بازگشت

شجاعت


ارزش كـارآيـي شـنـاخـت صـحـيح و بصيرت كامل خواص حق در پرتو اقدام شجاعانه آنان پـديـدار مـي گـردد. از ديـدگـاه امـام عـنـصـر شـجـاعـت انـساني در شخصيت روحي نخبگان سرمنشاء تحولات عظيم و تاريخ ساز است.

نـهـراسـيـدن از تـهـديـدات نظامي و حبس و شكنجه و دميدن روح شجاعت و حماسه در ملت از ويـژگـي مؤمنان جان بر كف نهاده است تا بنيان مرصوص جامعه حق طلبان و ظلم ستيزان در برابر هجوم دشمنان آسيب نبيند.

امـام خـمـيـنـي عـنـصـر شـجـاعـت را يـكـي از خـصـوصـيـات بـزرگ روحـانـيـت اصـيـل و مـتـعـهـد بر مي شمارد و آن را عامل زنده بودن و پايدار ساختن اين قشر مؤثر در جـامـعـه مي داند كه نقش مهمي در محبوبيّت مردمي روحانيت دارد. [1] همچنين موضع گـيـري هـاي مـستحكم و سازش ناپذير مسؤولان نظام اسلامي و ملت قهرمان را در برابر تهديدات سياسي نظام استكبار جهاني مي ستايد. [2] .

يـكـي از مـهـمـتـريـن حـادثـه هـايـي كـه شـجـاعـت خواص حق در آن كاملاً مشهود است، قضيه اولتيماتوم دولت روسيه شوروي و مخالفت شهيد مدرس با اين اولتيماتوم است. مدرس ‍ يـكـي از بـرجـسـتـه تـريـن خـواص حق در تاريخ معاصر ايران است كه زندگي سراسر مبارزه و استقامت و شجاعت او همواره مورد تكريم و تعظيم امام قرار داشته است.

در سـال 1333 قـمـري روس هـا قـسـمت هايي از ايران را تصرف كردند و دولت ايران را تـحـت فـشـار قـرار دادنـد كـه بـايـد هـزيـنـه نـگـهـداري مـنـاطـق اشـغـالي را قـبـول كـنـد و بـه دولت روسـيـه بـپـردازد؛ اگـر دولت نـپـذيـرد پـايـتـخـت را اشغال نظامي خواهند كرد و دولت ايران فقط 48 ساعت مهلت دارد.

در اين زمان مجلس شوراي ملي تشكيل مي شود. نمايندگان آماده ولي بلاتكليف مانده اند در ايـن موقع مدرس در ميان بهت و حيرت حاضران از جاي بر مي خيزد و در نطقي مختصر، با آرامـش كـامل و كلمات شمرده مي گويد: آقايان اگر مشيت امور بر اين قرار گرفته باشد كه آزادي و استقلال ما به زور از ما سلب شود، سزاوار نيست ما خودمان به دست خودمان آن را امـضـاء كـنـيـم آن گـاه با فرياد مي گويد: نه! ما هرگز تسليم نمي شويم و از اين تهديدها نمي هراسيم. [3] .

امـام دربـاره اثـر فـوق العـاده اقـدام شـجاعانه اين مجتهد متعهد و زمان شناس كه باعث شد نمايندگان مرعوب مجلس روحيه بگيرند مي فرمايد:

يك روحاني با دست لرزان آمد پشت تريبون ايستاد و گفت: حالا كه بناست از بين برويم، چـرا خـودمـان از بـيـن ببريم خودمان را؟ رأي مخالف داد. بقيه جرئت پيدا كردند و رأي مخالف [دادند] رد كردند اولتيماتوم را. آن ها هم هيچ غلطي نكردند. [4] .

اصـولاً بـيـداري مـسـلمانان و حضور آنان در صحنه سياسي اجتماعي براي دفاع از ارزش هـاي اسـلامـي و كرامت هاي انساني مرهون اقدامات شجاعانه عالمان روشن ضمير و دين مدار است.


پاورقي

[1] ر.ک صحيفه امام، ج 21، ص 277.

[2] ر.ک، همان، ج 18، 30 ـ 31.

[3] مـدرس مـجاهدي شکست ناپذير، عبدالعلي باقي، صص 35 ـ 36 با تصرف و تلخيص.

[4] کوثر، ج 1، ص 311.