بازگشت

خطبه ي مؤلف


بسم الله الرحمن الرحيم

اكليل الاكاليل و تاج الاقاويل و حلية المداليل و زينة الصحايف و الصفايح و ابهي ما اخترعه القرايح حمد الله الذي من علينا بمنن متظافرة متكاثرة متواترة متوالية متبالية جليلة جميلة نبيلة؛ اعظمها امتنها، احسنها اصوبها، احكمها اعلاها و اجلالها، اجملها ازينها؛ ان خصنا باطايب المصايب و مصائب الأطايب. سيما غواص قواميس، تيار بحار الأشجان و المعاطب، الذي هو الفجر الزاهر، و المرجان الباهر، و الزيتون الظاهر، و عين الانسان الذي اوصي اليه الله بالاحسان. و وصف قاتله بالخسارة و الطغيان. و آحد الكفلين في القرآن، و سبب انزال قصة يعقوب كنعان، سبط الرسول و شبله، و بضعة و ريحانته، و ولده و مهجة قلبه و ثمرة شجره فؤاده: الحسين بن علي المظلوم المغموم المحروم. و الصلوة و السلام علي ابن مكة و مني و ابن زمزم و الصفا، و افضل من طاف و سعي و حج وليي. و خير من ائتزر و ارتدي، و انتعل و اختفي، النبي الامي القرشي الهاشمي، المكي المدني الابطحي التهامي السخي الزكي الرضي المرضي؛ سيد السفرآء المرضيين و افضل الأنبياء و المرسلين محمد و ارومته و عترته اجمعين الأطيبين الاظهرين الأنجبين الاكملين المعصومين.

و بعد: غواص تيار بحار و آباء جهل و ناداني، محمد بن سليمان الطيب التنكابني، بر صفايح صحايف خواطر اخلاء ايماني و اجلاء روحاني مي نگارد كه: چون اين فقير


سراپا قصور و تقصير در علوم عقليه و نقليه و حسيه؛ از لغت و نحو و صرف و قرائت و منطق و آداب مناظره و معاني و بيان و بديع و كلام و حكمت و انشاء و تفسير و فقه و اصول و درايت و رجال و حساب و هيأت و اصطرلاب و رمل و جعفر و اوفاق و مواعظ و غير آنها: از نظم و نثر به عربي و فارسي، از شروح و متون و تعليقات، تاليفات بسيار كه در تعداد زياده از دويست مصنف است، با نهايت تحقيق و تدقيق از خامه ي كاسر قاصر، سمت ظهور يافت، الحال كه در عشره ي ميشومه [1] داخل گشتم قايد توفيق رفيق گرديد كه كتابي در مصائب مفاخر آنجاب اطياب، سيد مختار و آل اطهار، به رشته تحرير در آورم؛ با اشتمال [2] بر اسرار و آثار معتبره و اخبار مشتهره به نحوي كه چنانكه فقهاء قواعد عنوان مي فرمايند، و از طهارت تا ديات بر آن تفريع [3] مي نمايند. همچنين اين كتاب مشتمل باشد بر قواعد كليه در مصايب و جهات كليه ي مشتركه. از آن پس مصائب جزئية بر آن مترتب شود. پس استشاره و استخاره به كلام رباني نمودم اين آيه كه مانند وحي منزل بود آمده:

(ان الله يدخل الذين ءامنوا و عملوا الصالحات جنات تجري من تحتها الانهار يحلون فيها من أساور من ذهب و لؤلؤا و لباسهم فيها حرير - و هدوا الي الطيب من القول و هدوا الي صراط الحميد) [4] .

پس با نهايت شكستگي و پيري و ضعف و نقاهت، استمداد از ارواح عاليه ي ارباب ولايت مطلقه نموده و شروع به تحرير اين كتاب نمودم. و ناميدم آن را «اكليل المصائب في مصايب الاطايب) و آن را هديه ساختم مانند ران ملخ به حضرت والي


لواء ولاء، آن كه به او شفاء نازل از سماء و تولايش هر دردي را دوا، و به او استدفاع مي شود از هر داء، ثمره ي شجره ي نبوت و ولايت، مركز دائره ي وجود و جود و فتوت، علت غائيه ايجاد هر مهيت، مالك بساتين جنت، مظهر فيوضات و افاضات ربانيه ي سبحانيه، امام محتجب از انظار، غايب از ابصار، ظاهر من حيث الأثار، خلف با شرف خليل، يادگار اسمعيل، فرزند خاتم جليل نبيل، پاره ي تن زهراي ازهر، ميوه ي دل حضرت حيدر، ولي الله في السموات و الارضين، القائم المهدي، م ح م د بن الحسن بن علي بن محمد بن علي بن موسي بن جعفر بن محمد بن علي بن الحسين بن علي بن ابي طالب، من ذراري الحسن المجتبي بن الصديقة الكبري فاطمة الزهرا اما، سلام الله عليهم مادام الفلك الدوار و كثر الاعصار.

اميد كه در خدمت آن حضرت پسند آيد. و عجب عجاب از اين تراب [5] نعال اولي الباب، كه مگس وار عرصه ي سيمرغ بلند آشيان را نشان، و با خامه ي كاسر و زبان الكن ابكم قاصر در مقام تحرير و بيان وصف وضع آن جناب برآيد، با اين كه جميع اعيان امكان، از توصيف و بيان آن كما هو حقه عاجز باشند. زيرا كه مقام آن بزرگوار و مقام اجداد تا جدار از ائمه ي اطهار نظر به مضمون خير مشحون «نحن مشية الله» [6] فحواي خير انتماي فقره ي پر ثمره ي زيارت جامعه كبيره «السلام علي محال مشية الله» [7] مقام فعل است. زيرا كه مشيت از صفات افعال است و فعل محيط بر مفعول است، و محاط را چسان توان پي بردن به كنه فعل. پس فهم حقيقت ارباب لواء ولايت، فوق طوق ممكنات است، ليكن به وجه ما و به قدر امكان، به نحوي كه از آن بزرگواران در اوصاف ايشان سمت ظهور يافت، جسارت رفت.


و اين كتاب مشتمل است بر اكاليل متعده، تا مطابقه اسم و مسمي پديد آيد.



پاورقي

[1] ميشوم: نامبارک، ناخجسته، منحوس.

[2] اشتمال: احاطه کردن.

[3] تفريع: چيزي را فرع کردن.

[4] حج 23:22 و 24.

[5] تراب: خاک.

[6] مستدرک سفينة البحار 96:6.

[7] اين فقره در زيارت جامعه چنين است:«السلام علي محال معرفة الله».