بازگشت

آداب زيارت


در بحارالانوار، ثواب الاعمال، التهذيب و الكامل به اسناد متعدد از امام صادق عليه السلام نقل شده است: وقتي به زيارت حسين عليه السلام مي روي آن حضرت را با حالتي حزين، غمگين، پريشان موي، خاك آلود، گرسنه و تشنه زيارت كن، زيرا تشنه به شهادت رسيد. آن حضرت همچنين فرمودند: به من خبر رسيده كه گروهي به زيارت حسين عليه السلام آمدند و با خود سفره هايي داشتند كه در آن نان و حلوا و امثال آنها بوده است؛ در صورتي كه اگر آنها به ديدار قبر عزيزان خودشان مي رفتند، چنان چيزهايي با خود نمي بردند.

در روايت ديگري آمده است كه حضرت به آنها فرمود: آيا براي اين سفر توشه بر مي داريد؟ گفتند: بله، فرمود: اگر بر سر قبر پدران و مادران خودتان مي رفتيد، اين كار را نمي كرديد. پرسيديم: در اين سفر چه بخوريم: فرمود: نان و شير.

در كتاب الكامل با اسناد معتبر از مفضل روايت شده كه گفت: امام صادق عليه السلام فرمود: گاهي زيارت شما بهتر از اين است كه زيارت نكنيد و گاهي زيارت نكردن شما بهتر از اين است كه زيارت كنيد. مفضل مي گويد: گفتم: پشتم شكست. فرمود: به خدا سوگند برخي از شما با حالتي اندوهگين و غصه دار به سر قبر پدرانشان مي روند، اما براي زيارت حسين عليه السلام با سفره مي آيند؛ هرگز قابل قبول نيست، مگر اينكه با حالتي پريشان و خاك آلود به زيارت او بيايند.

از جمله آداب زيارت آن حضرت، مواردي است كه در نحوه زيارت جابر از قبر آن حضرت آمده است. اين مطلب در باب كيفيت زيارت حسين عليه السلام در روز اربعين خواهد آمد. يكي ديگر از مهمترين آداب زيارت، غسل كردن با آب فرات است.