بازگشت

نقش اعتراضات امام در بيداري مردم


اعتراضات امام حسين عليه السلام درمورد كشتار بي رحمانه ي معاويه، موجب شد كه معاويه از هر سو آماج اعتراضات شيعيان و آزادگان واقع شود، به گونه اي كه معاويه حالت رواني پيدا كرد و در مورد كشتن حجر بن عدي و يارانش اظهار پشيماني مي نمود.

در تاريخ ابن عساكر آمده: شيعيان و اصحاب امام حسين عليه السلام اجتماع كردند، بعضي گفتند از خداوند بخواهيم تا قتل معاويه را به دست ما انجام دهده. و بعضي مطالب ديگر مي گفتند. [1] .

و بعضي مرثيه ها گفتند و بعضي كتاب نوشتند و با وسايل مختلف، معاويه را مورد رگبار اعتراض قرار دادند، و به افشاگري بر ضد آن طاغوت سنگدل پرداختند.

حتي عايشه و حسن بصري و ابو اسحق سبيعي، به معاويه اعتراض كردند. [2] .

همان گونه كه يزيد در شام، پس از خطبه ي امام سجاد عليه السلام و حضرت زينب عليهماالسلام، اظهار پشيماني مي كرد، پدرش معاويه نيز اظهار پشيماني مي نمود و هنگام مرگ مي گفت: «اي حجر بن عدي روز من و تو (روز قيامت) روز دراز و سخت است.»

به نقل بعضي اين سخن را سه بار گفت.

و مي گفت: «سينه ام در مورد حجر، پريشان است، و نگرانم


دوست داشتم او را نمي كشتم» و گاه مي گفت: «ويلي منك يا حجر؛ واي بر من در مورد تو از حجر.» [3] .

اين بود نمونه هايي از مبارزات قهرمانانه امام حسين عليه السلام با طاغوتهاي زمان خود، كه با كمال آگاهي و قاطعيت انجام مي شد.

اين است كه نام درخشان حسين عليه السلام هميشه با جوش و خروش، خون و فرياد، حركت و قيام و انقلاب همراه است كه رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:

«و ان لقتل الحسين في قلوب المؤمنين حرارة لا تبرد ابدا؛ شهادت حسين عليه السلام آن چنان از احساسات گرم نسبت به او، در دلهاي انسانهاي با ايمان پديد آورده كه هرگز به سردي نمي گرايد.» [4] .



پاورقي

[1] اعيان‏الشيعه، ط قديم، ج 20، ص 210.

[2] همان مدرک - صلح الحسن شيخ راضي، ص 338 - رجال نجاشي، ص 306.

[3] مراقد المعارف، ج 1، ص 238.

[4] مستدرک الوسائل، ج 2، ص 217.