بازگشت

آيا آرامگاه حضرت زينب در سوريه است؟


در كتاب پراهميت اخبار الزينبات اثر يحيي ابن الحسن الحسيني الاعرجي، كه توسط آيت اللَّه مرعشي نجفي به چاپ رسيده است، از سفر زينب كبري به مصر و درگذشت ايشان در آنجا سخن به ميان آمده است، مؤلف تاريخ ارتحال آن حضرت را نيز نيمه رجب سال 62 هجري ذكر كرده است.

آيت اللَّه مرعشي نجفي، اين كتاب را متني محكم و قابل اطمينان و از قديمي ترين مدارك عاشورا شمرده اند. [1] آيت اللَّه قاضي طباطبايي نيز در كتاب تحقيقي در اول اربعين روايت كتاب اخبار الزينبات را كاملاً تأييد كرده اند. به علاوه در منابع زير نيز به درگذشت حضرت زينب در قاهره اشاره شده است.

سيوطي در رساله زينبيه، ابن عساكر دمشقي در تاريخ كبير، ابن طولون دمشقي در رساله زينبيه، عايشه بنت الشاطي در تراجم سيدات النبوة. محمّدرضا حكيمي در اعيان النساء، مناوي در طبقات و شيخ محمّد صبان در اسعاف الراغبين و....


پاورقي

[1] ابوالحسن يحيي بن حسن علوي، اخبار الزينبات، ناشر آيت‏اللَّه العظمي مرعشي نجفي، قم، بي‏تا، ص 10،9 و 30. البته علّامه محسن امين مزار حضرت زينب را در مدينه مي‏داند و معتقد است که خروج آن حضرت از مدينه ثابت نشده و داستان مسافرت ايشان به اتفاق عبداللَّه ابن جعفر را محل ترديد مي‏داند. (ر.ک: السيد محسن الامين، اعيان الشيعه، ج 7، ص 141 - 140، بيروت، دار المعارف).