بازگشت

پيدايش پايگاه تبليغات


در اين زمينه امام خميني (ره) در كتاب كشف الاسرار [1] چنين مي فرمايد:

(... خـداي عـالم چـون ديـد بـنـاي ديـن را مـاجـراجـويـان صـدر اوّل، متزلزل كردند و جز چند نفر معدودي بجا نماند، حسين بن علي (ع) را برانگيخت و با جـانـفشاني و فداكاري، ملّت را بيدار كرد و ثواب بسيار براي عزاداران او مقرّر فرمود، تا مردم را بيدار نگه دارند و نگذارند اساس كربلا كه پايه اش بر بنيان كندن پايه هـاي ظـلم و جـور و سـوق مـردم بـه تـوحـيـد و مـعـدلت بـود كـهـنـه شـود، بـا ايـن حـال لازم اسـت كـه بـراي عـزاداري كه شالوده اش بر اين اساس ريخته شده، چنين ثواب هـايـي مـقـرّر شود، كه مردم با هر فشار و سختي كه هست، از آن دست برندارند و گرنه بـا سـرعـت بـرق، زحـمـت هـاي حـسـيـن بـن عـلي (ع) را هـم پـايـمال مي كردند، كه با پايمال كردن آن زحمت هاي پيغمبر اسلام (ص) و كوشش هايي كـه بـراي تـأسـيـس اسـاس تـشـيـّع كـرده نـيـز بـه هـدر مـي رفـت و در مـقـابل سودي كه از اين عمل به دست آمده و مي آيد بقاء دين حق و اساس تشيّع است... و با تـوجـّه بـه وضع شيعه در آن زمان و فشارهاي گوناگون از مخالفان علي بن ابيطالب (ع) و پيروان او قيمت اين عمل بيش از آن است كه به تصوّر ما آيد و خداي جهان براي آنها ثـوابـهـا و مـزدهـايـي تـهـيـّه فـرمـوده كـه هـيـچ چـشـمـي نـديـده و گـوشـي نـشنيده و اين كمال عدالت است.) [2] .

امام خميني (ره) در 20 تير 1358 شمسي چنين فرمود:

(سيّدالشّهداء(ع) به داد اسلام رسيد، سيّدالشّهداء اسلام را نجات داد، روضه امام حسين (ع) براي حفظ مكتب امام حسين (ع) است، آن كساني كه مي گويند: روضه سيّدالشّهداء چه بـوده اسـت؟ نـمـي دانـنـد يـعـنـي چـه؟ ايـن گـريـه هـا حـفـظ كـرده اسـت، الا ن 1400 سـال اسـت كه با اين منبرها و با اين روضه ها و با اين مصيبتها، ما را حفظ كرده اند. حرف سيّدالشّهداء، حرف روز است و حرف روز را سيّد الشُّهداء آورده است، به ماها داده است، هر مكتبي هياهو مي خواهد، بايد پايش سينه بزنند. [3] .

فرازي از گفتار امام خميني پيرامون بزرگداشت عزاداري:

مـلّت مـا قـدر ايـن مـجـالس را بدانند، مجالسي است كه زنده نگه مي دارد ملّت ها را در ايام عاشورا زياد و زيادتر و در ساير ايّام هم غير اين ايّام متبرّكه، هفته هاست و جنبش هاي اين طوري هست. اگر بُعد سياسي اينها را اينها بفهمند، همان غربزده ها هم مجلس بپا مي كنند و عـزاداري مـي كـنند، اگر چنانچه ملت را بخواهند و كشور خودشان را بخواهند. من اميدوارم كه هر چه بيشتر و هر چه بهتر اين مجالس بر پا باشد و از خطباي بزرگ تا آن نوحه خـوان در ايـن تـأثـيـر دارد. آن كـه ايـسـتـاده پاي منبر چند شعر مي گويد و چند شعر مي خـوانـد با آن كه در منبر است و خطيب است، اينها هر دو در اين مسئله تأثير دارند تأثير طـبـيـعـي دارند، گرچه خود بعضي اشخاص هم ندانند دارند چه مي كنند، من حيثُ لا يَشْعُر. تـقـريـبـاً مـا بـه اين مرتبه رسيده ايم كه ملّت ما يكدفعه يك انقلابي كرد و يك انفجاري درش حـاصـل شـد كـه نـظير آن در هيچ جا نبود. يك ملتي كه همه چيزش وابسته بود و اين رژيم سابق همه چيز اين را از دست داده بود و همه شرافت انساني اين كشور را از دست داده بـود و هـمـه چـيـز مـا را وابـسـتـه كـرده بـود، يـكـدفـعـه يـك انـفـجـاري حاصل شد كه اين انفجار در بركت همين مجالسي كه همه كشور را، همه مردم را دور هم جمع مـي كـرد و هـمـه به يك نقطه نظر مي كردند بود. اين مسأله را بايد آقايان خطبا و ائمّه جـمـاعت و ائمّه جمعه، درست بيشتر از آنقدري كه من مي دانم، براي مردم تشريح كنند، تا اينكه گمان نكنند كه ما يك ملت گريه هستيم. ما يك ملتي هستيم كه با همين گريه ها يك قدرت دو هزار و پانصد ساله را از بين برديم. [4] .

حماسه عاشورا پايگاه جديدي براي معرفي تشيع و رهبران فكري آن گرديد چنانكه تا اين تاريخ قرن هاست كه داغ ترين و شورانگيزترين حماسه هاي اسلامي و نيز آشنايي مردم با تعاليم و معتقدات اسلامي در پرتو قيام عاشورا و مجالس حسيني، پايه گذاري شده است. در اينجا بخشي از سخنان امام خميني (ره) بسيار آموزنده خواهد بود.


پاورقي

[1] ايـن کـتـاب حـدود شـصـت و پـنـج سـال قـبـل کـه مـرام پـوچ وهـّابـيگري و کسروي گري سر و صدايي پيدا کرده بود، در رد آن نوشته شد.

[2] کشف الاسرار امام خميني، ص 62 و... .

[3] روزنامه اطلاعات، چهارشنبه 20 / 4 / 58، شماره 15901.

[4] صحيفه نور، ج 16، ص 207 ـ 210.