بازگشت

پاسداران حريم وحدت


حـضـرت مـحـمـد صـلي الله عـليـه و آله، اوليـن پـاسـدار حـريـم وحـدت و عـزت مسلمانان، بـنـيـانـگـذار مـكـتـب اسـلام پـيامبر اكرم (ص) مي باشد. ايشان فرمودند:(من فارق جماعة المـسـلمـيـن فـقـد خـلع ربـقـة الاسـلام) [1] (هـركـه از جـمـاعـت مـسـلمـانـان دوري نـمايد، ريسمان اسلام را از گردن خود باز كرده است)؛ يعني از جرگه اسلام به نوعي خارج شده است.

بـا جـرأت مـي توان گفت كه بعد از پيامبر اسلام، حضرت علي عليه السلام مشكلات را براي حفظ وحدت امت اسلامي تحمل كرد.

در قـرون اخير نيز عالمان اسلامي به اين نكته توجه داشته اند كه به چند مورد از آن ها اشاره مي كنيم:

1 ـ آيت ا... محمد حسين كاشف الغطاء: ايشان ضمن فتوايي كه در خصوص حرمت اختلاف بين مسلمانان صادر فرمودند چنين نوشتند:

... لازم اسـت بـر هـر يـك از گـروه هـاي اسـلامـي، چـه شـيـعـه و غـيـره كـه بـاب جـدال هـا و اخـتـلافـات فـرقـه اي را مـسـدود سـازنـد، چـه اگـر ايـن عمل بذاته حرام و مضر نباشد، مسلّماً در اين عصر كه دشمنان اسلام از هر طرف ما را احاطه كـرده انـد، بـه ويـژه دشـمنان داخلي كه ادعاي اسلام دارند و ضررشان از دشمنان خارجي بيشتر است،از بزرگ ترين محرمات مي باشد. [2] .

2 ـ آيـت الله العـظـمي بروجردي: ايشان از طرفداران و حاميان مهم تقريب مذاهب بودند كه در نامه اي به مفتي اعظم،شيخ عبدالحميد سليم رئيس اسبق دانشگاه الازهر مي نويسد...

از خـداي تـعـالي مـي خـواهـم كـه بي اطلاعي و جدايي و پراكندگي مسلمانان را نسبت به يـكـديـگـر بـه مـعـرفـت و شـنـاخـت واقـعـي و مـحـبـت و هـمـبـسـتـگـي مبدل سازد.) [3] .

3 ـ سـيـد جـمـال الدين اسدآبادي: وي از پايه گذاران (اتحاد اسلامي) است چنان كه در روزنامه عروة الوثقي و كليه آثار خود به دنبال اين هدف بود. [4] .

4 ـ شـيـخ مـحـمـد عـبـده: ايـن مـصـلح بـزرگ اهـل سـنـّت نـيـز تلاش زيادي در وحدت مسلمين نمود. [5] .

5 ـ امـام خـمـيـنـي (ره): ايشان بزرگ پرچم دار وحدت اسلامي در قرن حاضر بود كه با ايـمـان و اعتقاد راسخ به توانايي و قدرت مسلمانان انقلاب شكوهمند اسلامي را در ايران اسـلامـي به وجود آورد و همواره تمام مسلمانان جهان را به وحدت و يكپارچگي و مقابله با شياطين و استعمارگران سلطه گر به ويژه در مراسم سياسي عبادي حج ابراهيمي دعوت مي كرد. ايشان در يكي از پيام هاي خود فرمود:

هـان اي مسلمانان جهان و مستضعفان تحت سلطه ستمگران به پا خيزيد و دست اتحاد به هم دهيد و از اسلام و مقدّرات خود دفاع كنيد و از هياهوي قدرتمندان نهراسيد كه اين قرن، به خـواسـت خـداونـد قـادر، قـرن غـلبـه مـسـتـضـعـفـان بـر مـسـتـكـبـران و حـق بـر باطل است.) [6] .

6 ـ اسـتـاد شـهـيـد مـرتـضي مطهري: ايشان در مقالات و كتاب هاي فراوان خود، تلاش كرد مـسـلمانان را با اسلام اصيل و نيز دشمنان اسلام آشنا و آنان را از اين طريق به هم نزديك سازد. [7] .

7 ـ اقـبـال لاهـوري: وي از متفكران و افرادي است كه تحصيلات جديد خود را در حد دكتراي فلسفه در اروپا به پايان رساند ولي بر ضد نظام هاي سلطه گر غربي قيام كرد و شديداً طرفدار وحدت اسلامي بود. [8] .


پاورقي

[1] امالي صدوق، ص 297.

[2] همبستگي مذاهب اسلامي ص 93، دارالتقريب، ترجمه بي آزار شيرازي ـ تهران 1375.

[3] مشعل اتحاد،ص 154.

[4] نقش سيد جمال الدين در بيداري مشرق زمين، محمد محيط طباطبايي، ص 108.

[5] تفسير المنار، ج 4، ص 26.

[6] کـتـاب وحـدت، وزارت ارشاد اسلامي، ص 19 (پيام امام خميني (ره) به مناسبت مراسم حج، 15 / 6 / 60.

[7] همان، ص 384.

[8] مشعل اتحاد،ص 119.