بازگشت

بني اميه در قرآن و حديث


در كتب تفسير و حديث بطرق اهل سنت روايات متعدد از حضرت امام حسن و امام حسين ـ عليهما السّلام ـ و يعلي بن مره؛ ابن عمرو و سعيد بن مسيب روايت شده كه رسول اعظم ـ صلّي الله عليه و آله ـ در خواب ديد بني اميّه يكي از پس ديگري چون بوزينگان به منبرش بر مي جهند. پيغمبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ غمناك شد، و پس از آن ديگر كسي او را خندان نديد.

خدا اين آيه را از سوره بني اسرائيل (آيه 60) نازل فرمود:

(وَ ما جَعَلْنَا الرُّؤْيَا الَّتي اَرَيْناكَ اِلاّ فِتْنَةً لِلنّاسِ، وَ الشَّجَرَةَ الْمَلْعُونَةَ فِي الْقُرْآنِ وَ نُخَوِّفُهُمْ فَما يَزيدُهُمْ اِلاّ طُغْياناً كَبيراً) [1] .

و نيز نازل شد:

(اِنّا اَعْطَيْناكَ الْكَوْثَرَ...)

و سوره قدر نيز نازل گرديد [2] .

ابن عساكر از ابي ذر روايت كرده كه پيغمبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ فرمود: وقتي بني اميّه به چهل تن برسند بندگان خدا را به غلامي و كنيزي مي گيرند و مال خدا را در اموال خود وارد سازند و كتاب خدا را بكار نبندند [3] .

ابن منده و ابو نعيم از عمران بن جابر يماني و ابن قامع از سالم حضرمي از پيغمبر ـ صلّي الله عليه و آله وسلّم ـ روايت كرده اند كه فرمود:

«وَيْلٌ لِبَني اُمَيَّةَ وَيْلٌ لِبَني اُمَيَّةَ» [4] .

ابن مردويه از علي ـ عليه السّلام ـ روايت كرده كه فرمود: در سوره محمّد ـ صلّي الله عليه و آله وسلّم ـ آيه اي در شأن ما و آيه اي در شأن بني اميه است

«اِقْرَأ السُورَةَ مِنْ اَوَّلِها اِلي آخِرِها»

سوره را از اول تا به آخر بخوان [5] .

و اما روايات در مذمت بني اميه و اينكه آنها آفت دين و آفت اين امت و دشمن پيغمبر ـ صلّي الله عليه و آله وسلّم ـ و شجره ملعونه هستند بسيار است [6] .


پاورقي

[1] و ما رؤيايي که به تو ارائه داديم، نبود جز براي آزمايش و امتحان مردم و درختي که به لعن در قرآن ياد شده و ما به ذکر اين آيات عظيم آنها را مي ترسانيم و ليکن برآنها جز طغيان و کفر و انکار شديد چيزي نيفزايد.

[2] الدر المنثور، ج 4، ص 191 - شرح نهج البلاغه، ج 3، ص 444 و ج 4، ص 6 ـتاريخ الخلفاء، ص 9. تفسير نيشابوري تفسير سوره قدر. مجمع البيان، ص 6، ص 424.

[3] النصايح الکافية، ص 110.

[4] النصايح الکافية، ص 110. السيرة الحلبية، ج 1، ص 355.

[5] النصايح الکافية، ص 110.

[6] به کتاب النصايح الکافية، ص 111 و الغدير ج 8 رجوع شود.