بازگشت

در اين كه اهل بيت بعد از مراجعت از شام، روز اربعين را به كربلا رسيدند


چنان كه افواها مشهور گشته يا نه. سيد رضي الدين بن طاووس؛ علي بن موسي بن جعفر بن محمد بن طاووس؛ در كتاب ملهوف فرموده كه:

راوي گفت كه چون نساء حسين و عيال او از شام رجوع كردند و به عراق رسيدند، به آن دليل كه همراه ايشان بود گفتند كه ما را از راه كربلا بگذران. پس رسيدند به موضع مصرع [1] حسين ديدند كه جابر بن عبدالله انصاري - رحمة الله


تعالي - با جماعتي از بني هاشم و مرداني چند از آل رسول الله - صلي الله عليه و آله - نيز وارد كربلا شدند براي زيارت قبر امام حسين عليه السلام - پس جابر و اصحابش و اهل بيت امام حسين - عليه السلام - در يك دفعه وارد شدند و با هم ملاقات نمودند و با گريه و اندوه و لطم [2] و اقامه ي مصيبت نمودند كه جگرها را پاره كرد و زنان اهل سواد [3] آن ديار به نزد اهل بيت پيغمبر آمدند و چند روز در آنجا ماندند و عزاداري نمودند. [4] .

و همين مضمون را ابومخنف لوط به يحيي ازدي در مقتل خود ذكر نمود. [5] و چون معروف است كه جابر در روز اربعين به زيارت كربلا آمد، پس بايد كه اهل بيت امام حسين نيز در روز اربعين به كربلاء رسيده باشند. و اين در نهايت ضعف است. زيرا كه اهل بيت در شام مدتي ماندند و از كربلا تا شام منزل هاي بسيار است. علاوه، به كوفه نيز آمدند و چندي را در آنجا بودند. با اين احوال چگونه ممكن است كه مجموع اين امور در چهل روز به وقوع يافته باشد.

و اين كه گفته اند كه اهل بيت را در وقت بردن به شام در نهايت سرعت و احتياط بردند بلكه بسا بود كه دو منزل يكي مي رفتند تا مبادا كه شيعيان سر راه را بگيرند. پس ضرر ندارد كه در روز اربعين به كربلا برسند. پس ضعف اين نيز ظاهر و هويدا است، چه بر فرض تسليم كه در وقت رفتن تند رفته باشند در زمان برگشتن كه به موافق قاعده آمدند، با مكث در شام و نحو آن. و اما اين كه جابر در روز اربعين آمده باشد؛ اولا مسلم نيست. و ثانيا شايد جابر اول دفعه در روز اربعين آمده باشد. و پس از آن، بار


ديگر هم به زيارت آمده باشد. و در اين دفعه ي دوم، اهل بيت نيز بعد از مراجعت از شام، با جابر يك دفعه وارد شده باشند - و الله العالم.


پاورقي

[1] مصرع: افکندن بر زمين، کنايه از قتلگاه يا محل وفات کسي.

[2] لطم: پنجه و سيلي زدن بر روي.

[3] سواد: جماعت و عامه‏ي مردم، کشور و مملکت.

[4] الملهوف:225.

[5] مقتل ابي‏مخنف:140.