بازگشت

شرائط رهبري


در اين بخش سخنان بسياري است و ما سعي مي كنيم فهرست وار، همه ي مطالب مربوط به اين قسمت را بيان كنيم. قبل از پرداختن به شرائط رهبري امام حسين عليه السلام در منزل «ثعلبيه» در پاسخ سؤال مردي نسبت به تفسير آيه ي شريفه ي 71 از سوره ي اسراء «يوم ندعوا كل اناس بامامهم» فرمودند رهبران بدو دسته تقسيم مي شوند.

دسته اول: رهبراني اند كه مسير انحرافي و گمراهي را هدايت مي كنند.

گروه ديگر: پيشواياني اند كه مردم را به راه راست و بسوي سعادت و خوشبختي دعوت مي كنند. گروه اول در دوزخ مي باشند. ولي گروه دوم در بهشت از روزيهاي آن بهره مند مي شوند،

امام دعا الي هدي فاجابوا اليه و امام دعا الي ضلالة فاجابوا اليها، هؤلاء في الجنة و هؤلاء في النار و هو قوله تعالي «فريق في الجنة و فريق في السعيد». [1] .

امام حسين عليه السلام باستفاده از آيه ي 7 از سوره ي شوري دو گروه متضاد داراي دو رهبري كه يكي در مسير شيطان گام برمي دارد و مردم را به راه دوزخ و شقاوت و بدبختي راهنمائي مي كند، و ديگري در خط رحمن كه تكامل الهي را


پيشه ي مردم مي كند و همگي را از انحطاط به تعالي و ارزشها، و از ظلمت به نور هدايت مي كند، از اين رو آيه ي 71 از سوره ي اسراء بيانگر اين دو فرقه ي متضاد مي باشد، اگر مي گويد فرداي قيامت هر گروهي با رهبري خوانده مي شوند، بدين معني است كه گروه گمراه با رهبر منحرف خود محشور مي شوند، و گروه سعادتمند با رهبر مسعود خود در صف حساب دعوت مي شوند و اين رفتار حاكي از برقراري عدالت در روز قيامت است.

با توجه به اين مقدمه كوتاه از امام حسين، ضرورت طرح شرائط رهبري بسيار احساس مي شود؛ زيرا اگر انسان رهبري خود را بدست قائدي بدهد كه آنان را به راه راست هدايت نكند و متكي به افكار انحرافي باشد مقصر اصلي خود انسان است؛ چون كه چرا بدنبال شناخت رهبر خود نرفته است و با معيارهاي خدائي او را نشناخته است؟ اينك با گذشت بيش از 16 سال انقلاب شكوهمند اسلامي اين بحث از كلام حسين عليه السلام بسيار زينبده است. ولي بايد خواننده گرامي توجه داشته باشد كه هدف، طرح كلمات حسين بن علي عليه السلام است وگرنه اين بحث كتاب مستقلي را مي طلبد. نويسنده از سخنان امام حسين عليه السلام پنج شرط اساسي را پيرامون شرائط رهبري برداشت نموده، ممكن است ديگران بيش از اين مقدار را بدست آورند.


پاورقي

[1] مقتل خوارزمي، ج 1، ص 221.