بازگشت

توجه و عنايت به مؤسسات و ترميم آنها


فعاليّت مؤسّسات ديني از دو بُعد قابل بررسي است:

1- از نظر كمّي و مرحله حجم و تعداد.

2- از نظر كيفي و نحوه فعاليت.

امّا از بُعد كمّي و ميزان گستردگي آن نقص و كمبود بسيار زياد و قابل ملاحظه اي در تعداد مؤسّسات ديني اعمّ از مذهبي، فرهنگي و اجتماعي براي مسلمانان در جهان اسلام و براي سازمانها و گروههاي اسلامي در كشورهاي غيراسلامي مشاهده مي شود.

اين در حالي است كه وظيفه ما مسلمانان تبعيّت و الگوپذيري كامل از دستورات و سيره پيامبر عظيم الشأن اسلام صلي الله عليه وآله وسلم است كه در شهر مدينه منوّره با همه كوچكي آن نزديك به پنجاه مسجد بنا فرمودند.

البتّه اين نقص و كمبود را مي توان با بهره برداري صحيح از مناسبت عاشورا رفع نمود، بدين صورت كه خطبا و مسئولين هيأتها و مجالس سوگواري با تحريك و دلگرمي و تشويق مردم در جهت سهيم شدن و همياري در اين حركت اساسي، اقدام به تأسيس و بناي مؤسّسات ديني بنمايند.

اگر مسلمانان توانستند از طريق اين مجالس پر فيض كه در اين ايّام در سرتاسر كره زمين برقرار است، هر سال يكصدهزار مؤسّسه اعم از مسجد، حسينيّه، مدرسه، كتابخانه، بيمارستان، درمانگاه، مراكز بهزيستي، فرستنده هاي راديويي و تلويزيوني، مراكز تربيتي و پرورشي، انتشار روزنامه و مجلات [1] تأسيس كنند پس از پانزده سال تنها به تعداد مؤسّسات و مراكز مسيحيّت در قاره آفريقا رسيده ايم چنانچه در بعضي آمارها تعداد مؤسّسات آنها در اين قاره را يك ميليون و پانصد هزار شمرده اند. [2] .

اين امري محال و دست نيافتني نيست در صورتي كه آدمي برخوردار از اراده اي قوي، عزمي راسخ و همّتي والا مي باشد و چه بسا تنها يك انسان مي تواند حركتي وسيع و گسترده به راه انداخته و رهبري كند چنانكه در آيه شريفه درباره حضرت ابراهيم خليل الرحمن عليه السلام آمده است: «إنَّ اِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً» [3] و در روايت است: (الْمُؤْمِنُ وَحْدَهُ جَماعَة) [4] و در شعر منسوب به امام اميرالمؤمنين عليه السلام آمده است:



أَتَزْعَمُ أَنَّكَ جِرْمٌ صَغِيرٌ

وَ فِيكَ انْطَويَ العالَمُ الأَكْبَرُ



«آيا گمان داري كه تو موجود كوچك و ناچيزي هستي و حال آنكه عالمي بزرگ در تو متحيّر است».

تاريخ بر اين حقيقت گواه است كه گاه معدود افرادي مسير حركت و حيات امّتي را تغيير داده اند.

امّا از نظر بُعد كيفي بسيار اتّفاق افتاده كه مؤسّسه خيريه اي مانند مسجد، حسينيّه، مدرسه، كتابخانه و انتشارات تأسيس مي شود امّا از نظر وجود مديريت لايق و كارآمد [5] يا در مشورت پيرامون نحوه اداره [6] و يا در كارهاي اجرايي خود با مشكل مواجه هستند، يا به مشكلات مالي از قبيل كمبود بودجه و نبود كمكهاي مالي اهل خير جهت اتمام بنا و تهيّه مايحتاج يا ترميم خرابيهاي مراكز قديمي و در شرف تخريب برخورد مي كنند.

تأمين و تكميل همه اين كمبودها از راه تحريك منطقي عقل و احساسات عاطفي بر حبّ و دوستي هر نيك و خير ممكن مي باشد زيرا آن كس كه حسّ عاطفي اش بيدار و شكوفا شود قلبش او را به سوي خيرات و كارهاي پسنديده راهنمايي مي كند.

