بازگشت

شهادت جانسوز اطفال و نوجوانان


يكي از اسناد محكم خباثت يزيديان در جريان عاشورا كشتن و شهادت اطفال است كه حدود پانزده تن از شهداي كربلا در اين مقطع سني بودند و كوچك ترين آنها علي اصغر عليه السلام است كه شهادت دل خراش و غم انگيزي دارد. در بعض مقاتل وارده شده است كه در روز عاشورا دو طفل شيرخوار به شهادت رسيده اند: يكي علي اصغر ششماهه و ديگري عبدالله رضيع كه در همان روز عاشورا به دنيا آمده بود.

در زيارت وارده از ناحيه ي منور و مبارك حضرت ولي عصر (عج) چنين آمده است:


السلام علي عبدالله بن الحسين، الطفل الرضيع، المرمي الضريع، المشحط دما، المصعد دمه في السماء، المذبوح بالسهم في حجر أبيه، لعن الله راميه حرملة بن كاهل الأسدي و ذويه؛

سلام بر عبدالله شيرخوار، فرزند امام حسين عليه السلام كه هدف تير قرار گرفت و در خون خود غوطه ور شد، خونش به آسمان پاشيده شد و سرش با تير دشمن، در آغوش پدر، ذبح گرديد. خداوند قاتل و تيرانداز به سوي او، يعني «حرملة بن كاهل اسدي» را لعنت كند. [1] .

اسامي برخي از شهداي نابالغ در حادثه ي عاشورا به شرح زير است كه آن ها را به ترتيب نام مي بريم:

عبدالله بن مسلم كه در كربلا شهيد شد. [2] .

دو طفل مسلم به نامهاي، ابراهيم و محمد كه در كوفه به دست جلادان عبيدالله بن زياد با وضع اسفباري شهيد شدند. [3] .

قاسم بن حسن عليه السلام كه شهادتش بسيار سخت بود و موجب تأثر شديد امام حسين عليه السلام گرديد.

عبدالله اصغر، فرزند يازده ساله امام حسن مجتبي عليه السلام كه به ياري عمويش شتافت و در آغوش عمو به شهادت رسيد.

عون و محمد فرزندان حضرت زينب عليهاالسلام كه نوشته اند هر دو نوجوان بودند و در ركاب اباعبدالله عليه السلام، به شهادت رسيدند.

محمد بن ابي سعيد بن عقيل، برادرزاده ي حضرت مسلم بن عقيل عليه السلام، نيز از شهداي كربلا به شمار مي آيد كه گوشواره اي در گوش داشت و از خيمه ها بيرون آمد و به


اطراف خود نگاه مي كرد كه ناگاه ظالمي به نام «هاني بن ثبيت حضرمي» نزديك او شد و چنان ضربتي بر او وارد ساخت كه همان دم به شهادت رسيد، و آن چه به شدت اين مصيبت مي افزايد اين كه اين منظره در مقابل چشم مادرش به نام «شهربانويه» رخ داد كه همچون افراد بي هوش زبانش از سخن ايستاد.

غير از اين شهيدان از اطفال و نوجوانان، هنگام هجوم دشمن به خيمه ها و غارت و آتش زدن خيمه ها، نيز چند كودك ديگر از اهل بيت عليهم السلام به شهادت رسيدند از جمله: «سعيد» و «عقيل» فرزندان عبدالرحمان بن عقيل، برادر حضرت مسلم عليه السلام كه به همراه مادرشان خديجه دختر علي عليه السلام همراه امام حسين عليه السلام به كربلا آمده بودند آنان در جريان حمله به خيام حرم حسين عليه السلام زير دست و پاي مهاجمين خونريز به شهادت رسيدند.

نيز دختري هفت ساله به نام «عاتكه» كه پدر او مسلم بن عقيل و مادرش رقيه دختر علي عليه السلام بود.او هم در جريان حمله به خيام به شهادت رسيد.

هم چنين دو خواهر مادري احمد بن حسن مجتبي عليه السلام به نام هاي ام الحسن ام الحسين به شهادت رسيدند. [4] .

يكي از قربانيان جريان عاشورا كه شهادتش بسيار جانسوز است شهادت دختر سه ساله ي اباعبدالله الحسين عليه السلام حضرت رقيه عليه السلام در شام است.

غير از شهداي كم سن و سالي كه ذكر شد؛ مجروحين زير سن بلوغ نيز در كربلا وجود دارند كه بسيار وضع غم انگيزي داشتند كه عبارتند از:

حسن بن حسن معروف به «حسن مثني» از پسران امام مجتبي عليه السلام است كه در كربلا حضور داشت و با دشمن جنگيد و چند تن از دشمن را به هلاكت رسانيد تا اين كه بر اثر ضربات دشمن بيهوش شد و به زمين افتاد و تا روز يازدهم محرم، بيهوش بود.


دشمن خيال مي كرد او كشته شده است از اين رو از او غفلت كردند. وقتي روز يازدهم سرها را از بدن جدا مي كردند يكي از سربازان دشمن به نام «سماء بن خارجه» كه با مادر حسن مثني به نام «خوله» خويشاوندي داشت از جريان اطلاع يافت از عمر سعد مصرانه تقاضا كرد او را نكشند، عمر سعد پذيرفت و او را به كوفه آورد و مداوا كرد. آن گاه روانه ي مدينه شد، لكن در 35 سالگي به دستور عبدالملك مسموم شد و به شهادت رسيد و در قبرستان بقيع مدفون شد. لقب حسن مثني «طباطبا» و جد سادات طباطبائي است. [5] .


پاورقي

[1] بحارالأنوار، ج 45، ص 66.

[2] رياحين الشريعه، ج 3، ص 299.

[3] امالي صدوق، مجلسي 19؛ بحارالأنوار، ج 45، ص 103.

[4] معالي السبطين، ج 2، ص 88.

[5] ترجمه‏ي لهوف، ص 145؛ منهاج الدموع، ص 323.