بازگشت

كليه ي وقايعي كه در سال شصت و يكم هجري در ممالك اروپا واقع شده


در اين سال شصت و يكم هجري شاعر مشهور انگليس معروف به سيد موئد درگذشت و اين شاعر در ديوان خود از خلقت و ايجاد گفت و گو مي نمايد و هم اكنون نسخ عديده از ديوان او به دست است.

اما وضع مملكت انگليس و حكم راني آن در اوان از قراري است كه نگاشته مي شود. پوشيده نباشد كه جزيره ي انگلند را كه لندن پايتخت حاليه ي انگليس در آن است و بالنسبه مملكت جنوبي محسوب مي شود از آن جهت به اين اسم موسوم ساخته اند كه محل سكناي طايفه انگل مي باشد و معني تحت اللفظي انگلند اراضي انگل نشين است و ايرلند به معني چمن زار سبز و اسكتلند يعني ناحيه ي اسكت نشين و اين سه مملكت ممالك اصلي انگليس است و در مائه هفتم عيسوي طوايف ساكسون كه از قبايل ژرمن بودند در مملكت انگليس استيلا و تسلط داشتند و حكومت آن ها مثل حكومت ساير ممالك فرنگ به وضع ملوك الطوايف بود و منقسم به هفت حكومت مي شد و آن را هفت آرشي ساكسوني مي گفتند يعني حكومت هفت گانه ي طوايف ساكسن و اسامي آن هفت حكومت و شرح آن از قرار ذيل است:


اول حكومت كنت كه در سال چهارصد و پنجاه و پنج ميلادي به مباشرت هنجي است نامي از امرا تشكيل يافت و در ناحيه ي كنت حاليه اين حكومت برقرار بود تا در سنه ي شش صد و شانزده ميلادي در زمان حكم راني آدبالد منقرض و جزو حكومت مرسي گشت.

ثاني: حكومت سوسكس كه در سال چهارصد و نود ميلادي اوئيللا نام كه از رؤسا بود آن را تشكيل داد و خانواده اوئيللا در نواحي سوترري و سوسكس حكم راني مي كردند اما حكام آن ها گمنام و مجهول الحال مانده اسم و رسمي از ايشان در تواريخ نيست. همين قدر معلوم است كه سوسكس در اواخر مائه هشتم عيسوي منقرض و جزو سلطنت ويس سكس شده است.

ثالث: حكومت اس سكس است كه در سال پانصد و سي ميلادي اركن دن نام او را ترتيب داده و ايالت اس سكس و ميدل سكس جزو اين حكومت و پايتخت آن، شهر لندن بوده، اسامي حكمرانان اس سكس نيز مثل حكام سوسكس غير معروف است. اين حكومت هم در مائه هفتم عيسوي زوال يافته و جزو حكومت مرسي گرديده است.

رابع: حكومت است آنگلي بوده كه اوفا نامي از امرا تأسيس نموده ايالات كامبريج و ساوث فلك و نرث فلك جزو اين حكومت بوده و آناس نام آخر حكم ران اين ناحيه تا سال شش صد و پنجاه و پنج ميلادي حكم راني داشته، بعد اين حكومت نيز به هم خورده، جزو حكومت مرسي گشت.

خامس: حكومت ويس سكس بود كه در پانصد و نوزده ميلادي سرديك نامي آن را باقي ساخت و اين حكومت نواحي هامب و ورسيت و ويلت ويورك را شامل بود و در سال شصت و يك هجري سانت ون


نامي در اين ناحيه حكم راني داشت و اكبرت كه آخرين پادشاه حكومتي اين ايالات بود در سال هشت صد و بيست و هشت ميلادي بر هر هفت حكومت استيلا يافته آن ها را سلطنت واحده كرد.

سادس: حكومت نرث هامبرلند كه در سال پانصد و چهل و هفت ميلادي ايدا نام به تأسيس آن پرداخت و اسكتلند و نرث هامبرلند و مرسي را اين حكومت حاوي بود و در سال شصت و يك هجري الفريد نامي در اين ناحيت حكومت داشت.

سابع: حكومت مرسي بود كه يكي از امرا موسوم به كريدرا در سال پانصد و هشتاد و پنج ميلادي به تشكيل آن اقدام نمود و ايالت لانكشير جزو اين حكومت مي بود و در سال شصت و يك هجري ايتلبار نامي در اين ناحيه حكم راني مي كرد اما جزيره ي ايرلند را در مائه ششم عيسوي دانماركي ها تصرف كرده تا مائه دوازدهم در آن به طور ملوك الطوايف حكومت مي كردند و انگليس ها اگر چه در مائه نهم دستي بر روي اين جزيره انداختند اما در سال هزار و صد و چهل ميلادي كه اوان سلطنت هانري دوم بود در ايرلند به درستي مستقل گرديدند.