اين امر نسبت به مؤسّسات انتفاعي و تجاري و مانند آنكه به اسلام و انسانها خدمت مي كنند نيز اينگونه است و شايد اگر اجتماع به اين بُعد از نياز خود در اين مقطع زماني توجّه كند اثرات و ثمرات وافري را در دو بُعد كمّي و كيفي به دست آورد. - ان شاء اللّه تعالي -.


پاورقي

[1] مؤلّف عالي مقام «دام ظلّه» در کتاب‏هاي «الفقه: الدولة الاسلامية» و «الفقه: الاجتماع» و «الوصال الي حکومة واحدة اسلامية» و جزوه «رسالة المساجد و الحسينيات»، مسأله اهميت مؤسّسات ديني و اجتماعي و نقش حياتي و زيربنايي آنها در حفظ جامعه را با دقّت مورد بحث قرار داده‏اند.

[2] قاره آفريقا متشکّل از 40 کشور و داراي 600 ميليون جمعيت است که 234 ميليون آنان مسلمان و باقي پيرو ديگر اديان و مذاهب مي‏باشند.

در طيّ چند دهه اخير واتيکان جهت مسيحي نمودن آن قاره، تبليغات وسيع و گسترده‏اي را انجام داده است، از جمله: 104 هزار کشيش و روحاني مسيحي و 93 هزار دستيار و معاون کشيش جهت تبليغ از آيين مسيحيت به آن قاره اعزام داشتند، با توجّه به اينکه در حال حاضر مسيحيّت دنيا از وجود (000 / 250 / 4) مبلّغ تمام وقت و فارغ‏البال در سرتاسر دنيا سود مي‏برد، مرکزي را جهت ترجمه انجيل به تمام لغات متداول در آفريقا که بالغ بر 422 لغت مي‏باشد افتتاح نموده و تنها در سال 1993 ميلادي، 128 ميليون نسخه انجيل در آن قاره توزيع نمودند، چنانکه مبلغ 22 ميليارد دلار براي تبليغات و فعاليتهاي خود در قاره آفريقا اشاره مي‏کنيم:

1- تأسيس 16671 انجمن و مرکز تبليغي تا سال 1990 ميلادي.

2- نظارت کليساها بر 500 دانشکده و دانشگاه.

3- تأسيس 489 مدرسه ديني براي تربيت کشيش و روحاني مسيحي.

4- تأسيس مجمع کليساها بر 2594 مدرسه راهنمايي و 83900 مدرسه ابتدايي و 11130 مهد کودک و 115 مدرسه براي افراد بي‏بضاعت - با توجّه به اينکه اکنون 6 ميليون مسلمان در مدارس تحت نظارت و پوشش تبليغي مسيحيّت در آفريقا مشغول به درس مي‏باشند.

5- کليساها در سرتاسر قاره داراي 600 بيمارستان و 5112 درمانگاه مي‏باشند.

6- و نيز داراي 256 دارالايتام و 130 آسايشگاه بيماران و 85 آسايشگاه جهت زنهاي بي‏سرپرست مي‏باشد.

7- 75 مجله به تبليغات مسيحيت و بيان مسائل ديني آنها اختصاص دارد.

8- صدها انتشارات و چاپخانه براي چاپ و توزيع مجاني کتاب در اختيار دارند.

9- تربيت نويسندگان، که تنها در سال 1987 ميلادي 62800 کتاب و عنوان جديد در خصوص تبليغات مسيحيت منتشر گرديد.

[3] بدرستي که ابراهيم يک امّت بود»، سوره نحل: آيه 120.

[4] مؤمن به تنهايي به منزله يک گروه و جماعت است.

[5] مانند دکتر، مهندس، دانشمند و مدرّس و مدير و کارمند که مؤلّف عظيم‏الشأن در کتاب «استمرارية المؤسّسات‏الاسلامية» به تفصيل به مؤسّسات و مراکز ديني و خدماتي و راهها و روشهاي ادامه حيات و فعاليت آنها اشاره فرموده‏اند.

[6] چنانکه بر هيأتهاي اداره کننده اين مراکز است که افرادي مؤمن و لايق را با نحوه اداره صحيح آشنا و آموزش دهند تا در آينده آن مؤسّسات از نظر مديريت دچار وقفه نشوند.