و بي عديل برانگيخته خواهند شد لكّه اي است بر دامن بشريت در گستره تاريخ، كه هماره در شرايين هر آزاده اي جوش و خروش دارد و هرگز به آرامي نگرايد.

لايه هاي پنهان اين فاجعه، چنان دست نيافتني است كه ژرفاي آن جز با علم شهودي از قلمرو كاوش بيرون مي نمايد، زيرا بر عزيزترين آفريده هاي آفرينش سترگترين ستم تاريخ به كار زده شده تا جايي كه امام زين العابدين عليه السلام مي فرمايد: «حتي اگر پيامبر دستور ستم به ما را مي داد با اين همه ستم بر ما نمي رفت».

كتاب حاضر بياني است از يك واقعيّت بدور از حقيقت كه با دقتي علمي و آميخته به احساس و عاطفه نهفته در نهانگاه همه انسانها ارائه شده است و مي كوشد رويكردي داشته باشد راستين به صحنه هاي اين روز عطشناك، خونبار، فرساينده و ننگ آلود.

مقتلي كه هم اينك در پيش روي خوانندگان قرار دارد از آن جا كه برتراويده قلم ابن طاووس است چنان فصاحتي را در خود جاي داده كه بازتاباندن آن به فارسي - با همان پرتواني و پرتوفشاني - نه كاري است كه پُر توان زد، و اين تلاش، نيست مگر از باب «ما لا يُدْركُ كلّه لا يترك كلّه».

خواننده نازك انديش با ژرف كاوي در بندبند اين مقتل و با دريافت واقعيّت تاريخي اين رويداد، وظيفه خود را در روزگار خويش درمي يابد، زيرا جز اين نيست كه در هر عصر و مصري هم يزيد حضور جنايت بار خويش را دارد و هم حسين بار امانت بر دوش همچنان درگير پاسداشت ارزشها؛ باري كه به حقيقت، آسمانها و زمين هم تاب تحمل آن را در خود نديدند.

چهره نگاري عاشوراي حسيني كه در اين كتاب نقش دارد صورتي از آن را در ذهن صورتگر آدمي پديد مي آورد كه نسيان آن بآساني امكان پذير نيست و در سويداي وجود آدمي حضوري كاملاً ديرپا مي يابد.

پي نوشتهاي آمده در اين كتاب كه حاصل كار محقق آن «حسّون» است پرده از هرگونه ابهام يا نارساييِ تاريخي برمي گيرد و جاينامها يا اشخاص كمتر بشناخته را به قدر كفايت تعريف يا معرّفي مي كند و همين ويژگيهاي جغرافياي تاريخ وضعيت جغرافياي سياسي منطقه آن روزگار را بيش از پيش مي نماياند و بدين ترتيب باورهاي احتمالاً ناراست جاي خود را به ايماني مي سپارد كه ريشه در بينش، آگاهي و ديده وري دارد. پر پيداست كه پيامدهاي چنين ايماني گذشته از واقعي تر بودن، از استواري، سازش ناپذيري و موضعگيريهاي خردمندانه تر، برخوردار خواهد بود.

بدين سان تلاشي كه روزگاران بر آن گذشته رنگي روزآمد مي يابد كه براي همروزگاران ما راهكارهاي كاملاً نوين به ارمغان مي آورد و مقاتل امام حسين عليه السلام با تحقيقات، «حسّون» زندگي يك رسالتمند مكلّف را در قرن آهن زده بيست و يكم رقم مي زند. رحمت و رضوان الهي بر گردآورندگان قصه غصه بشريت و هر آن كه در راه شناساندن آن، راه را بر رهروان هموار سازد.

حميدرضا آژير

سوم صفر 1421 قمري

برابر با نوزدهم ارديبهشت 1379