بازگشت

الگوپذيري از صحنه هاي عاشورا


همان گونه كه در بخش فلسفه ي جاودانگي نهضت عاشورا گفتيم يكي از فوايد و آثار گران بهاي حادثه ي عاشورا الگودهي آن است. هر يك از صحنه هاي ارزشمند در صفحه ي سفيد كربلا و زيبايي هاي اخلاقي، عبادي، عقيدتي، اجتماعي، سياسي و... كه به دست حسين عليه السلام و ياران او تحقق پيدا كرده است؛ براي انسان هاي الگوپذير الگوي معنوي شمرده مي شوند. فضيلت هاي انساني اسوه هاي عاشورا گوناگون است كه مي تواند طلب هر نوع فضيلتي را سيراب و خواهان هر اسوه والگويي را كامياب كند؛ چرا كه در مجموعه ي عاشورا اقشار مختلف جامعه و از همه ي مراحل سني از كودك و خردسال و نوجوان گرفته تا جوان و ميانسال و كهنسال، از نوعروس و تازه داماد تا پدر و مادر داغ ديده، از سفيد و سياه تا آزاده و برده، از فرزند و بستگان تا نيروي از دشمن گريخته و به دوست پيوسته، همه و همه در اين مجموعه ي باارزش، وجود دارد كه دست به دست يكديگر داده اند و از عاشورا مكتب كامل و الگوساز و پرورش دهنده ي انسان قرآني، ساخته اند؛ از اين رو يكي از آثار ارزشمند نهضت عاشورا «الگوسازي و الگوپذيري» آن است، به ويژه دوره ي جواني، كه دوره ي فوران شور و عشق است و دوره ي شكل گيري شخصيت انسان هاست و سؤال و جستجو در اوج خود قرار مي گيرد،

حس الگوپذيري در انسان زنده تر مي شود از اين رو، آنان مي توانند با الگوپذيري از نهضت عاشورا و عملكرد الگوسازان، در ساخت و ساز و بارور كردن روحي خويش قدم هاي مؤثري بردارند، روح فداكاري و عشق و عرفان و


خداجويي و هم چنين، كفر ستيزي در سايه ي آن الگوها در آنان پديد مي آيد.

انقلاب اسلامي به رهبري امام راحل قدس سره كه از آغاز تا پيروزي، با شور و هيجان مردم به وجود آمده از الگوگيري عاشورا و صحنه هاي شهامت زا و طاغوت ستيزي امامان به وجود آمد. عاشورا تظاهرات و فداكاري كردن، ايثار و شجاعت را در بين مردم گسترش داد و پيروزي بزرگ انقلاب اسلامي را به ارمغان آورد.

جهاد و معنويت هشت سال دفاع مقدس، تنها در گرو الگوپذيري مردم به ويژه جوانان از سيدالشهدا عليه السلام و ياران او بود. بسيجيان سلحشور در طول سال هاي دفاع مقدس با الهام از حماسه ي عاشورا حماسه آفريدند. وصيت نامه هاي شهيدان دفاع مقدس با نام و ياد كربلا و عاشورا آذين بسته مي شد، گردان و تيپ ها و لشكرها با نام هاي كربلا و عاشورا و اسامي شهداي كربلا شهره بودند، نيز بر روي پيشاني بندها شعارهاي الهام گرفته از آن حماسه ي خونين حسيني نقش بسته بود.

از اين رو مي توان، كربلا و حماسه ي عاشوراي حسيني را دانشگاهي دانست كه حسين و همراهان و ياران او معلمان آن بودند كه درس رضا و تسليم در برابر قضاي الهي و صبر در برابر مشكلات و گرفتاري ها و درس عزت و ذلت ستيزي و ايثار و... را به شاگردان خويش آموختند و مي آموزند.

اكنون دو قسمت صحنه هاي نوراني يا صفحه ي سفيد نهضت حسيني و صحنه هاي تاريك و ظلماني يا صفحه ي سياه آن نهضت را با ذكر نمونه هاي بارز شرح مي دهيم: