بازگشت

شهادة اخوته و حديثه معهم قبل الشهادة


قال: و قد كان العباس بن علي قال لجعفر و عبدالله ابني علي: تقدما، فان قتلتما ورثتكما، و ان قتلت بعد كما ورثني ولدي، و ان قتلت قبلكما ثم قتلتما ورثكما محمد ابن الحنفية! فتقدما، فقتلا و لم يكن لهما ولد، ثم قتل العباس بعدهما.

ابن سعد، الحسين عليه السلام، / 76

قالوا: و لما رأي ذلك العباس بن علي [1] ، قال لاخوته: عبدالله، و جعفر، و عثمان بني علي، عليه و عليهم السلام، و أمهم جميعا أم البنين العامرية من آل الوحيد: [2] «تقدموا، بنفسي أنتم، فحاموا عن سيدكم حتي تموتوا دونه». فتقدموا جميعا، فصاروا أمام الحسين عليه السلام، يقونه بوجوههم و نحورهم [3] .

الدينوري، الأخبار الطوال، / 257 مساوي عنه: ابن العديم، بغية الطلب، 2629 - 2628 / 1؛ الحسين بن علي، / 88 - 87؛ المظفر، بطل العلقمي، 496 / 3

[4] قال: و زعموا [5] أن العباس بن علي قال لاخوته من أمه عبدالله، و جعفر و عثمان: يا بني أمي، تقدموا حتي أرثكم، فانه [6] لا ولد لكم، ففعلوا، فقتلوا [7] [8] .

الطبري، التاريخ، 449 - 448 / 5 مساوي عنه: الحائري، ذخيرة الدارين، 146 / 1؛ المظفر، بطل العلقمي، 496 / 3


حدثني أحمد بن عيسي قال: حدثني حسين بن نصر قال: حدثنا أبي عن عمر بن سعد، عن أبي مخنف، عن عبدالله بن عاصم، عن الضحاك المشرفي، قال:

قال العباس بن علي لأخيه من أبيه و أمه عبدالله بن علي [9] : تقدم بين يدي حتي أراك و أحتسبك، فانه لا ولد لك [10] .

أبوالفرج، مقاتل الطالبيين، / 54 مساوي عنه: المجلسي، البحار، 38 / 45؛ البحراني، العوالم، 282 / 17؛ البهبهاني، الدمعة الساكبة [11] ، 320 / 4؛ الحائري، ذخيرة الدارين، 141 / 1، مثله الدربندي، أسرار الشهادة، / 300؛ المظفر، بطل العلقمي، 497 / 3؛ الزنجاني، وسيلة الدارين، / 257

فلما رأي العباس بن علي كثرة القتلي في أهله، قال لاخوته من أمه [12] و هم: عبدالله و جعفر و عثمان: يا بني أمي [13] تقدموا [14] حتي أراكم قد نصحتم لله و لرسوله، فانه لا ولد لكم [15] .

المفيد، الارشاد، 113 / 2 مساوي عنه: الدربندي، أسرار الشهادة، / 334؛ القمي، نفس المهموم، / 326 - 325؛ الأمين، أعيان الشيعة، 430 / 7؛ المظفر، بطل العلقمي، 496 / 3؛ مثله المازندراني، معالي السبطين، 431 / 1؛ الميانجي، العيون العبري، / 162

فأراد العباس أن ينزل [16] فقال له الحسين: قدم أخويك بين يديك، و هما عبدالله و جعفر،


فانهما ليس لهما ولد ولك ولد حتي ترهما [17] و تحتسبهما. فأمر أخويه، فنزلا، فقاتلا حتي قتلا، ثم نزل، فقاتل حتي قتل. قال الحسن، قال أبي: و هؤلاء الثلاثة بنو أم جعفر و هي الكلابية و هي أم البنين.

الشجري، الأمالي، 175 / 1

فلما رأي العباس بن علي كثرة القتلي في أهله، قال لاخوته من أمه - و هم عبدالله و جعفر و عثمان -: يا بني أمي، تقدموا حتي أراكم قد نصحتم لله و رسوله و أنه لا ولد لكم.

