بازگشت

نتيجه


شعر و خطابه و منبر در كشور ما مولود عاشورا است . امام حسين در زماني كه ستمگران و يزيديان بر مسلمانان حكومت مي كردند قيام كرد و به دست سپاهيان كفر وستم به شهادت رسيد. او با شهادت مظلومانه خود، درس آزادگي و شجاعت به همه انسان ها داد. يكي از مهم ترين ثمرات قيام امام حسين آغاز ادبيات و شعر حماسي و مذهبي در رابطه با اين حماسه بزرگ بود.

تأكيد و توجه ائمه اطهار: به بزرگداشت نام و ياد «امام حسين » وبيان قيام آن حضرت ، باعث گرديد شاعران و صاحبان علم و خرد، هنر خود را در اين راه به كار برند.واينك كه چهارده قرن از حماسه هميشه جاويد عاشوراي حسيني مي گذرد، پيام اين حماسه بزرگ بدون هيچ گونه كم وكاست به نسل حاضر رسيده است . ائمه اطهار (ع) توصيه و تأكيد فراواني به احياي سنت عاشورا كرده اند. و به شعرا بسيار توصيه شده كه دراين موضوع شعر بگويند و احساسات مردم را تحريك كنند. اينحقير نيز با اطلاعاتي كم و قلمي لرزان ، اما با قلبي مالامال از عشق به سيد و سالار شهيدان و با استمداد از روح مطهر آن حضرت ، قلم به دست گرفته و در طي قريب به دو ماه صفحاتي نوشتم و تنها اميدم اين است كه مورد قبول حضرت اباعبداللّه و عاشقان حضرتش قرار گيرد.

در اين صفحات به نقش ادبيات و شعر در پويايي نهضت عاشوراي حسيني اشاره شد، سپس به شرح حال كوتاهي درباره شاعران عرب و ايراني كه در مورد امام حسين شعر گفته اند، پرداخته شده است . به هر حال ، بايد فلسفه قيام حسيني زنده و جاويد بماند.شاعران متعهد كه در خود هنر شعر گفتن را مي يابند و همه صاحبان علم و خرد و عاشقان مكتب هميشه جاويد حسيني بايد در زنده نگه داشتن اين حماسه جاويد بكوشند؛همان گونه كه امام سجاد (ع) امام باقر (ع)، امام صادق (ع)، وامام كاظم (ع) توصيه مي كردند. وكميت ها و دعبل ها به وجود مي آيد و آثاري بر مرثيه گويي هاي آنها مترتب بود.نبايد كاري كرد كه احساسات مردم در اين زمينه خاموش شود. بايد همواره احساسات و عشق و علاقه مردم به حق تيزتر شود و به باطل مطلقاً احساسات نفرت انگيز داشته باشند. مبارزه حق و باطل هميشه در دنيا بوده و هست . موسي و فرعون ابراهيم و نمرود،محمد و ابوجهل ، علي و معاويه ، حسين و يزيد و... هميشه در دنيا هستند، منظور اين نيست كه هميشه در دنيا اشخاص به مقام و درجه ابراهيم و موسي و عيسي و محمد و علي و حسين هستند. مقصود اين است كه هميشه حق و باطل در برابر يك ديگر هستند؛جامعه هميشه بر سر دو راهي حق و باطل است .

مكتب حسين بن علي (ع) اگر اين طور باشد، مي تواند حافظ اسلام باشد. فلسفه شعر گفتن ، مرثيه ، عزاداري ، و گريه كردن بر حسين (ع) همه راه هاي زنده نگه داشتن مكتب حسيني است . اگر مي خواهيم مكتب او زنده بشد بايد در مكتب او با هر باطلي بجنگيم و با ظلم ، بي عدالتي فحشا و منكرات مبارزه كنيم .

آري ، اگر شخص حسين بن علي مرد، مكتب او زنده است . در پايان ، سخنم را با جمله اي زيبا از دانشمند و مورخ نامي جهان جرج جرداق به پايان مي برم .

اشعار شيعه ، با الهام از روح انقلابي علي (ع) شاعر را از خواري و دنائت طبع رهانيده ، در آسمان عزت نفس و بلند همتي به پرواز در آورد.

بار الها! ما را در مكتب حسين و در زير لواي حسين زنده و ثابت قدم بدار.