بازگشت

روند درگيريها و مراحل آن


روند اين واقعه و چگونگي نبردهاي روز عاشورا نيز در منابع، يكسان منعكس نشده است. برخي فقط به نبردهاي انفرادي پرداخته و برخي ديگر به مجموعه ي درگيريها توجه داشته اند. همچنين ترتيب تقدم و تأخر اعزام افراد براي جنگها نيز با تفاوت گزارش شده است. در فتوح ابن اعثم، اللهوف، بحارالانوار و روضه الشهدا حر را اولين رزمنده ي اردوي امام حسين (ع) در جنگ انفرادي دانسته اند در صورتي كه در ارشاد مفيد و تاريخ طبري عبدالله بن عمير كلبي را آورده اند. [1] .

در بحارالانوار، به نبرد 13 تن از ياران امام اشارت رفته است كه موفق شدند 182 تن از دشمن را بكشند و خود نيز به شهادت رسيدند. ابن اعثم به نبرد 36 تن از ياران امام حسين (ع) پرداخته است كه ضمن كشتن تعداد زيادي از دشمن خود نيز به شهادت رسيده اند. [2] البته در اين منابع بطور همه جانبه به اين نبرد نپرداخته اند و فقط نبردهاي انفرادي را برجسته كرده اند در صورتي كه نبردهاي روز عاشورا تركيبي از نيروهاي انفرادي و اجتماعي با سواره نظام و پياده و تيراندازان بوده است كه در تاريخ طبري و ارشاد مفيد تصوير جالبي از آن ارائه شده است.


پاورقي

[1] ابن‏اعثم؛ همان، ص 114 - ابن‏طاوس، همان، ص 67 - مجلسي، همان، ص 319. کاشفي؛ همان، ص 279 - شيخ مفيد؛ همان، ص 104 - طبري؛ همان، ص 3029.

[2] مجلسي، همان، ص 319 - 325؛ ابن‏اعثم، همان، ص 114 - 126؛ روضة الشهدا، ص 279 تا 354.