الطبرسي، اعلام الوري، / 243

و قال العباس بن علي لاخوته من أمه عبدالله، و جعفر، و عثمان: تقدموا: حتي أرثكم، فانه لا ولد لكم، ففعلوا فقتلوا.

ابن الأثير، الكامل، 294 / 3

فلما رأي العباس بن علي عليه السلام كثرة في أهله، قال لاخوته من أمه و هم: عبدالله و جعفر و عثمان: بأبي أنتم و أمي، تقدموا حتي أراكم قد نصحتم لله و لرسوله، فانه لا ولد لكم؛ [18] فأقدموا علي عسكر عمر بن سعد اقدام الشجعان، و ملأوا صدورهم و وجوههم بالضرب و الرمي و الطعان.

[19] فكانوا كما قال ابن نباتة السعدي:



لقوا نبلنا مرد العوارض فانثنوا

لأوجههم منه لحي و شوارب



خلقنا بأطراف القنا في ظهورهم

عيونا لها وقع السيوف حواجب



و أعجب من ذي اختلاس نفوسهم

و هن عليهم بالحنين نوادب [20] [21] .



وجدوا في القتال حتي قتلوا [22] .


ابن نما، مثير الأحزان، / 35 مساوي عنه: البهبهاني، الدمعة الساكبة، 321 / 4؛ القزويني، تظلم الزهراء، / 193

قالوا: و لما رأي وحدة الحسين عليه السلام بعد قتل أصحابه و جملة من أهل بيته، قال لاخوته من أمه: تقدموا لأحتسبكم عند الله تعالي، فانه لا ولد لكم؛ فتقدموا حتي قتلوا [23] .

السماوي، ابصار العين، / 30 - 29

و لما رأي العباس عليه السلام كثرة القتلي من أهله، قال لاخوته من أمه و أبيه - عبدالله و عثمان و جعفر -: تقدموا يا بني أمي حتي أراكم نصحتم لله و لرسوله، و التفت الي عبدالله و كان أكبر من عثمان و جعفر، و قال: تقدم يا أخي حتي أراك قتيلا و أحتسبك، فقاتلوا بين يدي أبي الفضل حتي قتلوا بأجمعهم.



نعما قرابين الآله

مجزرين علي الفرات



خير الهداية أن يكون

الهدي من زمر الهداة



من بعد ما قضوا الصلاة

قضوا فداءا للصلاة [24] [25] .


المقرم، مقتل الحسين عليه السلام، / 334 - 333

قال أرباب التاريخ و السير: و لما رأي العباس بن علي عليهماالسلام كثرة القتلي في أهل بيته، دعا اخوته الثلاثة الذين هم من (أم البنين الكلابية) و هم: عبدالله و عثمان و جعفر، - و كان


أكبر اخوته سنا - ثم قال لهم: «تقدموا يا بني أمي حتي أراكم قد نصحتم لله و لرسوله، فانه لا ولد لكم».

بحرالعلوم، مقتل الحسين عليه السلام، / 309



پاورقي

[1] [زاد في بطل العلقمي: يعني کثرة القتل في بني‏هاشم] .

[2] [مثله في المعالي، 431 / 1] .

[3] [مثله في المعالي، 431 / 1] .

[4] [لم يرد في بطل العلقمي] .

[5] [لم يرد في بطل العلقمي] .

[6] [بطل العلقمي: لنا نظرة في هذه الفقرة تقدمت في علم العباس اذ أن هذه المقالة لا تصلح علي مذهب أهل البيت اذ الأخ لا يرث مع الامام فقول أبي‏حنيفة أثبت من قول الطبري و أقرب للحق] .

[7] [بطل العلقمي: لنا نظرة في هذه الفقرة تقدمت في علم العباس اذ أن هذه المقالة لا تصلح علي مذهب أهل البيت اذ الأخ لا يرث مع الامام فقول أبي‏حنيفة أثبت من قول الطبري و أقرب للحق] .

