بازگشت

آسيب رساني به خود و جبهه خودي


... و من يتولَّ فان اللّه هو الغنيّ الحميد(ممتحنه / 6)

آنهايي (كه از شما) هنوز هم كفار را دوست مي دارند، خداي تعالي بي نياز و ستوده است.

علامه طباطبايي در تفسير اين جمله مي نويسد:

بـيـزاري جـسـتـن از كـفـّار به نفع خود شما است و خدا از آن بهره مند نمي شود، چون خداي تـعـالي از مـردم و از اطـاعـتشان غناي ذاتي دارد، و او در اوامري كه به ايشان مي كند و در نـواهـي اش، حـمـيـد و داراي مـنـت اسـت. اگـر امـر و نـهـي مـي كـنـد بـراي اصـلاح حال خود مردم و براي سعادت زندگيشان است، نه براي خودش. [1]

5 ـ 1 ـ ابراهيم (ع) الگوي خودي مرزشناس

از آنـجـا كـه قـرآن مـجـيـد در بـسـيـاري از مـوارد، بـراي تكميل تعليمات خود از الگوهاي مهمي كه در جهان انسانيّت وجود داشته شاهد مي آورد، در آيـت چـهـارم تـا شـشـم سـوره مـمـتـحـنه به دنبال نهي شديد از دوستي با دشمنان خدا، از ابراهيم (ع) به عنوان پيشواي بزرگي كه مورد احترام همه اقوام به خصوص قوم عرب بوده سخن به ميان مي آورد و مي فرمايد:

قـد كـانـت لكـم اسـوة حـسـنـة في ابراهيم و الذين معه اذ قالوا لقومهم انّا برآءٌ منكم و ممّا تعبدون من دون اللّه، كفرنا بكم و بدا بيننا و بينكم العداوة و البغضاء ابدا حتّي تؤمنوا باللّه وحده...(ممتحنه / 4)

بـراي شـمـا در زندگي ابراهيم (ع) و كساني كه با او بودند اسوه خوبي وجود داشت. آن روز كـه به قوم مشرك و بت پرستان گفتند: ما از شما و آنچه غير از خدا مي پرستيد، بـيـزاريـم. ما نسبت به شما كافر و بيزاريم. در ميان ما و شما عداوت و دشمني هميشگي آشكار شده است و اين وضع همچنان ادامه دارد تا به خداي يگانه ايمان بياوريد.

6 ـ 1 ـ حزب اللهي، همان خودي مرزشناس

در آيه 22 سوره مجادله، بعد ازبيان اينكه مؤمنان به خدا و روز واپسين هرگز با دشمن خدا و رسول دوستي نمي كنند، مي فرمايد:

اولئك كـتـب في قلوبهم الايمان و ايدهم بروح منه و يدخلهم جنّات تجري من تحتها الانهار خالدين فيها رضي اللّه عنهم و رضوا عنه اولئك حزب اللّه اَلا اِنّ حزب اللّه هم المفلحون

آنـهـا (كـه از دوسـتي دشمنان خدا بپرهيزند) كساني هستند كه خدا خط ايمان را بر صفحه قـلوبشان نوشته و با روحي از ناحيه خودش آنها را تقويت فرموده است و آنها را در باغ هايي از بهشت داخل مي كند كه نهرها از زير درختان و قصورش جاري است و جاودانه در آن مي مانند. آنها (حزب اللّه) اند، بدانيد كه حزب اللّه پيروز است.

شايان ذكر است كه در نقطه مقابل تعبير (حزب الله)، تنها در يك مورد (آيه 19 سوره مـجادله) تعبير (حزب شيطان) به كار رفته است و مهم ترين وصف آنان را در آيه 14 همان سوره، داشتن ارتباط با دشمنان خدا و رعايت نكردن مرزبندي لازم با آنان برشمرده است.


پاورقي

[1] ترجمه تفسير الميزان، ج 19، ص 398.