بازگشت

سخن مجموعه نهج الحياة


بسم الله الرحمن الرحيم

بر اساس رهنمودهاي پيامبر اسلام صلي الله عليه وآله، دين كامل الهي برپايه هاي هميشه استوار قرآن و عترت «خط ثقلين» جاودانه است و براي همه انسان ها در تمام قرون و اعصار يك ضرورت غير قابل انكار مي باشد.

همواره هشدار داده اند كه:

«روي آوردن به قرآن فقط و يا گرايش به اهل بيت عليهم السلام جداي از قرآن»

تفكّري انحرافي و گرايشي خلاف اسلام ناب و دين كامل الهي است، تكامل و سعادت فرد و جامعه در پذيرش خط ثقلين، «قرآن و عترت» است.

درست است كه بايد همه چيز را از قرآن خواست و در قرآن جستجو نمود، امّا بدون رهنمودهاي عترت پيامبر صلي الله عليه وآله در قالب هزاران حديث كه در تفسير و تأويل آيات الهي مطرح شده است هرگز نمي توان حقايق قرآني را شناخت و به ارزش هاي واقعي آن راه يافت. بودند افرادي كه با همه ادعّاها و با برخورداري از همه علوم مقدّماتي و ابزار شناخت و تفسير، نتوانستند بدون رهنمودهاي عترت پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم حتّي مباحث و مسائل ابتدائي قرآن را بدرستي درك كنند و هر چه تلاش كردند فايده اي نداد.

خداي بزرگ در اين باره بروشني مي فرمايد:

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرآنِ ما هُوَ شِفآءٌ وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ وَلا يَزِيدُ الظّالِمينَ اِلاَّ خَسارَاً

(و ما آنچه را كه از قرآن فرستاديم شفاي دل و رحمت الهي براي اهل ايمان است، لكن كافران و ظالمان را جز زيان چيزي نخواهد افزود.) [1] .

و امام موسي بن جعفر عليه السلام فرمود: مَنْ نَظَرَ بِرَأْيِهِ هَلَكَ وَ مَنْ تَرَكَ اَهْلَ بَيْتِ نَبِيِّهِ صلي الله عليه وآله ضَلَّ وَ مَنْ تَرَكَ كِتابَ اللهِ وَقَوْلَ نَبِيِّهِ صلي الله عليه وآله كَفَرَ (كسي كه به رأي خويش عمل كند، هلاك مي شود و كسي كه اهل بيت پيامبر صلي الله عليه وآله را ترك نمايد، گمراه مي گردد و كسي كه قرآن كريم و سنت رسول گرامي راترك كند كافر است.) [2] .

امام علي عليه السلام در رهنمود وحي گونه اي علل نيازمندي انسان ها را به قرآن و عترت و ضرورت تداوم خط ثقلين، چنين بيان فرمود:

هذَا الْقُرآنُ اِنَّما هُوَ خَطٌّ مَسْتُورٌ بَيْنَ الدَّفَّتَيْنِ لا يَنْطِقُ بِلِسانٍ وَلا بُدَّلَهُ مِنْ تَرْجُمانٍ

(اين قرآن، خطوطي است كه ميان دو جلد خود پنهان است. با زبان سخن نمي گويد و نيازمند به ترجمان است.) [3] .

پيامبر گرامي اسلام ترجمان قرآن، و زبان هاي گوياي وحي الهي را در روايت معروف «ثِقْلَيْن» شناسانده است، [4] و به همه انسان ها پيام خود را ابلاغ فرمود كه:

اسلام ناب و دين كامل الهي در تداوم خط ثِقْلَيْن «قرآن و عترت» امكان پذير است.

از اين رو شيعيان و پيروان عترت پيامبر صلي الله عليه وآله براي فهم و تفسير و ارزيابي قرآن كريم از هزاران روايت و حديث و رهنمودهاي گسترده و متنوّع اهل بيت عليهم السلام استفاده مي كنند و در جمع آوري و ضبط و حفظ احاديث، تلاشي مستمر دارند.

آنان، سنّت و حديث و رهنمودهاي پيامبر اسلام و اهل بيت آن حضرت عليهم السلام را يكي از پايه هاي استوار اجتهاد و استنباط احكام الهي مي شناسند.

در تداوم همين تلاش پر بركت است كه دانشمندان شيعه، اين بزرگ سنگرداران مرزهاي انديشه، «اصول كافي» و «تهذيب» و «من لايحضره الفقيه» و «استبصار» و «بحارالانوار» و «وسائل الشّيعه» و هزاران كتاب و جزوه و مقاله روائي را بجهانيان هديه نمودند و با برخورداري از رهنمودهاي عترت رسول خدا عليهم السلام به تفسير واقعي قرآن راه يافتند و آب را از سرچشمه زلال حقيقت نوشيدند و از هرگونه تفسير به رأي و جعل و تحريف و بدعت ها در امان ماندند و همان اسلام ناب رسول خدا صلي الله عليه وآله را درتمام اعصار و قرون، با جهاد و پيكار و خون و شهادت، تداوم بخشيدند.

دانشمندان شيعه، فقهاء و علماي بيدار اسلام، قتل عام شدند، ناقص العضو گرديدند، سياه چال ها را پركردند، رنج مهاجرت هاي پياپي را بر خود هموار نمودند، سربر دار شدند، امّا داغ آرزوي «جدائي قرآن از عترت» را بر دل هاي منحرفان هميشه تاريخ نهادند.

و در تداوم اين حركتِ ارزشمندِ فرهنگي، مجموعه نهج الحياة (فرهنگ سخنان رهبران معصوم عليه السلام) در اختيارِعلاقمندان قرار مي گيرد تا روايات و احاديث امامان معصوم عليهم السلام را در قالب هزاران عناوين كاربردي و متناسب با نيازهاي روز، مورد مطالعه و ارزيابي قرار دهند.

هم اكنون در جلد ششم مجموعه نهج الحياة با سخنان گرانسنگ و نوراني حضرت اباعبدالله عليه السلام آشنا مي گرديم، اميد كه تلاش كوچك ما را بپذيرد و دست ما را بگيرد.

قم - مؤسسّه تحقيقاتي اميرالمؤمنين عليه السلام

محمّد دشتي


پاورقي

[1] آيه 82 اسراء.

[2] اصول کافي ج 1 ص 73 حديث 10.

[3] خطبه 125 نهج البلاغه المعجم المفهرس.

[4] قال رسول الله ‏صلي الله عليه و آله وسلم: «اِنِّي تارِکٌ فِيکُمَ الثِّقْلَيْن کِتابَ اللهِ وَ عِتْرَتِي» (من در ميان شما مردم دو چيز گرانبها مي‏گذارم، يکي قرآن و ديگري عترت من است). بحار الانوار، ج 22، ص 472، صحيح ترمذي، ج 5، ص 328 و ج 13، ص199، نظم درر السمطين، ص 232، ينابيع المودّة، ص 33 و 45، کنزالعمال، ج 1، ص 153.