بازگشت

درآمد


نام حسين عليه السلام آتشي در دل ها افروخت كه هرگز خاموش نمي گردد بلكه هر زمان عاشقان جديدي را به مسلخ مي برد و پروانه هاي شيدايي را به ضيافت خويش مي خواند.

از اين روست كه هر چه قلم و زبان ها بگويند و عاشورا را بسرايند باز هم حرف هاي ناگفته فراوان است و هر كس از ديدگاه خاص خود به واقعه ي طف مي نگرد و سرودي تازه مي آغازد.

اين نوشتار نيز مي توانست با چند رويكرد نسبت به قيام امام حسين عليه السلام بنگرد.

الف: بررسي تاريخي مسأله عاشورا و علل و انگيزه هاي قيام.

ب:بررسي حديثي و ارزيابي صحت روايات موجود و اثبات يا رد آنها.

ج: گزارش لحظه به لحظه واقعه ي كربلا.

د: بررسي ابعاد تربيتي قيام امام حسين عليه السلام از گفتار و سيره ي عملي او.

نگارنده در اين نوشتار در صدد بيان نظرگاه چهارم است. و از اين رو در اين نگارش به حوادث و افعال و سخنان امام عليه السلام ياران ايشان از ديدگاه اجتماعي و روانشناختي مي نگرد و نكات و آموزه هاي سياسي، اخلاقي، اجتماعي، نظامي، احساسي و نيز عبرت هاي آموزنده آنها را يادآوري مي كند.


البته اين بحث اهميت فراواني براي استفاده ي هر چه بيشتر از پيام عاشورا دارد و دشمن هم از همين گونه مباحث وحشت دارد چرا كه روشن شدن ابعاد تربيتي واقعه كربلا و تأثيرگذاري آن بر زندگي و افكار مردم، در جهان كنوني و نسل هاي آينده، مي تواند كاخ ستمگران را به لرزه در آورد و به ويراني سوق دهد.

لكن عظمت قيام امام حسين عليه السلام و ابعاد عميق آن چنان پرشكوه است كه هر نويسنده و گوينده ي باانصافي در مقابل آن اعتراف به ناتواني خود مي كند. و از اين رو ما تلاش مي كنيم از درياي بي كران معارف و حقايق عاشورا كفي برداريم تا خود و همراهان اين نوشتار را تا ابد سيراب و مست باده ي عشق حسيني كنيم و شايد بتوانيم با اين چراغ هدايت ره به سر منزل مقصود بيابيم و رهروي صديق براي امام شهيدان باشيم و همه با هم زمزمه كنيم كه:



هر كه ديوانه ي عشق تو نشد عاقل نيست

عاقل آن است كه از عشق تو ديوانه شود



البته ما در اين نوشتار از بررسي اسناد روايات صرف نظر كرديم همانطور كه علم غيب امام عليه السلام (نگاه دروني) را لحاظ نكرده ايم بلكه از يك نگاه بيروني و بر طبق ظواهر به بررسي مطلب پرداخته ايم (مگر در موارد محدودي كه صريحا اشاره كرده ايم) البته گاهي يك واقعه و حادثه در چند مورد از ديدگاه هاي مختلف بررسي شده، ولي تا حد امكان از تكرار مطالب جلوگيري شده است و تقاضاي ما از دانشوران و فرزانگان اين است كه بعد از مطالعه اين سطور ما را با راهنمايي هاي مشفقانه و منصفانه خود مورد لطف قرار دهند تا همه با هم بسوي كمال گامي به


پيش نهيم.

اميد است اين نوشتار مورد قبول و عنايت ساحت مقدس امام حسين عليه السلام و فرزندش مهدي موعود «عج» قرار گيرد.

اين نوشته را به روح ملكوتي امام راحل «سلام الله عليه» و مرحوم پدرم كه مرا با نام و راه حسين «عليه السلام» آشنا كردند هديه مي كنم.

در پايان به عنوان شكرانه كلام رهبر معظم انقلاب حضرت آية الله العظمي خامنه اي «دامت بركاته» را مي آوريم كه اشاره ايشان موجب انتقال ذهني ما به موضوع اين نوشتار گرديد ايشان مي فرمايند:

«اين حادثه عظيم از دو جهت قابل تأمل و تدبر است... جهت اول درس هاي عاشورا است.

عاشورا پيام ها و درس هايي دارد. عاشورا به ما درس مي دهد كه براي حفظ دين بايد فداكاري كرد...

جهت دوم از جهات مربوط به حادثه عاشورا، عبرت هاي عاشورا است...

اولين عبرتي كه در قضيه عاشورا ما را متوجه خود مي كند اين است كه ببينيم چه شد كه پنجاه سال بعد از درگذشت پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم جامعه ي اسلامي به آن حد رسيد كه كسي مثل امام حسين عليه السلام ناچار شد براي نجات جامعه اينچنين فداكاري بكند...

ببينيم چه شد فردي مثل يزيد بر جامعه اسلامي حاكم شد... [1] .



پاورقي

[1] از سخنراني رهبر معظم انقلاب در ديدار با نيروهاي مقاومت بسيج، روزنامه کيهان، 23 / 4 / 1371 ش - ص 14522 (18).