بازگشت

تحول كمي


بازشناسي و بازسازي اين ابزار بزرگ، تداوم و تعميق نهضت حسيني و ايجاد تحول كيفي در آن و تبيين ابعاد و جنبه هاي مختلف رواني - سياسي حماسي آن لازمه اش تحول كمي اين ابزار نيز هست. هم از نظر حجم تجمعات و تعداد شركت كنندگان و هم از ناحيه خطبا و گويندگان و مقدار وقتي كه براي تفسير واقعه عاشورا و بيداري مردم و زنده نگاهداشتن ياد و حماسه شهداي كربلا صرف مي گردد. بنابراين از ديدگاه حضرت امام، تحول كمي از نظر صرف وقت و انرژي بيشتر براي تبيين حادثه عاشورا پيش فرض تحول كيفي است.

حضرت امام مشخصا بر «روضه خواني مفصل» «دستجات شكوهمند و فشرده» و امثال اينها به منظور نتيجه گيري هر چه مطلوبتر در راستاي اهداف نهضت اسلامي تأكيد مي ورزند:

«در آخر منبر روضه را بخوانند و زياد بخوانند. دو كلمه نباشد. همانطوري كه در سابق عمل مي شد. روضه خواني بشود. مرثيه گفته بشود. شعر و نثر در فضائل اهل بيت و در مصائب آنها گفته بشود تا اين مردم مهيا باشند در صحنه باشند...». [1] .

«مجالس بزرگداشت سيد مظلومان و سرور آزادگان... هر چه باشكوهتر و فشرده تر برپا شود و بيرقهاي خونين عاشورا به علامت حلول روز انتقام مظلوم از ظالم، هر چه بيشتر افراشته شود». [2] .

همانگونه كه ملاحظه شد يكي ديگر از جنبه هاي تحول كمي در عزاداريها افزايش تعداد روشهاي تبليغ حماسه عاشورا از قبيل استفاده از شعر، نثر، روضه خواني و... است. پس اين تحول كمي با تتبع در بيانات ايشان عبارت است از افزايش در وقت مرثيه سرايي و روضه خواني، افزايش تعداد شركت كنندگان در تجمعات، افزايش تعداد روشهاي تبليغي.


پاورقي

[1] صحيفه نور، ج 15، ص 204.

[2] صحيفه نور، ج 3، ص 226.