بازگشت

قلم تحقيق


نوع سوم از قلم ها آميخته از نگارش حوادث تاريخ به همراه تحليل هاي واقع گرا و در نتيجه پيام رساني به زمان ها و شرايط مشابه آن مي باشد. اين نوع قلم ها از لا بلاي انبوه نوشته هاي تاريخ حوادث و رخ دادها را به صورت صحيح دست رسي نموده و از آن حوادث تحليل هاي صحيح ارائه نموده كه قابل پيام رساني و الگو گيري به موارد همانند در هر زمان بوده اين قلم ها همان ها هستند كه عاشوراي حسيني را همواره زنده نگه داشته و در خور الگوي گيري جلوه مي دهد. اين قلم ها همان ها هستند كه نهضت عاشورا را نه يك حادثه تاريخي بلكه يك جريان بزرگ اجتماعي و تداوم بخش راه حق باوران انبيا معرفي مي نمآيند كه در زمان هاي همانند در خور پيام رساني مي باشند. و نيز يك جريان چالشگري حق و در راستاي جريان هاي اجتماعي چالشگر اهداف انبيا معرفي نموده كه هر زمان در هر جا امكان شكل گيري دارد.

اين قلم ها همان ها هستند كه عاشوراي حسيني را نه تنها يك اتفاق كور بي هدف، بلكه جريان انديشه شفاف و رفتار سترگ برابر پندارها و رفتار ستمگران تحليل مي نمآيند. اين همان است كه گفته مي شود عاشورا نه يك حادثه در خم تاريخ، بلكه يك جريان فكري پايداري در هر زمان و كربلا نه يك سر زمين بلكه هر سر زمين، سر زمين كربلا خواهد بود، كل يوم عاشورا و كل ارض كربلا. زيرا كه عاشورا و كربلا يك جريان بزرگ اجتماعي و يك چالشگري عظيم به رغم ستمگران در هر جا در هر زمان خواهد بود.

از ميان اين سه قلم، قلم، نخست كه قلم خطر است كه بايد رسوا شده و آويخته هاي را از نهضت حسيني پيرايش نمود و نهضت را زلال و شفاف به همگان بود.

قلم دوم گر چه پيام رسان نيست، ليكن از آن جهت كه مواد تاريخي را نا مين مي نمايد و سرمايه هاي تاريخي حراست نموده و در اختيار ديگران قرار مي دهد، در خور ارزش و شايسته تقدير خواهد بود.

و در نهايت ارزش والا و برتر از آن قلم سوم است، كه افزون بر نگارش ‍ صحيح وقايع از نهضتي همانند عاشورا، عاشورا را يك جريان اجتماعي تحليل نموده و در خور پيام رساني به هر زمان مي داند. ارزش اين نوع قلم ها كه پيام رسان خون بود. ارزش برتر اين قلم همان است كه از زبان امام انديشه زلال وحياني صادق آل محمد (ص) نقل مي شود كه در قيامت خون شهيدان با مركب نويسندگان سنجيده مي شود؛ برتري مركب نويسندگان بر خون شهيدان آشكار مي گردد: فتو زن دماء الشهداء مع مداد العلماء قير حج العلماء علي دماء الشهداء.

دين كه از جهاد و مبارزه آن گونه ستايش مي نمايد و شهدا راه فداكاري را برتر از هر فرشته مي داند. به فرهنگ سازي و غني سازي انديشه هاي جامعه نيز اين گونه بها داده كه قلم نويسنده را برتر از خون شهيد معرفي مي نمايد. كه ارزش اين قلم با هيچ چيزي برابر نخواهد بود. زيرا اين قلم فرهنگ ساز و پيام رسان خون شهيدان بوده، و اين قلم حماسه ساز ميدان نبرد و ستيزه با ستمگران مي باشد. و اين قلم انديشه ها را بالنده و رهروان شهيدان را پوينده و پآينده مي سازد. و اين قلم امت را شهيد پرور و افتخار آفرين مي نمايد.

اين نوشتار در سه بخش تنظيم شده است؛ بخش نخست سيري در زندگي امام حسين عليه السلام، در بخش دوم برخي فضايل امام عليه السلام مورد بررسي قرار گرفته، و در بخش سوم كه انگيزه اصلي نوشتار را شكل مي دهد، به موضع گيري هاي امام در برابر جريان هاي اجتماعي پرداخته شده است. [1] .


پاورقي

[1] امالي صدوق، ص 168، مجلس 32.