[8] گويد: گويند که عباس به برادران خويش که از يک مادر بودند، عبدالله، جعفر و عثمان گفت: «اي فرزندان مادرم! پيش رويد تا رثاي شما گويم که فرزند نداريد.»

و پيش رفتند و کشته شدند.

پاينده، ترجمه تاريخ طبري، 3056 / 7.

[9] [الي هنا في الدمعة: قال له العباس عليه‏السلام] .

[10] و احمد بن عيسي از ضحاک مشرقي حديث کرد که عباس بن علي عليهماالسلام به برادرش عبدالله فرمود: «پيش روي من به ميدان جنگ برو تا جانبازي تو را ببينم و در شهادتت مأجور شوم؛ زيرا تو را فرزندي نيست.»

رسولي محلاتي، ترجمه مقاتل الطالبيين، / 79.

[11] [حکاه في الدمعة عن البحار] .

[12] [لم يرد في الأعيان] .

[13] [لم يرد في الأعيان] .

[14] [أضاف في العيون: بنفسي أنتم، فحاموا عن سيدکم حتي تموتوا دونه و أراکم] .

[15] [زاد في الأعيان: فتقدموا فقاتلوا واحدا بعد واحد حتي قتلوا] .

چون عباس بن علي بسياري کشتگان خاندان آن حضرت را ديد، به برادران مادري خود که عبدالله و جعفر و عثمان بودند، گفت: «اي برادران من! گام پيش نهيد تا من ببينم شما را که براي خدا و رسولش خيرخواهي کرديد؛ زيرا شما فرزندي نداريد.»

رسولي محلاتي، ترجمة ارشاد، 113 / 2.

[16] في نسخة: «أن يبرز».

[17] هکذا في الأصل من غير اعجام! و لعله: تراهما، و هي ترسم قديما «تريهما» و صحفت الي «ترثهما» فليلا حظ النصوص التالية، حيث جاء في بعضها: «حتي أراکم» و في بعضها: «حتي أرثکم».

[18] [لم يرد في الدمعة] .

[19] [لم يرد في تظلم الزهراء] .

[20] [لم يرد في الدمعة] .

[21] [لم يرد في تظلم الزهراء] .

[22] و چون عباس بن علي صورت حال را مشاهده فرمود؛ با برادران خود عبدالله و جعفر و عثمان که پدر ايشان علي و مادر ايشان ام‏البنين عامريه بود، گفت: «پيش رويد و در نظر سيد خود جنگ کنيد تا کشته شويد.»

ميرخواند، روضة الصفا، 165 / 3.

[23] (د) چون عباس بن علي کشته‏ي بسياري از خاندانش را ديد که بخاک افتادند، برادراني که از مادر خود به نام عبدالله و جعفر و عثمان داشت، پيش خواند و گفت: «اي فرزندان مادرم! شما اولادي نداريد. پيش از من به ميدان رويد و فدا شويد تا من اخلاص شما را نسبت به خدا و رسولش به چشم ببينم.»

رمز 67 - اباالفضل العباس، برادران خود را که از مادر خود داشت، دستور داد که پيش از او به جانبازي در راه برادرش حسين اقدام کنند و تا او زنده است، وظيفه‏ي خود را انجام دهند. براي آن که مبادا اگر او کشته شود و آنها زنده مانند و دوباره مورد طمع شمر و خويشان مادري او شوند؛ و تندرست يا زخمي آنها را به سوي خود کشند و لطمه‏ي تبليغي به خاندان او و شهادت برادرش حسين وارد شود؛ و جهت ديگرش اين بوده است که خواسته داغ مصيبت آنها را متحمل شود و اجر و ثواب بيشتري ببرد و از اين راه تقربي به خدا جويد؛ و چون حضرت عباس صاحب پرچم حسين و مورد اعتماد اهل حرم بوده است، او تا آخرين نفس با برادر خود همراه بود.

کمره‏اي، ترجمه‏ي نفس المهموم، / 151، 149.

[24] العلامة ثقة الاسلام الشيخ محمد طاهر آل الفقيه الشيخ راضي «قده».

