بازگشت

تحريف هاي معنوي


الف: تحريف هاي معنوي توسط دشمنان

دشمنان نهضت عاشورا (يعني خاندان بني اميه و پيروان آنان) سعي كردند تا بوسيله تبليغات گمراه كننده اهداف و انگيزه هاي قيام امام حسين عليه السلام را وارونه جلوه دهند و چهره افراد نهضت را مخدوش كنند تا از اثرات نهضت در ميان مردم بكاهند، در اينجا به مواردي از آنها اشاره مي كنيم [1] :

1 - پس از شهادت امام حسين عليه السلام ابن زياد در كوفه شايع كرد كه خدا مي خواست حسين و اصحابش كشته شوند.

يعني با تبليغ مكتب جبر گرايي مي خواستند يزيد را تبرئه كنند. ولي امام سجاد عليه السلام با آن تبليغات به مبارزه برخاست و فرمود:

«برادرم علي بن الحسين عليه السلام (علي اكبر) را مردم كشتند [2]

2 - يكي ديگر از تبليغات تحريف آميز دشمن اين بود كه امام حسين عليه السلام را خارجي (يعني كسي كه از دين خارج شده) ناميدند.

از اين رو زن «خولي» وقتي از شوهرش سؤال مي كند كه اين سر (امام


حسين) از آن كيست جواب مي دهد: يك نفر خارجي كه بر عبيدالله بن زياد خروج كرده است [3] .

3 - حسين عليه السلام را مخالف امام مسلمين معرفي مي كند از اين رو «عمرو - بن حجاج» در روز عاشورا صدا زد: «اي مردم كوفه وحدت خود را حفظ كنيد و (از امير) اطاعت كنيد و در كستن كسي كه از دين خارج شده و امام مسلمين را مخالف كرده ترديد نكنيد [4]

4 - امام حسين عليه السلام را عنصر ضد وحدت مسلمانان معرفي كردند از اين رو «عمروبن سعيد» حاكم مكه در نامه اش به امام عليه السلام به او هشدار داد كه بين مردم اختلاف نينداز و نيز نماينده ي او به امام عليه السلام مي گويد: آيا از خدا نمي ترسي كه از جماعت مسلمانان خارج شدي و بين آنها تفرقه مي افكني [5] .

ب: تحريف معنوي بوسيله ي دوستان

گاهي دوستان ولايت، ناآگاهانه و دلسوزانه سخناني مي گويند كه موجب مي شود تا نهضت عاشورا از محتواي اصلي خود خالي شود و يا چهره اي غيرواقعي از امام حسين عليه السلام و جريان كربلا در ذهن شنونده ترسيم شود. (هر چند ممكن است هدف گوينده چنين مطلبي نباشد) كه ما به مواردي از آنها اشاره مي كنيم:

1 - امام حسين عليه السلام فداي گناهان گناهان امت شد:


استاد شهيد مطهري رحمه الله در اين مورد مي فرمايد: «اولين تحريف اين بود كه اين حادثه را يك حادثه ي استثنايي و ناشي از يك دستور محرمانه و خصوصي دانستند تا گناهان امت بخشيده شود.

بدون شك اين فكر مسيحي است كه در ميان ما نيز رايج شده است.

اين فكر است كه امام حسين عليه السلام را به كلي مسخ مي كند و او را به صورت سنگر گنهكاران در مي آورد [6]

و در حالي كه امام حسين عليه السلام براي مبارزه با ستم و گناه و نهي از منكر قيام كرد.

اين تحريف در هدف قيام است. كه قيام امام حسين عليه السلام را غيرقابل تقليد و تكرار معرفي مي كند يعني كسي نمي تواند (بدون دستور سري الهي) از آن الگو بگيرد و با ستم و گناه مبارزه كند و يك مكتب را تبديل به يك مسأله خصوصي مي كند.

2 - لقب «زين العابدين بيمار» به امام سجاد عليه السلام دادند. در حالي كه امام سجاد عليه السلام در يك مقطع خاص زماني بر اساس مصلحت الهي بيمار بودند.

3 - خالي كردن عزاداري ها از محتواي ظلم ستيزي، بطوري كه بصورت يك عادت صرف درآيد و گاهي با كارهايي كه مورد تأييد شريعت نيست همراه شود.

البته عزاداري امام عليه السلام ثواب بسيار دارد (همانطور كه گذشت) ولي اين عزا و گريه هدفي دارد و آن الگو كردن امام حسين عليه السلام و تربيت


شيعياني ضد ستم است. كه اين مطلب از طريق توجه دادن مردم به اهداف قيام امام حسين عليه السلام در عزاداري ها و شعارها تحقق مي يابد. يعني بايد مردم را به انديشيدن در ابعاد تربيتي قيام امام حسين عليه السلام دعوت كنيم، نه اينكه صرف احساسات زودگذر و عادت ساليانه شود.


پاورقي

[1] لهوف، ص 70.

[2] همان.

[3] موسوعه، ص 516.

[4] موسوعه، ص 441.

[5] حماسه حسيني، ج 3، ص 330.

[6] همان، ص 256.