بازگشت

عبرت ها در آيينه عاشورا


آنـچـه گـذشـت، نـمـودي از بـيـمـاري هـايـي كـشـنـده بـود كـه در طـول نـيم قرن، جامعه اسلامي را به سوي تباهي و نابودي بُرد، ولي همّت والاي امام حسين (ع) و يـارانـش پـيكر رنجور و زخم خورده اسلام را از مرگ نجات بخشيد و آن حضرت با خون پاك خويش و پديد آوردن رويدادي تكان دهنده، مردم را از خمودي و سستي رها ساخت.

بي گمان، انقلاب اسلامي قرن حاضر، شباهت هايي بسيار با انقلاب پيامبرگرامي اسلام (ص) دارد و ثـمـره خـون دل ها و كوشش هاي مؤمنان خداجو و آرمانخواه است كه پس از چهارده قرن به وقـوع پـيوست و نظيري جز آن انقلاب برايش نمي توان يافت. از اين رو، بيم آن مي رود همان آفاتي كه به انقلاب صدر اسلام آسيب رسانيد، انقلاب اسلامي معاصر را نيز در گزند خويش گيرند، چنان كه حضرت آيت اللّه خامنه اي مي فرمايد:

اگـر بـيـن رحـلت نـبـي اكـرم (ص) و شـهـادت جـگـر گـوشـه اش در صـدر اسـلام پـنـجـاه سـال فاصله بود، ممكن است در روزگار ما اين فاصله خيلي كمتر بشود و فضيلت ها و صاحبان فـضـائل زودتـر بـه مـذبـح بـرونـد! نـبـايـد بـگـذاريـم چـنـيـن چـيـزي پـيـش بـيايد. بايد در مقابل انحرافي كه ممكن است دشمن بر ما تحميل كند، بايستيم. عبرت گيري از عاشورا اين است. [1] .

اينك، وقت آن رسيده كه به اين پرسش پاسخ دهيم كه (چگونه مي توانيم انقلاب اسلامي را از آفـت هـاي زيـانـبـار در امان داريم؟) پاسخ اين پرسش، (عبرت گيري از عاشورا) است. هر كس درد ديـن دارد و عـاشق خدا و معنويت است، خود را موظف مي داند از انقلاب اسلامي دفاع كند و آرمان هـايـش را پـاس دارد. يـكـي از بـهـتـريـن راه هـاي پـاسـداري از انقلاب، عبرت گيري از رويداد عاشوراست. رهبر انديشمند انقلاب اسلامي، حضرت آيت اللّه خامنه اي در اين باره مي فرمايد:

بـحـث عـبـرت هـاي عـاشـورا مـخـصـوص زمـانـي اسـت كـه اسـلام حـاكـمـيـت داشـتـه بـاشـد. حـداقل اين است كه بگوييم، عمده اين بحث مخصوص اين زمان است؛ يعني زمان ما و كشور ما، كه عـبـرت بـگـيـريـم...ايـن مـلت تـا امـروز هـم، كـه تـقـريـبـاً بـيـسـت سـال از انـقـلابـش گـذشـتـه است، و قرص و محكم در اين راه ايستاده و رفته است. اما اگر دقت نكنيد، اگر مواظب نباشيم، اگر خودمان را آنچنان كه بايد و شايد در اين راه نگه نداريم، ممكن است آن سرنوشت پيش بيايد. عبرت عاشورا اين جاست. [2] .

گونه هاي عبرت در عاشورا

عـبـرت هاي عاشورا را مي توان بر سه گونه فكري، سياسي و اخلاقي تقسيم كرد. در زير كوشيده ايم به اختصار، اين گونه ها را توضيح دهيم.


پاورقي

[1] انقلاب و عبرت ها، ص 15.

[2] روزنامه جمهوري اسلامي، مورّخ 18/2/77، ص 14.