بازگشت

حال بقايا اهل البيت ليلة الحادي عشر


اعلم أن أواخر النهار [1] يوم عاشوراء كان اجتماع حرم الحسين عليه السلام،: و بناته، و أطفاله في أسر الأعداء، و مشغولين بالحزن و الهموم و البكاء، و انقضي عنهم [2] آخر ذلك النهار و هم فيما لا يحيط [3] به قلمي من الذل و الانكسار، و باتوا تلك الليلة فاقدين لحمائهم [4] و رجالهم، و غرباء في اقامتهم و ترحالهم، و الأعداء يبالغون في البراءة منهم، و الاعراض عنهم، و اذلالهم ليتقربوا بذلك الي المارق عمر بن سعد موتم أطفال محمد، و مقرح الأكباد و الي الزنديق عبيدالله بن زياد، و الي الكافر يزيد بن معاوية، رأس الالحاد و العناد [...].

أقول: فاذا كان أواخر نهار يوم عاشوراء، فقم قائما، و سلم علي رسول الله صلي الله عليه و آله، و علي مولانا أمير المؤمنين عليه السلام، و علي مولانا الحسن بن علي عليه السلام، و علي سيدتنا فاطمة الزهراء عليهاالسلام، و عترتهم الطاهرين صلوات الله عليهم أجمعين. و عز هم علي هذه المصائب بقلب محزون، و عين باكية، و لسان ذليل بالنوائب. ثم اعتذر الي الله جل جلاله، و اليهم من التقصير فيما يجب لهم عليك، و أن يعفو عما لم تعمله مما كنت تعمله [5] من يعز عليك. فانه من المستبعد أن تقوم في هذا الصماب الهائل بقدر خطبه النازل [6] .


ابن طاووس، الاقبال، / 583: عنه: القمي، نفس المهموم، / 385 ، 384؛ المازندراني، معالي السبطين، 83- 82 / 2



پاورقي

[1] [زاد في المعالي: «من»].

[2] [في نفس المهموم و المعالي: «عليهم»].

[3] [المعالي:«لا يحيطه»].

[4] [في نفس المهموم: «لحماتهم» و في المعالي: «لحماهم»].

[5] [زاد في المعالي: «مع»].

[6] سيد رحمه الله در اقبال گويد: «بدان که پسين روز عاشوراء بود که حرم حسين عليه‏السلام و دختران و کودکانش اسير دشمن شدند و به اندوه و افسوس و گريه گرفتار آمدند و روز را به حالي به شب آوردند که شرح اندازه دل شکستگي و خواري آنها در توان خامه من نيست و آن شب را بدون حامي و مردان خود غريبانه گذرانيدند و دشمان بي‏نهايت از آن‏ها بي‏زاري جسته و روگرداني کرده و خوارشان مي‏شمردند تا بدين وسيله خود را در نزد عمر بن سعد از دين برگشته و يتيم کننده اطفال محمد صلي الله عليه و آله و سلم و خراشنده جگرها و به عبيدالله بن زياد زنديق و به يزيد بن معاوية کافر که رأس الحاد و عناد بود مقرب نمايند». [...].

گويم: «گويا به پدر و مادر و عزيزان تو چنين گرفتاري رسيده است، نبايد آن را کوچک شمرد و هيچ مسلماني که مقام بزرگزادگان را شناسد نبايد آن را کوچک شمارد. من هم مي‏گويم پسين روز عاشورا که شد بايست و به رسول خدا و اميرالمؤمنين و حسن بن علي و فاطمه زهرا سلام بده و با دلي شکسته و چشمي گريان و زباني سوزناک آن‏ها را بر اين مصائب تسليت بده و از تقصير خود در مصيبت داري عذر بخواه و از آن که مانند عزيز مردگان سوگوار نيستي بخشش بجو، زيرا بيعد است که انسان حق عزاداري اين مصيبت هولناک را ادا کند». کمره‏اي، ترجمه‏ي نفس المهوم، / 180 - 179.