بازگشت

پديده گناه و تغيير قضاي جامعه


با اين حال مي توان نقش گناه وهوا پرستي را در حادثه كربلا با تمام وجود لمس كرد وعلت اساسي وريشه هاي آن را درك نمود. البته به پديده گناه تاثير آن در كربلا از منظر ديگر نيز مي توان نگريست وآن تاثير در قضاي الهي ومقدرات زندگي است . چرا كه طبق نص صريح قرآن ، خداوند تقديرات اقوام را به واسطه اعمال آنها تغيير مي دهد:

... إن َّ اللهَ لايُغَيِّرُ مابِقَوْم ٍ حَتي ّ يُغَيَّروُا ما بأَنْفُسِهِم ْ؛

تحقيقاً خداوند تغيير نمي دهد احوال قومي را مگر اين كه خود آن قوم احوال خود را تغيير دهند. هم چنين فرموده :

وَإن ْ تَتَوَلَّوْا يَسْتَبْدِل ْ قَوْماً غَيْرَكُم ْ ثُم َّ لايَكُونُوا أَمْثالَكُم ْ؛

اگر روي گردانيد، به جاي شما قومي ديگر را كه مانند شما نباشند جايگزين مي نماييم .

از آن جايي كه ثابت شد گناه موجب روي گرداني وسر پيچي از اوامر الهي مي گردد، اين سرپيچي ها و تمردها باعث مي شوند كه خداوند نعمت وبركت پاسداري از دين و ميزباني ار اولوالامر را از يك قوم بگيرد وقضا را تغيير دهد.

در تفسير همين آيه شريفه ، حضرت امام باقر و امام صادق (ع) فرموده اند: «پشت كردن مردم عرب تحقق پيدا كرد وخداوند به جاي آنها موالي يعني ايرانيان را فرستاده و آنها از جان ودل اسلام را پذيرفتند».

همان طور كه تاريخ امم و ملل شاهد بر اين ادعاست كه قوم بني اسرائيل و عرب ازهمين قبيل اند. هر قومي كه شرف و تبليغ و صيانت از دين را نداشت و به دستورات اولوالامر بي توجه وبي اعتنا شدند، خداوند افتخار ولياقت حفظ دينش را از آنان خواهد گرفت و به ديگران تفويض مي نمايد كه اين قاعده در ارتباط باقوم فارس (ايرانيان ) نيز صدق مي كند كه خداي نكرده ممكن است بامبتلا شدن به خلقيات جاهلانه وآلوده شدن به منكرات و ناشايست ها نعمت وشرف امانت داري دين الهي را از دست بدهند ولايق حكام مفسد شوند و از سعادت رهبري خوبان و صالحان محروم گردند. لذا در حديث قدسي كه حضرت ختمي مرتبت (ص) روايت كرده ، خداوند مي فرمايد: «إذا عَصاني مِن ْ خَلْقي مَن ْيَعْرِفُني سَلَّطْت ُ عَلَيْه مِن ْ خَلْقي مَن ْ لا يَعْرِفُني ؛

اگر كسي از خلق من كه مرا مي شناسد و خدا شناس است . گناه و معصيت نمايد براو مسلط وحاكم مي كنم از خلق خودم خدا نشناسي را.) هم چنين به فرموده اميرالمؤمنين (ع): «كَما تَكُونُوا يُوَلي ّ عَلَيْكُم ْ؛

بر شما حاكم مي شوند و حكومت مي كنند آن گونه كه هستيد.)

اگر نيك و متقي باشيد متقيان بر شما حكومت مي كنند واگر فاجر و فاسقين باشيد بر شما حكومت خواهند كرد واين قانون الهي است كه اگر خدا وند به واسطه بدي و زشتي قوم آنان را بخواهد عذاب كند، بدان آن امت را بر آنان مي گمارد وبه فرموده قرآن حكيم :(وَإذا اَرَدْنا أَن ْ نُهْلِك َ قَرْيَة ً أَمَرْنا مُتْرَفيِها فَفَسَقُوا فِيها فَحَق َّ عَلَيها الْقَوْل ُ فَدَمَّرْناها تَدْمِيرا)؛

و ما اگر بخواهيم اهل دياري را هلاك بسازيم مال اندوزان فاسق و زياده طلب ِ آن كشور را بر آنان مسلط مي كنيم . و به آنان امر مي كنيم كه راه فسق و فجور را در پيش گيرند. پس اين گفتار سنگين است براي آنان . لذا اين گونه آنان را زير و رو و هلاك مي سازيم .

به اين صورت خداوند تغيير نعمت مي دهد و چنين امت و جامعه اي را به جاي اميرالمؤمنين (ع) وائمه اطهار: ورهبران فقيه وعادل ، معاويه ها ويزيد ها؛ را مسلط مي گرداند و لياقت امت . امام را در سرنوشت خود رقم مي زند.