بازگشت

ابعاد اصلاحات


اهـداف مـورد نـظـر انـبيا كه در قالب دين در جامعه به اجرا در مي آيد بسيار متنوع و متعدد است، به برخي ابعاد آن اشاره مي شود.

1 ـ تـغـيير در نگرش و بينش مردم از كفر و شرك و بت پرستي به توحيد و خداپرستي (وَ لَقـَد بـَعـَثنا في كلِ اُمَّةٍ رَسولاً اَنِ اعْبُدو اللّهَ وَ اجْتَنبُو الطاغوتَ) [1] (ما در هر امتي رسولي فرستاديم كه خداي يكتا را بپرستيد و از طاغوت اجتناب كنيد.)

2 ـ اصـلاح و اسـتـانـدارد نـمـودن گـفـتار و عملكرد انسان ها و از بين بردن ناهنجاري ها و جايگزين كردن ارزش ها.

3 ـ دگـرگـونـي در سـيـسـتم مديريت و رهبري جامعه از جهت گيري طاغوتي ظلم گرا به حـاكـمـيـت و مـديـريـت الهـي بـر مبناي عدل و انصاف (لَقَد اَرسَلنا رُسُلَنا بِالبَيِّنات و اَنْزَلنا مَعَهُم الكِتابَ و الميزانِ لِيَقومَ النّاسُ بالقسط) [2] .

4 ـ دگـرگـونـي در فـرهـنـگ، در روابـط اجـتماعي، عادات، رسوم جامعه و از بين بردن روابـط و سـنـت هـاي جـاهلي مبتني بر خرافات و جايگزين كردن روابط بر مبناي معيارهاي ارزشي و سازنده.

5 ـ دگـرگـونـي در صـفـات و اخـلاق آحـاد جـامـعـه و زدودن رذايـل اخـلاقـي و جـايـگـزيـن كـردن صـفـات بـرجـسـتـه و فضايل اخلاقي، (وَ يُزَكّيهِم وَ يُعَلِّمُهُمُ الكِتابَ وَ الحِكْمه) [3] .

6 ـ تحول

در روابط اجتماعي و ايجاد همگرايي بين جامعه اسلامي و تعيين بناي مشخص ‍ در روابط با غير همكيشان بر مبناي عزت و كرامت.

7 ـ تغيير در روحيه ها و منش هاي آحاد جامعه و زدودن آثار ذلت و ترس در برابر دشمن و دميدن روح شجاعت و مقاومت در تقابل با هجوم بيگانگان.

8 ـ تـعـمـيق باور و اعتقاد به جهان ابدي و بخشيدن مفهوم ارزشي به زندگي در راستاي بـهـره مـنـدي مـنـاسـب از زنـدگـي بـراي دسـتـيـابـي بـه كمال ابدي...

9 ـ دگـرگـونـي در روابط اقتصادي جامعه و مبارزه با روش هاي استثماري غير عادلانه و مـخـل مـصـالح فرد و اجتماع و جايگزين نمودن روش ها و راه هاي مشروع و مناسب با مصالح عمومي جامعه.


پاورقي

[1] سوره (نحل)، آيه 36.

[2] سوره (حديد)، آيه 25.

[3] سوره (آل عمران)، آيه 194.