بازگشت

پيشينه عزت مداري


پيشينه و تاريخ عزت مندي و عزت مداري به تاريخ خالق و مخلوق بر مي گردد.زيرا عزت از آن خداست . در تفسير عزت به اطاعت و عبوديت ، سابقه عزت در زمين تا عبادت حضرت آدم و فرزندانش است . چالش و جدال ناپايان حق و باطل در طول تاريخ نزاع ميان عزت و ذلت است . زندگي پيامبران (ع) درس نامه عزت مندي است . عزت هابيل در چنگال قابيل ، تبر ابراهيم (ع) در بتكده نمرود و عزت ابراهيم (ع) در شعله هاي ذليل آتش ، عزت اسماعيل (ع) زير تيغ ذليل خنجر، عزت يوسف (ع) در بازاربرده فروشان مصر، عزت موسي (ع) در دربار فرعون ، عزت عيسي (ع) در گاهواره ، عزت حضرت محمد (ص) در ميان مشركان و يهود و منافقان ، عزت علي (ع) در ميان ناكثين و مارقين و قاسطين و عزت حسيني در گودال قتلگاه .

بازگرداندن عزت از دست رفته اسلام و زنده كردن دين رسول خدا (ص) ثمره نهضت عاشورا بود. ترسيم بزرگ ترين و زيباترين تابلوي ايثار، شهادت و عزت و افتخار براي هميشه تاريخ و ارائه اسوه و الگوي مناسب با فطرت و خلقت انسان و در راستاي هدف و فلسفه خلقت مهم ترين شاخصه آن است .

يك نمونه تاريخي : هنگامي كه ابرهه براي حمله به مكه و انهدام كعبه به نزديكي حرم رسيد تمامي ساكنان مكه كه از دفاع و جنگ نا اميد بودند از شهر خارج شدند و تنها عبدالمطلب - همو كه قريش وي را ابراهيم دوم مي ناميد - استوار و ثابت قدم ايستاد وگفت : «و الله لا اخرج من الحرم و أبتغي العز في غيره ؛ به خدا سوگند! از اين جا بيرون نخواهم رفت و عزت را در جايي غير اين جا نخواهم جست و جو كرد.»

وي به ملاقات ابرهه رفت و پس گرفتن شترهايش را درخواست كرد، ابرهه به اوگفت : اگر پيش من آمده بودي و درخواست مي كردي كه به كعبه حمله نكنم از تو مي پذيرفتم . عبد المطلب در جواب او گفت : من پرورش دهنده شتر و حافظ شترهايم هستم و اين خانه هم مالكي دارد كه از آن محافظت مي كند. عبد المطلب بازگشت و در مقابل در كعبه ايستاد و گفت :



يا رب لا أرجو لهم سواكا

يا رب فامنع منهم حماكا



ان عدو البيت من عاداكا

فامنعهم أن يخربوا قراكا



عزت و عزت مداري در اين خاندان و سلسله تبار پيامبر معصومين (ع) تبلور دارد.رسول خدا (ص) در عين عزت بسيار، با جاهلان ، گمراهان ، واماندگان در مسير كمال ،بيماران ، وامداران و مستمندان با رفق و رحمت و مدارا برخورد مي كرد. خوش معاشرت بدون ذلت ، متواضع بدون اسراف با رقت قلب و مهربان و بدون تكلف و تصنع بود و اين عين عزت است .

امام حسين (ع) گويد از امام علي (ع) درباره سيره پيامبر (ص) در خارج از منزل پرسيدم ، فرمود: «كان رسول الله (ص) يتفقد اصحابه و يسأل الناس عما في الناس ،پيامبر(ص) همواره از اصحابش دل جويي مي كرد و از مردم درباره مشكلاتشان و كارهايشان پرس و جو مي كرد.»

حضرت علي (ع) در عهدنامه مالك اشتر، منشور عزت مداري در حكومت و اخلاق حاكم را ترسيم فرمودند.