بازگشت

پيام قيام عاشورا چيست و الگو بودن آن به چه معناست


قيام امام حسين عليه السلام براي ما الگوست، يعني چه؟ در حقيقت پيام امام براي نسلهاي بعد چيست؟ قيام آن حضرت چه درسها و عبرت هايي مي تواند داشته باشد؟

پاسخ:

اعمال و حركات بزرگان دين، همواره براي ما پند و درس زندگي است. قيام خونين سيدالشهداء عليه السلام تلنگري است بر وجدانهاي خفته و انسانهايي كه تن به ذلت و خواري داده و مقام بندگي و خليفة اللهي خود را با سكوت در مقابل حاكمان ظالم و هواپرستان بي رحم، از دست داده اند. و نهيبي است كه اي انسان! آن سان كه خدايت خواسته باش و از قيد و بند دنيا و تعلقات آن رها باش و در راه حفظ دين و آئين خود و نيز كرامت و شرافت انساني، كمترين بهاء جان و مال توست كه بايد فدا شود.

ما در اينجا به اختصار، گوشه اي از درسهايي را كه مي توان از ديوان پرافتخار نهضت سرخ اباعبدالله عليه السلام گرفت، ذكر مي كنيم:

1 - احياي سنت نبوي. 2 - افشاي باطل. 3 - احياء امر به معروف و نهي از منكر. 4 - تفكيك مؤمنان و مسلمانان حقيقي از هم. 5 - عزت. 6 - مبارزه با طاغوت. 7 - ايثار و گذشت؛ يعني اهميت دادن به دين و ارزشهاي ديني در مقابل جان و مال. 8 - احياء


فرهنگ شجاعت و شهادت. 9 - ايستادگي و مقاومت تا آخرين نفس در راه هدف. 10 - سربازگيري براي جبهه ي حق. 11 - نترسيدن از كم بودن ياران. 12 - آميختگي كار فرهنگي و ايثار. 13 - پيروزي خون بر شمشير. 14 - نترسيدن و عقب نشيني نكردن از محاصره ي نظامي و اقتصادي. 15 - طرح و برنامه ريزي. 16 - استفاده از نقش زن در صحنه هاي اجتماعي و دفاعي. 17 - پيوند حماسه و خون. 18 - عمل به وظيفه و تكليف. 19 - اصالت مكتب؛ يعني فرد فداي مكتب. 20 - اطاعت و حمايت مطلق از ولي امر. 21 - دنيا لغزشگاهي خطرناك. 22 - بازگشت به خويشتن و توبه. 23 - حريت و آزادگي. 24 - پيشگام نبودن در جنگ. 25 - حمايت از حقوق مردم.

مضافا بر اينكه در اين قيام و نهضت بزرگ، الگوهاي تربيتي و اخلاقي فراواني وجود دارد كه به بعضي از آنها اشاره مي كنيم:

1 - الگوي وفاداري و فداكاري، حضرت زينب عليهاالسلام و حضرت عباس بن علي عليه السلام.

2 - الگوي كهن سالي و مقاومت: حبيب بن مظاهر.

3 - الگوي نادمان و توبه كنندگان: حر بن يزيد رياحي.

4 - الگوي خوشبختي: زهير بن قين.

5 - الگوي كاميابي حقيقي: عمر بن حنظله ي غسيل الملائكة.

6 - الگوي رازداري: قيس بن مسهر.

7 - الگوي محبت و مودت: عابس بن ابي شبيب شاكري.

8 - الگوي جان نثاري: حنظلة بن سعد تهامي، سعد بن عبدالله حنفي، عمرو بن قرظه ي انصاري و...

9 - الگوي پايداري و وظيفه شناسي: مسلم بن عوسجه.

10 - الگوي قوميت زدائي و پرهيز از حس ملي گرايي: جون، أسلم، واضج، نصر، شهيدان ترك و فارس و عرب.

11 - الگوي اهميت به نماز: ابوثمامه ي صيداوي.

12 - الگوي سبقت عقيده بر عاطفه: محمد بن بشير حضرمي، ام عمرو، ام وهب.

13 - الگوي صبر و مقاومت: حضرت زينب عليهاالسلام، و امام سجاد عليه السلام.


14 - الگوي سبقت و پيشگامي در جهاد و جانفشاني در راه عقيده و امام: علي اكبر عليه السلام، حر بن يزيد رياحي، مسلم بن عوسجه و...

البته همه ي افراد و ياران اباعبدالله عليه السلام اينگونه بوده اند، اما در ميان اين افراد ويژگي هاي فوق بارز بود.