بازگشت

اصالت و دوام حق


در حكمت الهي اصالت در هستي با حق است، با خير است، با حسن و كمال و زيبايي است و باطلها، شرور و نقصها و زشتيها در نهايت امر و در تحليل نهايي به نيستي ها منتهي مي شوند نه به هستي ها. استاد مطهري در اثبات اين مطلب كه اهل حق اصالت دارد مي نويسد:

«... باطل وجود تبعي و طفيلي دارد، وجود موقت دارد، آن چيزي كه استمرار دارد حق است. هر وقت جامعه اي در مجموع به باطل گراييد محكوم به فنا شده است... در نظام هستي، خير غالب است، حق اصيل است و باطل هم اگر پيدا شد محكوم و غير اصيل و نابودشدني است، و آنچه پايدار مي ماند حق است، كُلُّ شي هالك اِلاَّ وجهه [1] و يَبْقي وَجْهُ رَبّك ذوالجلال و الاكرام». [2] [3] .

استاد در ادامه مي افزايد:

«در طول تاريخ هميشه حق و باطل با يكديگر در حال جنگ بوده اند، ولي قرآن وعده پيروزي نهايي حق بر باطل را مي دهد.» [4] به اعتقاد حكماي اسلامي جريان حق، چون جرياني طبيعي و متناسب فطرت خدادادي بشر است امكان بقا و دوام دارد و هر جرياني كه بر خلاف فطرت الهي انسان باشد دوام پيدا نمي كند و از بين مي رود. و حركت و جريان امام حسين (ع) چون يك حركت طبيعي كاملاً هماهنگ با فطرت بشر بود، اصالت و دوام پيدا كرد. استاد شهيد مطهري مي نويسد:

«راه حق چيزي است كه انبياء از طرف خدا آن را شناسانده، و از طرف خدا آن را تضمين كرده اند كه هر كه اين راه را برود به نتيجه مي رسد. خداوند اين عالم را طوري ساخته است كه همواره از كساني كه حق و حقيقت را حمايت كنند، حمايت مي كند. حق همواره يك تأييد معنوي با خود دارد.» [5] بدين جهت امام حسين (ع) و يارانش همواره دريافته بودند كه چون حق همواره مورد تأييد خداست لذا دوام و ريشه دار است، اگرچه در منتهاي تنهايي وعزلت باشد و باطل از ميان رفتني است اگرچه در كمال اوج و قدرت باشد. باطل هيچ گاه حق نمي شود و وظيفه مردان خدا در زدودن باطل از ميان رفتني نيست. آنان دريافته بودند كه اگر همه مردم بكوشند و بر اين اتفاق كنند كه باطل را بر كرسي حق بنشانند اين امر امكان پذير نيست و اگر همگان تلاش كنند كه ريشه حق را بكنند و از ميانش بردارند انجام پذير نخواهد بود. در طول مدت حيات بشر اين درگيريها بين حق و باطل به زور وجود داشته، گاهي اين و زماني آن پيروز مي شده است، ولي در همه حال پس از اندك مدتي حق جاي خود را در دل پيروان خود باز كرده و باطل و طرفداران آن را دچار لعن و نفرت ابدي كرده است. استاد مطهري (ره) در ادامه مطلب فوق كه حق دوام دارد مي افزايد:

«آنكه در طريق حق و حقيقت گام برمي دارد، در هر شرايطي قرار بگيرد، براي او خير است. مرد حق در هر شرايطي، وظيفه خاص خويش را مي شناسد و با انجام وظيفه و مسؤوليت هيچ پيش آمدي شر نيست. در طريقت پيش سالك هر چه آيد خير او است در صراط المستقيم اي دل كسي گمراه نيست بر در ميخانه رفتن كار يك رنگان بود خود فروشان را به كوي مي فروشان راه نيست هر چه هست از قامت ناساز بي اندام مااست ورنه تشريف تو بر بالاي كس كوتاه نيست» [6] .


پاورقي

[1] سوره قصص، آيه 88.

[2] سوره الرحمن، آيه 27.

[3] مطهري، مرتضي، حق و باطل، ص‏38 - 37.

[4] مطهري، مرتضي، حق و باطل، ص‏46.

[5] مطهري، مرتضي، بيست گفتار، ص‏159.

[6] مطهري، مرتضي، قيام و انقلاب مهدي، ص‏126 - 125.