[25] از بصيرت نافذ و انديشه‏ي والاي عباس عليه‏السلام آن که تنها به جانبازي و ايثارگري خود اکتفا نورزيد و در آن عرصه‏ي خون و شهادت، برادرانش را نيز به سوي سعادت جاودانه آرميدن در رضوان بزرگ الهي فراخواند؛ تا اين که فداي مکتب توحيد شوند و ابوالفضل عليه‏السلام در فقدان آنها به صبر و شکيب بنشيند و به اجر صابران نائل آيد.

بدين لحاظ، قمر بني‏هاشم (سلام الله عليه) عبدالله، جعفر و عثمان - برادران تني خود را - فراخواند و بدانان گفت: «به پيش تازيد تا ببينم که براي خدا و رسولش خيرخواهي کرده‏ايد؛ زيرا شما را فرزنداني نيست.»

مقصود قمر بني‏هاشم از اين سخن آن بود که برادرانش را به موقعيت خطير خود آشنا سازد و آنان را بياگاهاند که تجمعشان در آن جا، تنها بايد يک هدف باشد و آن فداکاري و جانبازي در راه دين است؛ و به آن خاطر که ايشان هيچ مانع و رداعي که از مقصد بزرگشان بازدارد - مانند فرزند و افراد تحت تکفل - نداشتند؛ لذا لازم بود که در راه حيات شرع مقدس جان خود را فدا سازند و آنان نيز همان گونه که برادرشان در نظر داشت، به استقبال مرگ رفتند و به مقام منيع شهادت نائل آمدند.

اما شگفتا از ابن‏جرير طبري که در تاريخ خود (ج 6 ص 257) مي‏گويد:

گمان نمودند که عباس به برادران پدر و مادريش عبدالله و جعفر و عثمان گفت: «اي فرزندان مادرم! براي نبرد پيش افتيد تا از شما ارث برم؛ زيرا شما فرزنداني نداريد (که وارث شما باشند).»

آنان هم پذيرفتند و رفتند و کشته شدند!

همچنان که ابوالفرج اصفهاني در «مقاتل الطالبيين» گفته است: «عباس عليه‏السلام برادرش عبدالله را که فرزندي نداشت، به صحنه‏ي مبارزه فرستاد تا ميراثش به او رسد. پس هاني بن ثبيت بر او حمله برد و او را به قتل رساند!»

و نيز در کتاب «مقتل العباس» آمده است:

ابوالفضل، برادران پدر و مادري خود را به ميدان جنگ فرستاد. پس همگي آنان کشته شدند و عباس ميراث آنان را در اختيار گرفت! سپس به ميدان رفت و کشته شد و ارث همگي به عبيدالله (فرزند عباس) رسيد؛ و عمويش، عمر بن علي با او در اين زمينه به منازعه برخاست. سپس ميان آن دو با پرداخت مقداري، مصالحه برقرار شد.

اين سخني است که در ميان مورخين و ارباب مقاتل، تنها اين دو تاريخ نويس مدعي آن شده‏اند؛ اما شخص بصير و آگاه خود مي‏داند که اين اتهام تا چه حد از واقع به دور است و من نمي‏دانم چه گونه آنان از برادرانش ادعاي ميراث براي ابوالفضل عليه‏السلام را کرده‏اند؛ در حالي که بر فرض صحت آن، مادرشان ام‏البنين - که در طبقه بالاتري از نظر ارث قرار داشت - در آن هنگام زنده بوده، و مسلما عباس عليه‏السلام که در خانه‏ي صاحب دين بزرگ شده، از اين احکام ناآگاه نبوده است.

علاوه بر آن که آن نيت و کردار از پست‏ترين مردم صادر نمي‏شود؛ به ويژه در آن هنگامه‏ي خون و شمشير که هر کس جان و مال خود را فراموش مي‏کند، و چه کسي است که در آن موقعيت خطير، برادرانش را به کام مرگ فرستد تا او را وارثشان شود؟! به ويژه آن که اين عمل از سلحشوري سر زند که مي‏داند خود هم بعد از آنان باقي نخواهد ماند و از مالشان بهره‏اي نخواهد برد و تنها به خاطر اين که چيزي نصيب اولادش شود، دست به چنين کاري بزند؟!

