بازگشت

وارثان عاشورا


بسم الله الرحمن الرحيم

فاصبر ان العاقبة للمتقين. [1] .

ان الارض لله يورثها من يشاء من عباده و العاقبة للمتقين. [2] .

ان الارض يرثها عبادي الصالحون. [3] .

عاشورا روز حسين است و هيچ روزي مثل روز حسين نيست. [4] .

عاشورا تنها يك روز نيست، بلكه تمامي تاريخ است.همان طور كه كربلا تنها يك قطعه ي خاك نيست.كربلا جغرافياي نامحدود اين تاريخ گسترده است.با اين زمينه، سؤال اين است كه وارث عاشورا كيست؟ چه چيزي براي چه كسي از عاشورا باقي مانده است؟ آيا حاصل عاشورا، شتك خون و زخم هاي باز و داغ هاي درد و خيمه هاي مبهوت و اسيران آزاد و پيام هاي رساست، و از آن طرف حاصل


عاشورا، فتح شكست و غنيمت هاي پشيمان و حكومت هاي محكوم است؟

درست است كه عاشورا لعنت و سلام [5] را آورد و نفرين و سلام را تقسيم كرد، ولي من هر سال حساب مي كنم كه چه سهمي گرفته ام و چه ميراثي برداشته ام؟ آيا از عاشوراي حسين و از كربلاي حسين، سهمي داشته ام؟

وارث، قرابت مي خواهد.قرابتي بدون حائل و بدون مانع. [6] فرزندي كه قاتل پدر باشد، ارث نمي برد.فرزندي كه كافر باشد از مسلمان ارث نمي برد.آيا من حسين را نكشته ام؟ آيا من از آن چه كه فهميده ام، چشم نپوشيده ام و كفر نورزيده ام؟

اگر من به ولايت حسين نرسيدم، اگر ابوت اولياء را نخواستم، [7] اگر فرزند دنيا و يا بدتر بنده ي دنيا شدم [8] و دين در وجود من شكل نگرفت و تنها بر زبانم نشست، آيا با حسين قرابتي دارم؟ آيا از عاشورا ارثي مي برم و سهمي مي گيرم؟

در متون اسلامي داريم:

«العلماء ورثة الانبياء». [9] .

و داريم:


«ان الارض لله يورثها من يشاء من عباده و العاقبة للمتقين». [10] .

و داريم:

«ان الارض يرثها عبادي الصالحون». [11] .

ميراث خدا و ميراث انبياء در زمين و در عاقبت و نهايت تاريخ، براي كساني است كه از آگاهي و علم، و عبوديت و تقوا، و عبوديت و صلاح، برخوردار باشند.با اين توضيح، ميراث حسين كه وارث آدم تا خاتم است، به كساني خواهد رسيد و به اين كسان به اندازه اي خواهد رسيد كه به علم و بينش و عبوديت (نه عبادت) و اطاعت و جهت خالص رسيده باشند.


پاورقي

[1] هود، 49.

[2] اعراف، 128.

[3] انبياء، 105.

[4] لا يوم کيومک يا اباعبدالله، از فرموده هاي امام حسن عليه السلام که به امام حسين عليه السلام مي فرمايند؛ بحارالانوار، ج 45، ص 218.

[5] مفاتيح الجنان، زيارت عاشورا.

[6] اشاره به شرايطي است که براي ارث بردن.لازم است و همچنين موانع ارث، ر.ک: کتاب الارث، وسائل الشيعة.

[7] اشاره به روايت «انا و علي ابوا هذه الامة» که در بحارالانوار، ج 16، ص 95 آمده است.

[8] اشاره به روايت «الناس عبيد الدنيا و...» بحارالانوار، ج 44، ص 383.

[9] بحارالانوار، ج 1، ص 164 و ج 2، ص 151.

[10] اعراف، 128.

[11] انبياء، 105.