بازگشت

پيامهاي اخلاقي


آزادگي در آن است كه انسان ، كرامت و شرافت خويش را بشناسد و تن به پستي وذلت و حقارت و اسارت دنيا و زير پانهادن ارزش هاي انساني ندهد.

امام حسين (ع) فرمود: «موت في عزّ خيرُ من حياة في ذل ؛ مرگ با عزت بهتر ازحيات با ذلت است .» اين نگرش به زندگي ، ويژه آزادگان است . نهضت عاشورا جلوه بارزي از آزادگي در حدود امام (ع) و خاندان و ياران شهيد اوست . وقتي مي خواستند به زور از آن حضرت بيعت بگيرند به نفع يزيد، ايشان قبول نكرده و فرمودند: «لا و اللّه لا أعطيهم بيدي اعطاء الذليل و لا أفرّ فرار العبيد؛ نه به خدا سوگند نه دست ذلت به آنان مي د هم و نه چون بردگان تسليم حكومت آنان مي شوم .» صحنه كربلا نيز جلوه ديگري از اين آزادگي بود. آن حضرت از ميان دو امر: شمشير يا ذلّت ، مرگ با افتخار را پذيرفت وبه استقبال شمشيرهاي دشمن رفت و فرمود: «ألا ان ّ الدَّعي َّ بن الدَّعي ّ قد ركزني بين اثنين : بين السّلَّة و الذلّه و هيهات منا الذلّة .»

ايثار: در صحنه عاشورا، نخستين ايثارگر، سيدالشهدا(ع) بود كه حاضر شد فداي دين گردد و رضاي او بر همه چيز برگزيند و از مردم نيز بخواهد، كساني كه حاضرند خون خود را در اين راه نثار كنند با او هم سفر كربلا شوند. اصحاب آن حضرت نيز هر كدام ايثارگرانه جان فداي امام خويش كردند. براي نمونه ، به يكي از آن ها اشاره مي كنيم : جلوه آشكار ايثار در كار زيباي حضرت ابوالفضل (ع) بود. علاوه بر آن كه امان ابن زياد را كه شمر آورده بود، رد كرد و شب عاشورا نيز اظهار كرد كه : «هرگز از تو دست نخواهم كشيد، خدا نياورد زندگي پس از تو را.» و صدها پيام ديگر از اين قيام عظيم و مبارك مي توان درك كرد؛ مانند تكريم انسان ، توكل ، عزت ، جهاد با نفس ، صبر و استقامت ، شجاعت ،عفاف و حجاب ، عمل به تكليف ، غيرت ، مواسات ، فتوت و جوانمردي و...