بازگشت

پاك ترين ها


به لحاظ اهتمام مقصد انسان و نيز خطرهاي كه در سر راه رسيدن به مقصد كمين نموده اند. راهبران آگاه و مطمئن از هر خطر پذيري بايسته است، تا كاروان انسان ها را به جايگاه اصلي است كه استقرار در جوار الهي است برساند، الي ربك يومئذ المستقر. [1] قرار گاه همگان در آن روز جوار پروردگار توست. بدون ايمن سازي راه و راهنما رسيدن به اين مقصد هيچ گاه ممكن نخواهد بود. به همين جهت خداي سبحان هم راه را شفاف و تبيين و معرفي نموده است و هم راهبران را كه از هر گونه گزند در امان باشند برگزيده و معرفي نموده است. رهبري جامعه از آن مقدار اهتمام بهره ور است كه خداي سبحان در مورد آن دخالت نموده و شايسته ترين افراد را به اين امر پايه اي برگزيده است. آغازين روز زندگي انسان را در اين سرا با زندگي رهبري الهي و مصون از هر خطر شروع نموده است.

با اين توضيح علت اين كه پيامبران بايد معصوم از هر گناه و مصون از هر خطا باشند شفاف مي گردد. زيرا راه بسيار مهم و بدون اين دو ويژگي پيمودن آن فراهم نخواهد شد. اگر راهبر خود در معرض لغزش باشد هيچ گاه نخواهد توانست كاروان با اين عظمت را به مقصد رساند. به همين جهت سخن از حراست و اسكورت انبيا توسط حراست هاي ويژه است، تا رساندن پيام وحي به انسان ها از هر خطر مصون. مانند فانه يسلك من بين يديه و من خلفه رصدا ليعلم آن قد ابلغوا رسالات ربهم. [2] پيامبر را از هر جهت حراست مي نمايد تا وحي و رسالت الهي سالم به گوش مردم برسد. راهبران ديني بايد معصوم از هر گناه و مصون از هر خطا باشند در غير اين صورت اطمينان مردم به آنان فراهم نخواهد شد.

پس از بي نيازي جامعه از رسول آسماني با تداوم رسالت رسولان آسماني نياز به رهبران الهي با همان ويژگي هاي عصمت بايسته مي باشد.

خداي سبحان براي تامين اين هدف بعد از رسول الله (ص) افرادي را به جانشيني حضرت برگزيده است كه افزون بر شايستگي هاي ديگر از ويژگي عصمت بهره مند مي باشند.

عصمت در انبيا و امامان يعني همان معصوم بودن از هر گناه كوچك و بزرگ در طول عمر خويش و مصون بودن از خطا و نسيان در محدوده رسالت ديني خويش. اين افراد كه پاك و مطهر از هر گناه و آلودگي مي باشند به طور مشخص عصمت آنان به تاييد خداي سبحان رسيده و افراد آنان نيز مشخص شده اند.

خداي سبحان در قرآن عترت رسول الله (ص) را كه راهبران جامعه و جانشينان حضرت مي باشند، به عنوان پاك ترين هاي جامعه كه هيچ آلودگي زندگي آنان را تهديد ننموده است معروفي مي نمايد، انما يريد الله ليذهب عنكم الرجس اهل البيت و يطهر كم تطهيرا. [3] قرآن سند عصمت عترت رسول الله (ص) مي باشد. و منظور از عترت حضرت هم حضرت فاطمه زهرا عليها السلام و علي بن ابي طالب دو ريحانه رسول الله (ص) حسن و حسين و نه نفر از فرزندان حسين عليها السلام مي باشند. كه نص روايت اين حقيقت پا فشاري دارد. [4] كه حسين از زمره پاك ترين هايي است كه رهبري جامعه را به عهده گرفته است.


پاورقي

[1] قيامت، 12.

[2] جن، 28.

[3] احزاب، 33.

[4] نور الثقلين، ج 4، ص 270، صحيح مسلم، ج 7، ص 130، ينابيع الموده، ج 1، ص 136.