بازگشت

جلوه هاي رهبري در روز عاشورا


ـ اصل آگاهي بخشي كاركنان نسبت به اهداف و قوانين سازمان، يكي از وظايف مديران در نقش رهبري است. از اين رو امام حسين(ع) از ابتداي حركت خويش در هر فرصتي نسبت به آگاه كردن اذهان عمومي به ويژه كساني كه قصد همراهي او را داشتند، اقدام مي نمودند. در شب عاشورا نيز پس از ايراد خطبه اي مفصل ياران خود را نسبت به ماندن و رفتن از ميدان عمليات در روز عاشورا آزاد گذاشت، زيرا امام(ع) براي تحقق حماسه مقدس عاشورا تاكيد داشت كه ياران زير پرچم با بصيرت عمل كنند و هر كدام از آنها چنانچه با انگيزه هاي ديگر آمده اند، پالايش شوند.

ـ يكي از وظايف مديران در نقش رهبري، فراهم آوردن شرايط روحي و رواني مناسب براي اجراي عمليات و فعاليت در سازمان مي باشد. از اين رو امام(ع) نه تنها به بازسازي و تعالي مستمر روح و فكر ياران خويش پرداخت تا در مناسب ترين شرايط روحي به مجاهدت بپردازند بلكه مي كوشيدند بر روح و روان دشمن نيز تاثير بگذارد تا اگر هنوز در كسي استعداد و امكان برگشت وجود دارد، باز گردد. در اين راستا به يكي از نمونه هاي برجسته هدايت هاي امام حسين(ع) در روز عاشورا اشاره مي كنيم:

حُرّ (يكي از فرماندهان برجسته سپاه دشمن) از كساني است كه خصايل انساني و كرامت در سپاه امام حسين(ع) او را بيدار و به وجد آورده و با خود گفت: خودم را در ميان بهشت و دوزخ مي بينم، اما من بر بهشت چيزي را بر نمي گزينم؛ هر چند پيكرم پاره پاره شود و مرا در آتش بسوزانند. لذا خود را از دوزخ (سپاه يزيد) رها و به سپاه امام حسين(ع) رسانيد و در ركاب آن حضرت جنگيد تا به شهادت نائل آمد.

اين فراز انساني از الگوي رهبري امام حسين(ع) كه حتي توانست نيروي انساني دشمن را جذب و وادار به فداكاري نمايد، براي مديران و رهبران، مايه درس و عبرت است. [1] .

ـ يكي ديگر از برجسته گي هاي رهبري عاشورا، دادن اختيار و تفويض آن به نيروهاي عمل كننده است. در اين مورد مي توان، مراجعه حُرّ را به امام(ع) اشاره نمود: در روز عاشورا حُرّ نزد امام(ع) آمد و گفت: اگر سوار بر اسب باشم، بهتر توان جنگاوري خواهم داشت تا پياده باشم. امام(ع) نيز فرمود: «هرگونه مي پسندي عمل كن». همان طور كه ملاحظه مي كنيد، آزادي و اختيار نيروهاي انساني موجب تلاش و مجاهدت هاي بيشتر در سازمان مي گردد.

ـ يكي از اصول مهم رهبري نهضت كربلا اصل انگيزش بود. از اين رو امام(ع) در روز عاشورا پس از نماز صبح رو به سوي يارانش نموده، براي ايجاد آمادگي رواني كامل آنان چنين فرمود:

اي بزرگ زادگان، صبر و شكيبايي به خرج دهيد كه مرگ چيزي جز يك پل نيست كه شما را از سختي و رنج عبور داده، به بهشت پهناور و نعمت هاي هميشگي آن مي رساند چه كسي است كه نخواهد از يك زندان به قصري باشكوه انتقال يابد. همين مرگ براي دشمنان شما مانند آن است كه از كاخي به زندان و شكنجه گاه منتقل گردد.

ـ يكي از نكاتي كه مديران را در به عهده گرفتن نقش رهبري موفق مي سازد، پيش قدم بودن در مصاف با مشكلات و آسيب هاست. در اين رابطه امام علي بن الحسين(ع) مي گويد: روز عاشورا چون كار بر امام حسين(ع) سخت شد، اصحاب وي ديدند هر چه كار دشوارتر مي شود، رخساره آن حضرت برافروخته تر و بدنش آرام و قلبش مطمئن تر مي گردد. پس يارانش با يكديگر مي گفتند: نمي بيني چگونه امام(ع) بر روي مرگ مي خندد و از مرگ بيم ندارد. اين ايستادگي و پيش قدمي امام(ع)، روحيه يارانش را تقويت مي كرد. [2] .


پاورقي

[1] شيخ عباس قمي، همان، ص 102.

[2] شيخ عباس قمي، همان ص 100 - 117.