آري! چه سخن زشت و اتهام دروغيني به آن سيد بزرگوار بستند تا بر راستاي قامتش خط انحراف بربندند! آيا شما - اي خواننده - ميل داري ديگران درباره‏ات بگويند: «برادران خود را در تيرس دشمن قرار دادي تا به ميراث آنان دست يابي؟»

يا اين که اين امر از دنائت و پستي است و آن را بر خود نمي‏پسندي؟ کما اين که هيچ انساني - هر مقدار هم که خوار و فرومرتبه باشد - به اين عمل قبيح تن در نمي‏دهد.

پس، تو اي تاريخنگار با انصاف! چه گونه راضي شدي که اين اتهام را به کسي بربندي که معلم شهامت و اخلاق کريمانه است و جان مطهر خود را فداي حجت زمانش کرد؟! و چه گونه آن کردار، زيبنده‏ي دانش پژوه دانشگاه نبوت و درس جوي مکتب امامت - که تربيت يافته‏ي اميرمؤمنان است و از حضرتش و دو امام همام عليهماالسلام کسب علم و فيض کرده است - تواند بود؟

در صورتي که ما اگر در مقدم داشتن برادرانش براي جنگاوري بخوبي دقت کنيم، متوجه مي‏شويم که عباس عليه‏السلام چه گونه در برابر سيدالشهدا عليه‏السلام - که جگر گوشه‏ي رسول الله صلي الله عليه و آله و پاره‏ي دل زهراي بتول بود - بزرگ منشي و نهايت فداکاري خود را آشکار ساخت؛ زيرا واضح است که هدف او از پيش فرستادن آنان اين بوده است که:

1. به درجه‏ي رفيع شهادت رسند و قمر بني‏هاشم در مصيبت آنان بسيار محزون شود و صبر بسيار پيشه سازد و به اجر جزيل الهي نائل شود، و در آخرت نيز چون فرزنداني نداشتند، خواهان انتقام و عذاب خداوند براي خون به ناحق ريخته‏ي آنان شود.

و بسا اين سخن ابوالفرج اصفهاني در «مقاتل الطالبيين» دلالت بر اين امر باشد که از عباس عليه‏السلام نقل مي‏کند که به برادرش عبدالله گفت: «به پيش تاز تا اين که تو را کشته ببينم و صبر در اين مصيبت را به حساب خداوند بگذارم و نزد او مأجور باشم. پس او اولين کسي بود که از ميان برادرانش کشته شد.»

ابوحنيفه‏ي دينوري در «اخبار الطوال» گويد:

عباس به برادرانش گفت: «جانم به فدايتان! به پيش تازيد و از سرورتان حمايت کنيد تا اين که در برابرش به کام مرگ درآييد.»

پس آنان همگي به صحنه‏ي نبرد رفتند و کشته شدند.

و اگر ابوالفضل عليه‏السلام براي بهره‏وري از ميراث آنان، ايشان را به ميدان جنگ فرستاده بود، ديگر معنايي براي صبر بر مصيبت برادرش و انتظار پاداش الهي و نيز دليلي بر سخن «جانم به فدايتان» - آن هم جان شريف حضرتش - وجود نداشت.

2. و يا اين که بدان علت برادرانش را براي جنگ بسيج کرد که از فداکاري و ايثارگري آنان در راه دين تحت لواي سيدالشهداء عليه‏السلام اطمينان حاصل کند. شاهد بر اين امر، سخن شيخ مفيد در «ارشاد» و ابن‏نما در «مثير الأحزان» است که از عباس عليه‏السلام نقل مي‏کنند که خطاب به برادرانش گفت: «به صحنه‏ي نبرد رويد تا اين که ببينم که نسبت به خدا و پيامبرش صلي الله عليه و آله خيرخواهي کرده‏ايد؛ زيرا شما را فرزنداني نيست.»

