بازگشت

جمع آوري كمكهاي خيريه


از مناسبتهاي ويژه و مهمّي كه مردم به ذات لايزال الهي و رفع گرفتاري از بندگان فقير و نيازمند خداي متعال توجّه دارند دو ماه محرّم و صفر است كه بايد از مجالس منعقده در طول اين دو ماه در جهت جمع آوري كمكها و مساعدتهاي عزاداران حسيني براي مصيبت زدگان، مستمندان و افراد بي بضاعت مسلمان و حتّي غير مسلمان بيشترين و بهترين استفاده را نمود. زيرا (لِكُلِّ كَبَدٍ حرّيٍ أَجْرٌ) «سيراب نمودن هر تشنه لبي داراي اجر و ثواب است» و (اِرْحَمُوا مَنْ فِي الأَرْضِ يَرْحَمُكُمْ مَنْ فِي السَّماءِ) «خلق خدا بر روي زمين را رحم كنيد تا شاهد بر اعمال و كردار، رحمتان نمايد». [1] و چنانچه پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه وآله وسلم در جنگ بدر آب در اختيار كفّار قرار دادند و اميرالمؤمنين عليه السلام لشكر معاويه در صفين و امام حسين عليه السلام كساني كه براي كشتن حضرتش در كربلا آمده بودند را سيراب نمودند. و در آيه شريفه پروردگار متعال مي فرمايد: «لا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُم فِي الدِّين وَ لَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَ تَقْسِطُوا اِلَيْهِمْ اِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ المُقْسِطِينَ» [2] .

بايد از اين مجالس براي جمع آوري حقوق شرعيه از خمس و زكات، جهت مصرف در موارد مقرّره از جمله تقويت حوزه هاي علميّه و مؤسّسات ديني استفاده نمود.

ضروري است كه خطبا و مبلّغين عاليقدر با جدّيت تمام مردم را بر وصيّت به ثلث اموال خود جهت صرف امور خيريّه و مؤسّسات ديني، اجتماعي، فرهنگي، بهداشتي، فنّي و خدماتي و غيره تشويق و ترغيب نمايند. البتّه از نكات مهم در مصرف اموال جمع آوري شده جهت امور خيريّه قانون «اهمّ و مهم» و «حسن و احسن» است كه بايد به دقّت تمام ملاحظه شود، مثلاً در مورد اموال جمع آوري شده جهت فقرا و نيازمندان ممكن است اين اموال را به صورت نقدي در اختيار آنها گذاشت و ممكن است با رعايت جانب احتياط آنها را در تجارت و مضاربه قرار داده و استفاده و سود آن را به صورت درآمدي مستمرّ براي مستمندان صرف نمود يا املاك و خانه هايي خريداري و اجاره داد و درآمد اجاره را به فقرا اختصاص داد و يا براي اسكان آنها منازلي اجاره شود يا خانه هايي خريداري شده و به صورت دائم براي سكونت نيازمندان وقف شود تا مادامي كه خانواده هايي فقير و محتاج هستند در آن منازل سكونت كنند، كه بي هيچ شك و ترديد تمام اقسام روش دوم - در صورت امكان - به مراتب از روش اوّل بهتر مي باشد.

در مثل آورده اند: «اگر مي خواهي فقط براي يك روز آدمي را سير كني، قيمت يك ماهي را به او بده امّا اگر مي خواهي براي يك عمر سيرش كني، ماهي گيري را يادش بده».


پاورقي

[1] غوالي اللئالي: جلد 1، صفحه 361، حديث 42.

[2] خداي متعال شما را از دوستي با آنها که در دين با شما جنگ و دشمني ننموده و شما را از ديارتان بيرون ننمودند نهي نمي‏کند تا به آنها احسان نموده و به عدالت رفتار کنيد به درستي که خداوند انسانهاي دادگر و عادل را دوست دارد، سوره ممتحنه: آيه 8.