بازگشت

مقدمه


«امام حسين (ع)، براي يك واجب قيام كرد و اين واجب در طول تاريخ متوجه همه مسلمان هاست و آن عبارت است از اين كه هر وقت ديدند نظام جامعه اسلامي دچار يك فساد بنياني شده است و بيم آن هست كه به كلي احكام اسلام تغيير پيدا بكند، هر مسلماني بايد قيام بكند.

نهضت عاشورا و قيام امام حسين (ع) مكتب الهام بخش و عبرت آموز براي همه كساني كه در پي زندگي آرماني الهي اند. آنان كه حيات طيّبه قرآني را مي جويند، اين نهضت الهي «اسوه » آنان است .

عاشورا يك جرقه نيست ، بلكه يك جريان است . جريان ستيز دائم حق با باطل ،جريان ستيز دائم نور با ظلمت . نهضت عاشورا، حادثه ديروز نيست ، بلكه حادثه عبرت آموز امروز و فردا و فرداها است .

نهضت كربلا و قيام امام حسين (ع)، آغاز يك قيام تازه عليه استبداد و زر و زور و تزوير و باطل و كفر و نفاق بود. در اين قيام ، عدالت ، تقوا و بصيرت ؛ با ستم گري ، فسق ،جمود و ركود در برابر هم قرار گرفتند. آزادي و حريت به مصاف خفقان و استبداد آمد و تحولي عظيم در دنيا به وجود آورد و سر منشأ قيام ها و نهضت هاي آزادي بخش گرديد. در اواخر حكومت معاويه ، حيرت و گمراهي فضاي جامعه اسلامي را تيره و تار ساخته بود،مسلمانان گرفتار شك و ترديد شده و راه به جايي نمي بردند؛ دل ها مرده ، عقل ها مبهوت و افكار و اخلاق تباه و سياه شده بود. در اين اوضاع بحراني ، ناگهان امام حسين (ع) قيام كرد و با خون مقدس اش ، مردم را از سرگرداني و ضلالت نجات داد؛ چنان كه در زيارت اربعين مي خوانيم :

«و بذل مهجته فيك ليستنقذ عبادك من الجهالة و حيرة الضلالة ؛ «و حسين خون دلش را در راه تو نثار كرد، تا بندگانت ازدرياي ضلالت و گم گشتي جهالت نجات يابند.»

در حقيقت قيام امام حسين (ع) منشأ تحول شد و چهره نفاق و ريا را مشخص كرد. كساني را كه ساليان متمادي سيماي خود را در زير ماسك هاي شرك و ريا و مكر و فريب پنهان كرده بودند، شناساند و تمام مدعيّان ِ مسلماني را غربال و دست خواص را روكرد.

مي توان گفت كه عاشورا، تبيين عملي اسلام در عرصه هاي گوناگون بود.امام حسين (ع) و يارانش در ميدان كوچكي كه به گستره تاريخ بود، صحنه هايي از بزرگي و بزرگواري ايمان و يقين را به نمايش گذاشت كه هر انساني عاقلي را به كرنش وا مي دارد.او در سخت ترين شرايط ، نقش امامت را كه تبيين مكتب و ترويج تعاليم دين و تصحيح باورهاي مردم و هدايت جامعه است ، به بهترين صورت ايفا كرد و به گونه مستقيم وغير مستقيم به پيروان اسلام درس دين شناسي و دين داري داد.