و قمر بني‏هاشم عليه‏السلام با اين کلام، هيچ قصد فريب آنان را نداشت و تنها مي‏خواست مقدار ولايت و علاقه‏ي آنان به سرور مظلومان را به دست آورد. اين فرمان در حقيقت، مهر و لطف بدانان و ارشادشان به امر خير و صلاح، در برابر حق برادري آنان بر حضرتش است.

در اين جا، مانع ديگري از ارث‏بري ابوالفضل عليه‏السلام - حتي اگر معتقد به وفات ام‏البنين عليهاالسلام در آن هنگام شويم - وجود دارد، که در صورتي که عباس عليه‏السلام هم شهيد مي‏شد، فرزندانش نمي‏توانستند از آن ميراث بهره‏اي ببرند. و آن مانع، وجود ديگر فرزندان پدري ابوالفضل عليه‏السلام، همچون عمر أطرف، عبيدالله نهشليه، حضرت سيدالشهدا عليه‏السلام، زينب کبري، ام‏کلثوم، رقيه و ديگر اولاد أميرالمؤمنين عليه‏السلام بودند که در قيد حيات به سر مي‏بردند. با وجود آنان، ارث تنها مختص عباس عليه‏السلام نمي‏شد؛ حال آن که تاريخ شهادت مي‏دهد که ام‏البنين در آن هنگام زنده بود و بعد از ورود موکب خاندان عصمت به مدينه، در مصيبت چهار پسر گرانقدرش به سوگ نشست و برايشان مرثيه سرود.

البته گمان من اين است که سخنان بي‏اساس طبري و همقطاران او از آن رو است که در کلام حضرت عباس که فرمود: «زيرا شما فرزنداني نداريد.» هيچ تفکر و دقت نکرده و مقصود از آن را استفاده از ميراث برادرانش تصور کرده است و با اين عدم تعمق و خودرأيي روي تاريخ را سياه کرده‏اند. در حالي که مقصود قمر بني‏هاشم آن بود که شما فرزنداني نداريد که نگران آنها باشيد و شما را از شهادت در راه خدا و رسيدن به سعادت جاودانه بازدارند.

از طرفي، سرور ما شيخ عبدالحسين حلي در «النقد النزيه» جلد 1، صفحه 99 احتمال داده است که «أرثکم» يعني: «از شما ارث برم؛» با «أرزء بکم» يعني: «به مصيبت شما دچار شوم»، اشتباه شده باشد؛ و اين سخن بعيد نيست.

احتمال نزديک‏تر، سخن شيخ آقا بزرگ تهراني، مؤلف مجموعه‏ي ارزشمند «الذريعة الي تصانيف الشيعة» است که أرثکم را اشتباه شده با ارثيکم يعني: «به سوگ و مرثيه شما بنشينم»، مي‏داند. در اين صورت، مقصود ابوالفضل عليه‏السلام اولا ارشاد آنان به راه حق، ثانيا بسيج آن مجاهدان به جبهه‏ي نبرد و ثالثا به سوگ نشستن درباره‏ي آنان - که عملي محبوب خداوند است - مي‏تواند باشد.

شبيه به اين سخن سردار کربلا (سلام الله عليه)، کلام عابس بن ابي‏شبيب شاکري است که به شوذب، هم پيمان شاکر گفت: «اي شوذب چه در دل داري؟»

گفت: «آن که با تو در رکاب فرزند رسول خدا صلي الله عليه و آله بجنگم تا کشته شوم.»

عابس گفت: «من هم چنين گماني ببه تو داشتم. پس در مقابل اباعبدالله به پيکار پرداز تا در مصيبت تو از خداوند اجر طلبم؛ چنان که در مصيبت ساير اصحاب حضرتش براي خودم اجر مي‏طلبم؛ و اگر کسي نزديک‏تر از تو به من بود، دوست داشتم در برابرم به خون خود غلتد تا در مصيبتش به پاداش الهي نائل آيم؛ زيرا امروز روزي است که هر مقدار که مي‏توانيم بايد اجر و پاداش به دست آوريم؛ که بعد از اين دنيا ديگر عملي در کار نيست و حساب در پيش خواهد بود.»

پاک‏پرور، ترجمه‏ي العباس، / 223 - 218.