بازگشت

درباره ي شهادت حضرت زهرا و حسن بن علي


از چند سال پيش تبليغات گسترده اي به راه افتاده بود كه ترديد در تاريخ و سند شهادت مظلومانه ي حضرت زهرا عليهاالسلام و فرزندش حسن بن علي عليه السلام را دامن مي زد و برخي را كه عادت كرده اند به هر بهانه اي در همه چيز شك و ترديد كنند، وامي داشت تا با صراحت و تشكيك بپرسند كه آخر چگونه ممكن است مسلمانان پس از گذشت سه روز از رحلت رسول خدا صلي الله عليه و اله به خانه ي يگانه دخترش، فاطمه زهرا عليهاالسلام يورش بياورند و صديقه ي كبري را با آن وضع فجيع، مضروب و فرزندش را شهيد كنند؟ اين بود كه نگارنده نيز در پي اسناد اين فاجعه ي عظمي بوده و از چند سال پيش ضمن مطالعات، هر جا سند يا اسنادي مي ديدم، گردآوري مي كردم كه اخيرا نزديك به صد سند معتبر دست يافته بودم و مي خواستم پس از تنظيم و بررسي به دست چاپ بسپارم. اما شنيدم كه برخي اساتيد در اين مورد دست به تحقيقات گسترده اي زده اند كه در مراحل پاياني چاپ است و چيزي نگذشت كه چندين اثر گرانسنگ و پربار در اين باره منتشر شد. اينك با وجود اين آثار مفيد و مستند، ديگر جاي هيچ گونه ترديدي نمانده است و هر شخص منصفي با مطالعه ي حتي يكي از آنها مي تواند يقين پيدا كند كه حضرت زهرا عليهاالسلام را ميان در و ديوار با آن وضع فجيع، مضروب و فرزندش را مقتول ساختند. خانه ي وحي را آتش زدند و يگانه دخت رسول الله صلي الله عليه و آله را جوان مرگ ساختند. اينك كتابهايي را كه بسيار مستند و تحقيقي نوشته شده اند به ترتيب تاريخ انتشار نام مي بريم و ناگفته پيداست كه اين آثار درست براي زدودن آن ترديدها و تبليغات نوشته شده است و هر كدام به تنهايي مي تواند مفيد يقين در مطلب مورد بحث باشد:

1- چشمه در بستر، سيد مسعود آقايي، چاپ اول، قم، انتشارات حضور، زمستان 1374 ش، همه ي صفحات اين اثر مفيد است بويژه بخش «حور در آتش» كه از ص 437 - 371 را در برمي گيرد و حاكي از تلاش تحسين برانگيز و طاقت فرساي مؤلف است.

2- احراق بيت فاطمه عليهاالسلام، شيخ حسين غيب غلامي، چاپ اول، 1417 ق، قم، كتابفروشي فدك، 252 صفحه وزيري.

3- مأساة الزهرا عليهاالسلام، استاد علامه سيد جعفر مرتضي عاملي، چاپ اول، 1418 ق، بيروت، دار السيره. نويسنده ي اين اثر بسيار پربار كه از پژوهشگران پر آوازه و از دانشمندان بنام و موفق، بويژه متخصص در تاريخ است، آن را در سه جلد منتشر ساخته است و آكنده از تحقيقات بكر و


پر بار است و پرده از روي نكات مبهم فراواني برمي دارد كه بسيار مغتنم است.

4- هوامش نقديه، دراسة في كتاب مأساة الزهرا عليهاالسلام، سيد محمد حسيني، چاپ اول، 1418 ق، بيروت، مؤسسه المعارف للمطبوعات، در 111 صفحه، رقعي.

5- ظلاماة فاطمة الزهراء عليه السلام في السنة و الآراء، شيخ عبدالكريم العقيلي، چاپ اول، 1418 ق، بيروت، حارة حريك، 379 صفحه، وزيري. اين كتاب نيز علاوه بر اينكه صدها اسناد معتبر را در مورد مطلب مورد بحث به دست مي دهد، متن فتواي فقها و مجتهدان نامدار شيعي و معاصر را نيز در پيوست ارائه مي دهد.

6- مصائب فاطمة الزهراء عليهاالسلام، شيخ محمود شريفي، چاپ اول، 1418 ق، انتشارات الرضي (المكتبة الحيدريه) قم، 128 صفحه، وزيري. اين اثر نيز به سبك مقتل نويسي اما مستند نوشته شده است.