بازگشت

استقامت و پايداري


خواصي كه حق را شناخته و پيروي كرده باشند، در ابتدا زيادند ولي از آنجا كه پيمودن راه حـق و مـقـابـله بـا انـحـرافـات و كـجروي ها با سختي هاي فراوان همراه است، صبر و استقامت بسيار لازم دارد.

پـيـامـبـران و اصـحـاب بـا وفـاي آنـان خـواصـي بـودنـد كـه صـبـر و تحمل بسيار ورزيدند و منشاء تحولات بسيار گشتند:

(وَ كـَاَيِّنْ مـِن نَبِي قاتَلَ مَعَهُ رَبِّيُّونَ كَثيرٌ فَما وَهَنوا لما اَصابَهُم في سَبيلِ اللّه وَ ما ضَعُفُوا وَ مَا استَكانُوا وَ اللّهُ يُحبُّ الصّابرينَ) [1] .

چه بسيار پيامبراني كه مردان الهي بسياري به همراه آنان جنگيدند و در برابر آنچه در راه خـدا بـه آنـان مـي رسـيـد، سـسـت و نـاتوان نشدند (و تن به تسليم ندادند) و خداوند استقامت كنندگان را دوست دارد.

پـيـامـبـران، بـخـصـوص پـيـامـبـران اولوالعـزم بـيـشـتـريـن تحمل را در راه خدا داشتند:

وَلَقـَدْ كـُذِّبـَتْ رُسـُلٌ مـِن قـَبـْلِكَ فـَصـَبـَرُوا عـَلَي مـَاكـُذِّبـُوا وَأُوذُوا حـَتَّي أَتـَاهـُم نَصْرُنَا [2] .

پـيـامـبـران پـيـش از تـو نيز تكذيب شدند اما در برابر تكذيب ها و آزارها صبر و استقامت ورزيدند تا اينكه ياري ما به آنان رسيد.

(فَاصْبِرْ كَما صَبَرَ اُولُواالْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ)

مانند پيامبران با عزم و اراده در مقابل سختي ها صبر و استقامت داشته باش.

پـايـداريِ فـرهـيـخـتـگـان جـامـعـه اسـلامـي، در راه تـحـقـق آرمـان هـاي مـتـعـالي و ايده هاي اصـيـل اسـلامـي و عدم چرخش از مواضع اصولي، بزرگترين و مهم ترين شاخصه و رمز مـوفـقـيـت خـواص اسـت. ثـمـره شـيـريـن پـيـروزي بـر بـاطل و شكوفايي ارزش هاي اسلامي مرهون استقامت رادمرداني است كه خستگي ناپذيري شان دشمن را به زانو درآورده است.

خـواص حـق، آيـه (فـَأسْتَقِمْ كَمَا اُمِرْتَ) را سرلوحه زندگي خويش قرار مي دهند و در بـرابـر هر گونه تهديدي كه در راه احياي دين و تحقق اهداف الهي آنان پديد آيد، مقاوم مي ايستند، و هيچ گاه تسليم حوادث ناگوار و موانع پيش آمده نمي گردند.

امام درباره استقامت پيشتازان قيام مي فرمايد:

دسـتـه اي كـه از اول خـودشـان را مـهـيـا كـردند براي مقابله، مقابله با ظلم؛ اين دسته از اول تـوجـه بـه ايـن معنا داشتند كه اين مقابله زحمت دارد، اين مقابله شهادت دارد، اين مقابله حبس دارد، اين ها در حبس هم بعضي شان مي رفتند و آن زجرها را مي كشيدند، قدمشان كه از حبس بيرون مي آمد مي رفتند باز سراغ مقابله با رژيم ستم شاهي. [3] .

اسـتـقـامـت و پـايـمـردي مبارزان دوران مشروطيت و تلاش خستگي ناپذير آنان تا پاي جان بـراي بـرچـيـدن نـظـام اسـتـبـدادي و تـحـقـق مـشـروطـه اسلامي و منطبق با موازين شرع از بارزترين ويژگي رهبران مشروطيت مشروعه است كه امام به آن اشاره مي نمايد:

مـرحـوم شيخ فضل اللّه ايستاد كه مشروطه بايد مشروعه باشد بايد قوانين موافق اسلام باشد. [4] .

تضمين استمرار راه حق، تحمل ناگواري ها و پايمردي در برخورد با مشكلات و رخدادهاي پـيـش آمـده از سـوي دشـمـنـان اسـت كـه از نـظـر امـام مـهـمـتـريـن عامل پيشبرد نهضت اسلامي است:

مـلت راه خـودش را يـافـتـه اسـت و آن راه را دارد بـا كـمـال جـديت و قدرت تعقيب مي كند البته راه حق دشواري ها دارد، راه حق ناگواري ها دارد، لكـن آن هـا كـه اهـل حق است و راه حق را مي خواهد برود، آن نبايد هيچ تصور اين را بكند كه كـوچـكـتـريـن سـسـتـي را بـه خـودش راه بـدهـد و بـايـد بـا كمال قدرت به پيش برود. [5] .

يكي از مشكلاتي كه براي خواص حق و افراد مؤثر و سرنوشت ساز در صحنه سياست و اجـتـمـاع پـديـد مـي آيـد، رواج شـايـعـات و تهمت از سوي دشمن است تا آنان را از عرصه سـيـاسـت و امـور اجـتـمـاعـي خـارج سـازنـد. امـام بـر پـايـداري خـواص در تحمل تهمت و شايعه تأكيد مي نمايد:

نـبـايـد از دروغ و بـدنـامـي و حـرف زشتي كه به ما نسبت مي دهند از ميدان به در برويم. [6] .

خـسـتـگـي نـاپـذيري خواص حق در برابر ناملايمات براي اداي تكليف شرعي و سياسي داراي مـراتـب گـونـاگـونـي اسـت كـه سـخت ترين آنها سرمايه گذاري از آبروي خويش بـراي حـضـور در صـحـنـه سياست در جهت حفظ دستاوردهاي انقلاب اسلامي است. مقام معظم رهبري در اين باره مي فرمايد:

آدم هاي اهل معني، اهل حكمت و دقت خوب درك مي كنند، گاهي زنده ماندن و زندگي كردن و در يـك مـحـيـط تـلاش كـردن بـه مـراتـب مشكل تر از كشته شدن و شهيد شدن و به لقاء خدا پيوستن است. [7] .


پاورقي

[1] آل عمران، 146.

[2] انعام، آيه 34.

[3] صحيفه نور، ج 15، ص 46.

[4] همان، ج 13، ص 175.

[5] صحيفه امام، ج 15، ص 75.

[6] همان، ج 18، ص 275.

[7] گزيده اخبار، ص 15.