بازگشت

مقدمه


امام حسين بن علي عليه السلام:

الناس عبيد الدنيا و الدين لعق علي السنتهم يحوطونه ما درت معايشهم فاذا محصوا بالبلاء قل الديانون

(توده ي) مردم، بردگان دنيا (و دنياپرست) هستند؛ و دين (مانند) ليسه اي بر زبانشان است. وقتي معيشتشان فراهم باشد، نام دين را بر زبان دارند و زماني كه در معرض امتحان باشند (و بخواهند از جان و مال خود در راه دين بگذرند)، دينداران كم هستند. «بحارالأنوار، ج 44، ص 382»

جنبش كربلا و حادثه ي عاشورا، به عنوان يك نهضت مقدس مذهبي و يك حركت سياسي از نوع انقلابهاي آن، پايدارترين جنبش در فرهنگ سياسي شيعه است. اين جنبش، نهضتي در جهت احياي احكام دين، زدودن انحرافات ديني و سياسي و نيز جايگزين كردن حكومتي علوي و امامتي، بجاي نظام اموي بوده است. اين جنبش، از زاويه ي دستيابي به اهداف خود، حاوي نوعي شكست و نوعي پيروزي بود. شكست سياسي با توجه به پذيرفتن اين كه هدف، سرنگوني حكومت اموي و ايجاد دولت علوي بوده است. و پيروزي معنوي، به دليل تحكيم آرمانهاي معنوي اصيل و ديني در جامعه ي اسلامي.

حسين بن علي عليه السلام چراغي است كه براي هميشه و تا قيام قيامت، راه را بر انسانها روشن نموده، تا اگر انساني در هياهوي دنيا، بيم گمراهي داشت، با نور او هدايت شده و از امواج شياطين جن و انس نجات يابد؛ تا دين و سعادت ابدي را حتي به مرگ خويش، به دنياي گذران و زندگي ذليلانه نفروشد.


محتواي حماسه ي حسين بن علي عليه السلام و انگيزه ها و اهداف و درسهايش، يك فرهنگ غني و ناب و الهام بخش را تشكيل مي دهد كه در حوزه ي انسانيت و بخصوص دلباختگان اهل بيت عليهم السلام، عالم و عامي همواره در عاشورائي زيستن، عاشورائي رشد كردن و عاشورائي جان دادن، كوشش نموده اند. براي تبيين واقعه عاشورا و بخصوص بعد فرهنگي و سياسي اين قيام عظيم و مقدس، نياز به بياني ساده، روان و مستند، آنهم به شيوه ي كوتاه، و گويا، بوده و هست. گامهاي برداشته شده در اين راستا، هر چند مفيد و پرارزش است، اما بيان اينگونه مسائل در قالب پرسش و پاسخ و نيز ذكر بيوگرافي برخي از شخصيت هاي تاريخي مؤثر در واقعه ي كربلا و مهمتر از همه، تطبيق اين حادثه بر واقعيت هاي موجود در جامعه، امري لازم و ضروري بود.

عنايت حضرت آيت الله خامنه اي مقام معظم رهبري (ادام الله ظله الشريف)

در نامگذاري سال 1381 شمسي، بنام «سال عزت و افتخار حسيني»، بطور قطع منشأ آثار و بركات فراواني خواهد بود؛ كه اميد است اين اثر ناچيز نيز مشمول آثار اين عنايت گردد.

قضاوت در خصوص اين كتاب را به خوانندگان محترم وامي نهيم و اميد آن داريم تا با پيشنهادات و انتقادات سازنده ي مخاطبين عزيز، مجموعه ي حاضر را با تصحيح متن و معني، دگرباره عرضه نماييم.

لازم مي دانم سپاس ويژه خود را به محضر استاد ارجمند و فيلسوف گرانمايه حضرت آيت الله مصباح يزدي (حفظه الله) تقديم دارم، كه نصايح و هدايتهاي ايشان همواره در تنگناها راهگشا بوده و بهره گيري از سخنراني ها و آثار ايشان نيز در آفرينش اين كتاب، نقش بسزائي داشته است. همچنين از همه ي عزيزاني كه به نحوي مرا در تهيه ي اين مجموعه ياري نمودند، بخصوص ابوي گرامم حجة الاسلام حاج شيخ محمود قطبي و آقايان حجة الاسلام عبدالحسين محمدي، علي اكبر محمد باقري، سيد علي شاهرخي، كه حقيقتا از مشاوره و راهنمائي هاي آنان كمال استفاده را برده ام و نيز همسر صبور و مهربانم تشكر و قدرداني مي نمايم.

در پايان، رضايت خداوند منان و عنايت هاي ويژه ي بقية الله الاعظم (روحي له الفداه) را در اصلاح ظاهر و باطن و نيز گفتار و كردار خويش، خواهانم؛ و السلام

هادي قطبي

شهريور 1381

سال عزت و افتخار حسيني